MAJaC-kursus i mobil-journalistik

På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet.

I en tid, hvor vores mobiltelefoner bliver mere og mere avancerede, får journalister verden over nye muligheder som video-reportere – ude i felten med intet andet udstyr end en smartphone.

Smartphones er udbredte i Gambia, men uden de rigtige teknikker kan mobil-journalistik virke både svært og uoverskueligt.

Lær at skyde
Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) vil gerne gøre det nemmere for journalister og kommunikatører at gribe telefonen og skyde og redigere en video-reportage. Derfor udbød MAJaC i juni to tredages kurser i Mobile Video Reporting.

Kurserne var rettet mod journalister fra trykte medier og fastansatte kommunikationsmedarbejdere og skulle lære deltagerne at:

  • filme og optage lyd uden andet udstyr end en smartphone
  • bruge basale virkemidler kendt fra visuel storytelling
  • redigere video med en smart phone
  • skrive og indtale en voice-over

Behov for basic training
Som GAMES-underviser havde jeg sammensat kurserne, men jeg underviste sammen med MAJaCs trainer Modou Joof.

En lille del af kurset var sat af til, at Modou Joof kunne genopfriske grundlæggende interviewteknik og journalistisk vinkling, men det var tydeligt, at langt de fleste deltagere mangler meget mere undervisning, før de er sikre i selv basale journalistiske værktøjer.

Det betød, at undervisning og vejledning i at lave video-reportage kom til at handle mere om vinkling og mindre om video (kameraindstillinger, lys, lyd, klipning og så videre), end det egentlig var meningen.

Begge kurser sluttede med, at deltagerne planlagde, filmede og redigerede deres egne videoproduktioner. Og det lykkedes – selvom kvaliteten var svingende.

Eftertanker
Jeg havde nok regnet med, at vi kunne nå længere på de tre dage og må erkende, at kurserne var for korte og koncentrerede til, at deltagerne kunne nå at blive vante i teknikkerne. Det kræver mere praktisk erfaring og feedback.

Udgangspunktet taget i betragtning, synes jeg dog, at vi kom langt. Nu håber jeg bare, at de fortsætter med at øve sig.

Under kursusdagene lavede jeg en række video-eksempler om kurset, som deltagerne kunne lade sig inspirere af.

Kvaliteten er ikke den bedste – jeg havde kun en smule tid i pauserne til at filme, interview og redigere – men de fungerede meget godt til at vise deltagerne, hvad der kan lade sig gøre på kort tid og med simpelt udstyr.

Et nyt projekt med MAJaC er på vej

GAMES søger nu CISU (Civilsamfund i Udvikling) om en halv million kroner til et nyt projekt sammen med Media Academy for Journalism and Communication (MAJAC).

Read More

Det diskrete fyrtårn for alverdens iværksættere

Mogens Thomsen, der i 2016-17 var en ihærdig og kyndig projektleder for GAMES, er død. Mogens var også blandt pionererne for fairtrade i Danmark og hjalp – fra sin base i Aarhus – iværksættere over hele jordkloden.

Read More

Partnerne lærer at administrere og dokumentere

GAMES’ projektleder Torben Frederiksen er netop vendt hjem fra en tur til Gambia. Formålet med turen var at hjælpe GAMES samarbejdspartnere GPU og MAJaC med at dokumentere alt det, man nu skal, når man har vokseværk med mange projekter, budgetter og rapporter, der skal skrives.

Read More

The 3 Years Jotna-demonstrationer blev voldsomme

Det var rigtigt af GPU at prioritere sikkerhedskurser før demonstrationerne i december og januar. For det gik som spået, der var flere protester, og de udviklede sig. Heldigvis uden at journalister led alvorlige skader.

Read More

GAMES i gambisk TV

I sidste nyhedsbrev fortalte jeg om sikkerhedskurser for journalister i Gambia, en training of trainers inden for det, der kaldes Safety Training for Journalists. Både radio, tv og aviser dækkede begivenheden – og nu har vi fået en nyhedsudsendelse fra den private, kommercielle station QTV.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *