Det diskrete fyrtårn for alverdens iværksættere

Den 28. januar, 2020, sov Mogens stille ind i sit hjem i Højbjerg. Han blev 63 år.

Mogens Thomsen, der i 2016-17 var en ihærdig og kyndig projektleder for GAMES, er død. Mogens var også blandt pionererne for fairtrade i Danmark og hjalp – fra sin base i Aarhus – iværksættere over hele jordkloden. 

Af Jesper Heldgaard

Han var kendt blandt iværksættere i Vietnam og Mozambique, Brasilien og Kina, Midtjylland og Midtvesten.

Han blev beskrevet af folk i branchen som et fyrtårn i dansk iværksætteri gennem flere årtier. Alligevel gik han under radaren i den brede offentlighed, for i modsætning til de mange flamboyante iværksættere, der er blevet kendt gennem medierne, gik han altid stille med dørene.

Men tag ikke fejl: Mogens Thomsen hjalp tusinder af danske iværksættere i gang, og titusinder ude i den store verden har benyttet de iværksætterråd og skabeloner til forretningsplaner, han forfattede, og som er oversat til adskillige sprog: Engelsk, selvfølgelig, men også fransk, spansk, portugisisk, kinesisk, vietnamesisk og arabisk.

Brugsuddelerens søn fra Hørby red ellers i sine unge år med på efterdønningerne af ungdomsoprøret, lod håret vokse, tog med Tvind til Asien, rejste rundt i Latinamerika og kom på seminariet i Aarhus, men det var iværksætteriet, der trak i ham. Ikke så meget hans eget iværksætteri, mere det at hjælpe andre i gang med at realisere deres håb og drømme. Forretningsplaner og privat virksomhed var ikke just hot i de kredse, Mogens færdedes i dengang i 1970erne og 80erne, men han havde tidligt blik for, at mennesker, der beslutter sig for at blive iværksættere, kan sætte sig selv fri, blive uafhængige og udnytte deres eget potentiale til gavn for både dem selv og for det samfund, de hører til. 

At det også gælder underprivilegerede mennesker, indså Mogens længe før, det blev bredt anerkendt, at iværksætteri og privat foretagsomhed kan være en motor for udvikling og bæredygtighed. Og det skulle blive Mogens’ livsgerning at sprede det budskab og rådgive utallige iværksættere. I Danmark og internationalt.

Så da Mogens stod med sin uddannelse fra Aarhus Lærerseminarium i 1983, gik hans vej ikke til Folkeskolen. Han landede – efter at have arbejdet med markedsføring i private firmaer og som frivillig på Radio Aarhus – i et job som konsulent i Aarhus Amt i 1989, hvor opgaven blandt meget andet var at hjælpe de dengang mange arbejdsløse akademikere i jobs. Gerne i private virksomheder, mente Mogens. En dengang ny og blandt mange kontroversiel tanke.

Zambia, Mellemfolkeligt Samvirke og U-landsimporten
I 1992-94 drog Mogens med familien til Zambia som u-landsfrivillig med Mellemfolkeligt Samvirke. Her var det en anden slags iværksættere, Mogens hjalp med at få styr på deres ’butik’, nemlig de lokale, folkelige organisationer, MS samarbejdede med. Men hans budskab var det samme: Få styr på jeres ’forretningsplan’.

Hjemme i Aarhus igen vendte han tilbage som konsulent i Aarhus Amt hos det, der siden blev til Væksthus Midtjylland. Sideløbende tog han sig også tid til at bevare engagementet i udviklingslandenes vilkår. Naturligvis med fokus på fair handel og fair vilkår, så iværksætteri i fattige lande får rimelige betingelser. I årene 1996-2003 var Mogens formand for U-landsimporten, en af pionererne for fairtrade i Danmark. Det var vanskelige og omskiftelige år for den lille pioner-organisation. I 1999, f.eks., varslede FDB med kort varsel, at U-landsimportens varer ikke længere ville være at finde i FDB-sortimentet. Det var et hårdt slag for brugsuddelerens søn og for U-landsimporten, der med ét slag mistede 25 pct. af sin omsætning. Det satte endnu engang formanden, de øvrige frivillige og de ansatte på overarbejde for at overleve. Det lykkedes, men i 2003/4 ophørte U-landsimporten som selvstændig organisation, fusionerede med andre aktører i Fairtrade-bevægelsen, hvor Mogens forblev aktiv i næsten et årti.

Selv iværksætter
I 2003 lancerede Væksthus Aarhus hjemmesiden 100svar.dk, som Mogens var manden bag, og som rummede svar på de 100 største udfordringer, iværksætteren står over for ved start af egen virksomhed og i de første år af virksomhedens levetid. Den lukkede i 2013 med over 17.000 månedlige besøgende. I mellemtiden var Mogens selv sprunget ud som iværksætter med Thomsen Business Information ved siden af jobbet hos Væksthus Midtjylland og det frivillige fairtrade-arbejde, og da 100svar.dk lukkede, havde han sin egen afløser, startupsvar.dk, parat. Fra sin tid i Zambia og i U-landsimporten vidste Mogens, at det er de samme udfordringer, iværksættere slås med overalt på kloden. Derfor kastede han sig ud i at få sine danske hjemmesider oversat til engelsk. Det førte til henvendelser fra folk i Cameroun, Mozambique, Brasilien og Vietnam om, at det alt sammen burde laves i franske, portugisiske, spanske og vietnamesiske versioner, så det satte Mogens også i værk med partnere ude i landene.

Brugerne skal naturligvis betale for at benytte Mogens’ skabeloner og gode råd, både de danske og internationale versioner. Ikke meget, men tilstrækkeligt til, at Mogens kunne få sin egen butik til at løbe rundt og til at få dækket nogle af de titusinder af timer, han lagde i udviklingen. Og samtidig ikke så meget, at helt nye og mindre bemidlede iværksættere i lande som Zambia og Indien bliver afskåret fra at bruge dem.

Tid til GAMES
I 2013 kvittede Mogens konsulentjobbet hos Væksthus Midtjylland og blev selvstændig på fuld tid. Det betød, at han nu kunne påtage sig en række andre opgaver med internationale kolleger og partnere, herunder en opgave for Gambia Media Support, GAMES. Mødet med Mogens blev lidt af en øjenåbner for GAMES-partnerne i Gambia: Gambia Press Union og en ny journalisthøjskole. Og for GAMES. For Mogens indpodede iværksættergenet hos organisationer, der var vante til, sådan lidt groft sagt, at stå med hatten i hånden og søge om projektstøtte. Nu lød det: ”I har noget, der er noget værd, som I kan tage penge for, så I bliver mere uafhængige.” Med andre ord: ”Lav en forretningsplan og bliv herrer i eget hus!” Let var det ikke, men den nye tilgang satte en god udvikling i gang.

Som Sang Mendy, direktør for skolen Media Academy for Journalism and Communication, skrev, da vi fortalte, at Mogens var død: ”Mogens introduced the 360degree business canvas model to MAJaC when we were transforming MAJaC from a project driven school to an independent journalism training center.” Og: “Jeg husker den energi, passion, beslutsomhed og det lederskab, han viste på sit besøg. Det var kort, men meget hjælpsomt.” 

Men i starten af 2017 fik Mogens konstateret en hjernetumor, kort før han skulle have været til Mozambique, hvor han var inviteret ned for at præsentere Thomsen Dynamic Business Plan. Iværksætteren måtte sætte tempoet ned. Mogens fandt selv en fuldbefaren afløser til GAMES. Han solgte startupsvar.dk til arbejdsløshedskassen for selvstændige DANA, der forsikrer, at Mogens ”stadigvæk er hjertet bag denne side.” Den internationale version, ”dynamicbusinessplan.com”, som også er udviklet til en mobil-app, drev Mogens under sin sygdom videre. 

Mogens måtte også opgive sin kontorplads hos INCUBA på Navitas i Aarhus, hvor han efter de mange år med fast job fandt sig godt til rette blandt stedets mange andre iværksættere. Siden arbejdede han – for nedsat kraft – hjemmefra, men var også, med solid og konstant opbakning fra sin lille familie, optaget af at være til stede og nyde livet så godt, som det nu lader sig gøre med en uhelbredelig kræftsygdom. Iværksætteri blev den røde tråd i Mogens’ liv, men hans seneste år viste, at han også mestrede den svære kunst at lukke ned på værdig vis.

Den 28. januar, 2020, sov Mogens stille ind i sit hjem i Højbjerg. Han blev 63 år.

Mogens bisættes fra Frederikskirken i Skåde fredag den 7. februar kl. 13 med efterfølgende sammenkomst i sognegården. 

Et nyt projekt med MAJaC er på vej

GAMES søger nu CISU (Civilsamfund i Udvikling) om en halv million kroner til et nyt projekt sammen med Media Academy for Journalism and Communication (MAJAC).

Read More

Partnerne lærer at administrere og dokumentere

GAMES’ projektleder Torben Frederiksen er netop vendt hjem fra en tur til Gambia. Formålet med turen var at hjælpe GAMES samarbejdspartnere GPU og MAJaC med at dokumentere alt det, man nu skal, når man har vokseværk med mange projekter, budgetter og rapporter, der skal skrives.

Read More

The 3 Years Jotna-demonstrationer blev voldsomme

Det var rigtigt af GPU at prioritere sikkerhedskurser før demonstrationerne i december og januar. For det gik som spået, der var flere protester, og de udviklede sig. Heldigvis uden at journalister led alvorlige skader.

Read More

GAMES i gambisk TV

I sidste nyhedsbrev fortalte jeg om sikkerhedskurser for journalister i Gambia, en training of trainers inden for det, der kaldes Safety Training for Journalists. Både radio, tv og aviser dækkede begivenheden – og nu har vi fået en nyhedsudsendelse fra den private, kommercielle station QTV.

Read More

Nytårshilsen fra MAJaC

Belated Merry Christmas and a prosperous 2020 in advance
I wish to express my heartfelt gratitude to you all. It was great working with you. 2019 has been a wonderful but challenging year for us. The year under review saw MAJaC grew from a small to a big institution housing close to 200 students, majority of whom are women, want-to-become and a few untrained media practitioners. The year also saw a rise in the number of teaching staff and the formation a student union to look into the welfare of students and complement management’s efforts.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *