Om Gambia

Gambia-fakta:

Areal:                                   11.300 km2 (heraf 1.180 km2 vand – Gambia-floden)

Befolkning:                          2,4 mio.

BNP pr. indbygger:               2.200 USD (beregnet ud fra købekraft)

Andel af fattige:                   48,6 pct.

Årlig, økonomisk vækst:        4,6 pct.

Forventet levetid:                 67,6 år

Kilde: The World Fact Book 2022

Gambia: Idyl med bagsider
De fleste europæere kender Gambia som et turistparadis, men idyllen har flere bagsider: Gambia er et af Afrikas – og verdens – fattigste lande. Og på UNDP’s indeks for menneskelig udvikling indtager Gambia en plads som nr. 174 ud af i alt 189 lande. Jobmulighederne for unge er få, og i flere år har det lille vestafrikanske land været på top ti-listen over de lande, der sendte flest migranter til Europa. Remitter er – ud over turisme – da også blandt landets største indtægtskilder. Landbruget har ringe vilkår i Gambia: Jorden er af dårlig kvalitet, mindre end en femtedel af det samlede areal kan opdyrkes, og én afgrøde, jordnødder/peanuts, er altdominerende. Politisk forår
I adskillige år havde demokrati og pressefrihed det også svært i Gambia, men i december 2016 skete der noget overraskende. Gambias daværende præsident, Yahya Jammeh, der helt tilbage i 1994 som ung militærløjtnant kuppede sig til magten og siden vandt tre flerparti-valg, blev overraskende slået af oppositionens nye og unge præsidentkandidat, Adama Barrow. Jammeh forsøgte at få valget erklæret ugyldigt, men efter stærkt folkeligt og internationalt pres flygtede han i eksil i januar 2017, hvor Adama Barrow officielt blev taget i ed som præsident. Men også nye udfordringer
Jammeh blev gennem sine 22 år mere og mere excentrisk og isolerede efterhånden Gambia totalt internationalt. Det gik bl.a. hårdt ud over donorstøtten til Gambia. Han slog også hårdt ned på opposition og medier, der efter regimeskiftet så langt mere optimistisk på landets udviklingsmuligheder. Tingene HAR ændret sig til det bedre, men Gambia og det nye styre slås stadig med at omsætte de tårnhøje forventninger til realiteter. Kampen for demokrati, presse- og ytringsfrihed er langt fra slut. Det mindste land på det afrikanske kontinent
Med sine kun godt 11.000 kvadratkilometer er Gambia det mindste land på det afrikanske kontinent, men med sine 2,2 mio. indbyggere blandt de tættest befolkede. Næsten 1.200 kvadratkilometer af landets areal udgøres af vand i form af den Gambia-flod, der har været definerende for Gambia som land. Hele Gambia ligger omkring Gambia-floden, og myten fortæller, at Gambias grænser blev defineret af, hvor langt kanonerne på de engelske skibe på Gambia-floden kunne række i kolonitiden.

Gambia er – på nær en 80 km kyststrækning mod Atlanterhavet – helt omsluttet af nabolandet Senegal. På sit bredeste sted er Gambia kun 48 km. Til gengæld rækker Gambia 338 km fra Atlanterhavskysten ind i Afrika.

Kunta Kintes hjemland
Gambiaflodens opland, der senere skulle blive nutidens Gambia, var, så vidt vides, oprindeligt beboet af folkeslagene diola, fulani, wolof og mandinka. Men i 1455 “opdagede” den portugisiske Alvise Cadamosto Gambiafloden, og der blev oprettet flere handelsstationer, som handlede med guld, elfenben og især slaver. En af dem var – ifølge forfatteren Alex Haley – Kunta Kinteh, der kom fra en landsby dybt inde i Ghana.

I 1588 købte Storbritannien rettighederne til handel og anlagde det britiske Fort James på en ø i floden i 1660. Slavehandel blev forbudt af Storbritannien i 1807, og i 1816 blev Bathurst (den nuværende hovedstad Banjul) oprettet for at håndhæve slaveforbuddet og for at kontrollere indsejlingen ad Gambiafloden. I 1894 blev Gambia et selvstændigt, britisk protektorat.

Gambia selvstændigt
Efter 2. Verdenskrig blev flere politiske partier oprettet. Partiet Protectorat People’s Party (PPP; senere Progressive People’s Party) blev dannet i 1959 under ledelse af Dawda Jawara, som nogle år senere blev landets premierminister, da det fik selvstændighed d. 18. februar 1965. I 1970 omdannedes Gambia til en republik, og Jawara blev præsident.

I juli 1994 lykkedes det en gruppe af yngre officerer ledet af Yahya Jammeh at vælte Jawara ved et ublodigt kup. De suspenderede forfatningen og forbød politiske partier, og Jammeh blev præsident. Efter et mislykket kupforsøg i januar 1995 lovede Jammeh demokrati i 1996, hvor der da også blev afholdt valg til en femårig periode, og Jammeh vandt. Han blev genvalgt i 2001, 2006 og 2011. Men valget i 2016 satte en endelig stopper for Jammehs styre.

Hvis du vil vide mere: