Konsulenten kom, så – og overgav sig

Gambia gjorde stort indtryk på Lisbet, da hun besøgte landet for første gang som konsulent på GPU-projektet

Af Jesper Heldgaard

Efter den mere (men som sædvanligt ikke særligt) formelle del af generalforsamlingen gik ordet til Lisbet Fich, der har stået for den evaluering af GPU-projektet, vi fik gennemført sidste år. Da vi kontaktede Lisbet i maj sidste år for at høre, om hun ville påtage sig opgaven, anede hun intet om GAMES og GPU, og hun havde – trods arbejde og rejser i masser af andre lande, også afrikanske – aldrig været i Gambia før. Så vi havde inviteret Lisbet til at fortælle – ikke om evalueringen, men om hendes første møde med Gambia, GAMES og vore partnere. Og det kom der nogle tankevækkende refleksioner ud af.

På trods af at Lisbets første tur til Gambia fandt sted på det værst tænkelige tidspunkt, i de alt for varme og våde sommermåneder, som har det med at fremkalde maveproblemer, så er Lisbet ramt af et moderat til stærkt tilfælde af Gambia-begejstring. Lisbet fortæller, at det der overraskede hende mest var, at:

Gambia er så lille og overskueligt et land, som man ret hurtigt føler, man kan overskue, og hvor det synes muligt at gøre en forskel. Gambia har et skønt tilnavn ’The Smiling Coast of Africa’, og gambierne lever virkelig op til dét navn ved at være så umiddelbare, positive og ærligt smilende. Det gør én glad, og man bliver smittet. 

Gambia kæmpede sig ud af et mangeårigt diktatur i 2016, og siden har den politiske kamp i Gambia for demokrati og menneskerettigheder bølget frem og tilbage. GPU har været en aktiv forkæmper gennem alle årene – og har ofte betalt en høj pris – for dette, men er fortsat konstant på tæerne i kampen for frie medier. Det afføder respekt – for GPU, for de enkelte journalister og for deres venner i Danmark. 

Gambia er blandt verdens fattigste lande og modtager generelt ikke meget udviklingsbistand. Derfor synes civilsamfundsorganisationer og medier ikke særligt socialiseret ind i hele magtstrukturen og kulturen omkring bistand, donorer og forvaltning af bevillinger. Der er en stolthed og en værdighed blandt civilsamfundsaktivister og forandringsagenter, som overrasker, når man kommer som konsulent udefra for første gang – og som giver stof til eftertanke, når man bare føler sig totalt ignoreret, når samtalepartnerne spiller efter andre spilleregler end forventet.

”Gambia og gambierne gør indtryk, og de har inspireret til noget indre rengøring i mig selv i forhold til, hvor meget min egen adfærd og min måde at interagere med organisationer og mennesker jeg møder er mærket og formet af bistandens historiske magtstrukturer og relationskultur. Alt i alt har mødet med Gambia været en spændende, sund og inspirerende proces.”    

GAMES moderniserer – ud med generalerne

Af Lars Møller, formand for GAMES Er det ikke lidt gammeldags at sige “generalforsamling”, når det nu er medlemmerne, og ikke generaler, der forsamles? I GAMES moderniserer vedtægterne, giver dem et såkaldt make-over, så de bliver lidt lettere at forstå, med bedre forklaringer og mere tidssvarende ord. For eksempel foreslår bestyrelsen nu at kalde det en “Medlemsforsamling”, når vi holder […]

Read More

“Afbudsrejse” til Gambia

Kan du huske, når vi som unge tog en hurtig beslutning og hoppede på en afbudsrejse med få dages varsel? Hvorfor skulle blive mindre fleksible, impulsive og eventyrlystne med alderen? Kort fortalt, så kan du stadig nå at komme med til Gambia med afgang den 10. Marts. Selvom der faktisk ingen afbud er. Vi er […]

Read More

Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash Af Marianne Frederiksen Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg.  Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også […]

Read More

Drømmen i natflyet

og ofte, når man rejser alene, er det let at få nye venner. I natflyet møder jeg Osman og i stedet for at sove, fortæller vi hinanden, hvorfor vi er på vej til Gambia.

Read More

Peter træder ud af bestyrelsen – og fortæller dig, hvorfor du skal træde ind!

Peter skal videre efter to år som bestyrelsesmedlem i GAMES. Her kan du læse om Peters tid i GAMES og måske blive inspireret til, hvorfor du skal være vores næste bestyrelsesmedlem.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.