Konsulenten kom, så – og overgav sig

Gambia gjorde stort indtryk på Lisbet, da hun besøgte landet for første gang som konsulent på GPU-projektet

Af Jesper Heldgaard

Efter den mere (men som sædvanligt ikke særligt) formelle del af generalforsamlingen gik ordet til Lisbet Fich, der har stået for den evaluering af GPU-projektet, vi fik gennemført sidste år. Da vi kontaktede Lisbet i maj sidste år for at høre, om hun ville påtage sig opgaven, anede hun intet om GAMES og GPU, og hun havde – trods arbejde og rejser i masser af andre lande, også afrikanske – aldrig været i Gambia før. Så vi havde inviteret Lisbet til at fortælle – ikke om evalueringen, men om hendes første møde med Gambia, GAMES og vore partnere. Og det kom der nogle tankevækkende refleksioner ud af.

På trods af at Lisbets første tur til Gambia fandt sted på det værst tænkelige tidspunkt, i de alt for varme og våde sommermåneder, som har det med at fremkalde maveproblemer, så er Lisbet ramt af et moderat til stærkt tilfælde af Gambia-begejstring. Lisbet fortæller, at det der overraskede hende mest var, at:

Gambia er så lille og overskueligt et land, som man ret hurtigt føler, man kan overskue, og hvor det synes muligt at gøre en forskel. Gambia har et skønt tilnavn ’The Smiling Coast of Africa’, og gambierne lever virkelig op til dét navn ved at være så umiddelbare, positive og ærligt smilende. Det gør én glad, og man bliver smittet. 

Gambia kæmpede sig ud af et mangeårigt diktatur i 2016, og siden har den politiske kamp i Gambia for demokrati og menneskerettigheder bølget frem og tilbage. GPU har været en aktiv forkæmper gennem alle årene – og har ofte betalt en høj pris – for dette, men er fortsat konstant på tæerne i kampen for frie medier. Det afføder respekt – for GPU, for de enkelte journalister og for deres venner i Danmark. 

Gambia er blandt verdens fattigste lande og modtager generelt ikke meget udviklingsbistand. Derfor synes civilsamfundsorganisationer og medier ikke særligt socialiseret ind i hele magtstrukturen og kulturen omkring bistand, donorer og forvaltning af bevillinger. Der er en stolthed og en værdighed blandt civilsamfundsaktivister og forandringsagenter, som overrasker, når man kommer som konsulent udefra for første gang – og som giver stof til eftertanke, når man bare føler sig totalt ignoreret, når samtalepartnerne spiller efter andre spilleregler end forventet.

”Gambia og gambierne gør indtryk, og de har inspireret til noget indre rengøring i mig selv i forhold til, hvor meget min egen adfærd og min måde at interagere med organisationer og mennesker jeg møder er mærket og formet af bistandens historiske magtstrukturer og relationskultur. Alt i alt har mødet med Gambia været en spændende, sund og inspirerende proces.”    

Vil du med til CISU’s højskoleweekend?

Der er rigtig mange medlemsorganisationer, og der er rigtig mange spændende udviklinger i verden, som vi kan følge sammen og blive klogere på. CISU forbereder workshops og arrangementer inden for fire tråde, som I kan væve sammen, som I vil.

Read More

Generalforsamling midt i et vadestad

Af Jesper Heldgaard Optakten til generalforsamlingen i GAMES den 16. maj KUNNE have været bedre: Et par dage inden generalforsamlingen modtog vi en nedslående besked fra CISU om, at vores ambitiøse, flerårige projekt i samarbejde med Medieakademiet for Journalistik og Kommunikation (MAJaC) havde fået afslag (se særlig artikel om dét). Kort forinden havde vi også […]

Read More

Øv, vi fik afslag! 😊

Vi søgte 4.2 mio. kr. – til et projekt, der skulle begynde 17. maj og slutte tre et halvt år senere, den 15. oktober 2026. Vi fik afslag den 12. maj. Og den 16. maj sad vi med lange næser og vidste dårligt nok, hvad vi skulle sige …

Øv, øv … og skideværemeddet,nuervialleredepåvejvidere!

Read More

GPU har sat slutspurten ind

hvor det ikke har været nogen hemmelighed, at vores samarbejde med GPU har været udfordret: Af store udskiftninger i GPU’s bestyrelse og ledelse og af COVID-19, der satte en midlertidig stopper for rejser til Gambia. Den gensidige tillid, fortrolighed og deling af informationer, der er forudsætninger for et konstruktivt samarbejde, var slidt.

Read More

Highlights fra MAJAC week

MAJaC afholdt for andet år i træk MAJaC Week, der skulle fejre akademiets succes. Fejringen fandt sted fra d. 13.-15. marts med et hav af forskellige aktiviteter lige fra poetry slam til tovtrækning. De startede eventet ud med en MAJaC march, debatter, poetry slam og live musik. Dag to var dedikeret til sportens verden, hvor […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.