En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Det sluttede med at hele lederteamet tog på udflugt – her ses MAJaCs nye Training Manager James Badjie, bagved står direktør Sang Mendy på Bakaus røde klipper.

Af Lars Møller, forperson

Afrejse fra Aarhus lørdag den 13. april kl. 18 – ankomst på hotellet 26 timer senere, søndag aften. Inkluderet var en lang ventetid i Istanbul og en mellemlanding i Nouakchott, Mauritanien. 

Næste morgen startede tre dages kursus.

 • Mandag, tirsdag, onsdag holdt vi kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers) for nye og gamle undervisere på medieakademiet (MAJaC). 
 • Torsdag fulgte en hel dags workshop, hvor en gruppe af undervisere, den nye training manager og mig selv gav MAJaC’s training manual et grundigt eftersyn, lidt ligesom når man sender bilen på værksted, før den skal til syn. 

Sidst på dagen holdt jeg møde med vores anden partner, Gambia Press Union – både for at gøre status og snakke om fremtiden med nye projekter.

 • Fredag og lørdag lavede jeg to dages workshop i Organisational Learning – den lærende organisation – med MAJaC’s seks ledere og enkelte trænere
 • Søndag var fridag. Det vil sige, at jeg holdt møder med det gambiske pressenævn (Gambia Media Council) og en fattig skrædder, der klager over den måde, han blev behandlet på i medierne (et dansk medie, vel at mærke … fortsættes i næste nummer). 

Derudover skrev jeg indlæg til MAJaCs nye training manual. 

Og så var jeg med Tijan, the taxixdriver, ude at prøvekøre en ny bil (mere om det i næste nummer).

 • Mandag og tirsdag: De to næste dage gik med oplæg til nye strategier, templates og værktøjer – sammen med den nye ledelse. 

For eksempel til en MEL-template (til Monioring, Evaluation, and Learning) til projektevaluering; en “cost-benefit calculator” til salg af kurser/oplæg til en businessplan; “Guidelines for the CSO Coalition”; Innovation and Entrepreneurship Mapping.

Ved siden af det hele fik vi tid til at udvikle ideer til nye projekter, bl.a. en kampagne mod genindførelse af kvindelig omskæring og et projekt, der skal bane vejen for flere kvindelige medieledere.

 • Onsdag kl. 4.30 om morgenen gik det hjemad, igen via Nouakchott, Istanbul og København.
 • Torsdag kl. 5.00 var jeg hjemme igen. Lang rejse, men billig flybillet med Turkish Airlines.

Nye ledere
Det er første gang nogensinde, at MAJaC har et egentlig lederteam – med tre nyansatte og to nyudnævnte ledere:

 • James Badjie – leder af kurser og underviser, nyansat med masser af lyst og energi
 • Alhagie Jobe – leder af bogholderi og regnskab, nyansat med at få forretningen op i gear
 • Lamin Keita – leder af administrationen, nyansat, har desuden erfaring IT og undervisning
 • Abibatou Ceesay – leder af kommunikation, hvor hun som den eneste ansatte er meget produktiv
 • Mustapha Ceesay – leder af Journalism Department og koordinator på det nye CISU-projekt
 • … og så direktør Sang Mendy, der ind til nu har været meget alene om at lede akademiets fremdrift.

Det var en fornøjelse at arbejde sammen med den gruppe. Fra den første dag var de med på ideen om at opbygge den lærende organisation. Det endte med et udkast til en Organisational Learning Strategy

For ledergruppen blev hele forløbet otte dages intensiv og produktiv teambuilding. Vi endte da også med at gå ud og spise en af de sidste aftener – på en forventet efterbevilling fra foreningen.

Nye undervisere
Intensive var også de tre dage med training of trainers, hvor alle deltagerne underviste og fik feedback i flere omgange. De blev udfordret til at teste af i praksis, hvad de lærte gennem teori og øvelser.

Evalueringen var overvældende god. Deltagerne mente, at vi nåede alle 16 læringsmål, selv om der nu var tre, som kun blev delvist nået. 

Det var sjovt at arbejde med de nye lærere fra den nye uddannelse i Film and Photography. De er meget erfarne som instruktører, producenter og visuelle kommunikatører – og det smitter af på den måde, de underviser på.

Ny Learning Portfolio 
Men også lederne kom i spil som undervisere – og det samme gjorde erfarne undervisere som Meita Touray og Banna Sabally. 

De var alle sammen meget optaget af at lære mere gennem en struktureret refleksiv praksis. Jeg præsenterede en model, jeg har udviklet, en Learning Portfolio. Det er en struktur for, hvordan man årligt kan sætte mål for sin egen faglige udvikling – som underviser eller leder. Næste skridt at lave en plan for at lykkes med det. Til sidst dokumenterer man det lærte i en portefølje – i form nye metoder, nye kursusplaner, højere niveau, mere teori.

Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Read More

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Kan vi gøre det attraktivt for unge at blive i Gambia?

Tijan og fem andre unge mødtes i et libysk fængsel under flugten til Europa. De vendte tilbage til Gambia og hjælper nu andre unge til en fremtid der. Af Marie-Louise Arnfast, bestyrelsesmedlem i Gambia Media Support (GAMES) og Mikael Kau, medlem af GAMES og grøn entreprenør. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen har netop bebudet, at regeringen […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *