Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Jaha Dukureh er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet.

Af Lars Vestergaard

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Hun havde en hovedrolle i vedtagelsen af forbuddet mod omskæring af piger af ikke-medicinske grunde i landet fra 2015, men et nyt lovforslag fra marts sigter mod at omstøde forbuddet. Forslaget skal behandles færdigt til sommer og Dukureh organiserer kampen for, at det ikke bliver vedtaget.

Det var hendes egne erfaringer som omskåret med følgesygdomme og en halvsøster, der døde på grund af komplikationer efter indgrebet, der fik hende til at starte Safe Hands For Girls, en NGO der arbejder mod omskæring og for pigers rettigheder.

“Det var vigtigt at være med i en bevægelse med mennesker som os, der selv har levet og erfaret det, og ved hvordan vi skal håndtere emnet med respekt,” siger hun i TIME’s artikel.

Dukureh og hendes medarbejdere arbejder mod det nye lovforslag med protestaktioner, ved at tale med folk i samfundet og med religiøse ledere.

“Det er en kamp for kvinder i hele verden. Fordi selv om du måske ikke ser ud som mig og ikke lyder som mig, er det de vil gøre mod vores kroppe det samme alle steder”, siger hun.

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Læs om Lars Møllers tur til Gambia, hvor han både holdt kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers), holdt workshop med Organisationen Learning og udviklet ideer til fremtidige projekter.

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Kan vi gøre det attraktivt for unge at blive i Gambia?

Tijan og fem andre unge mødtes i et libysk fængsel under flugten til Europa. De vendte tilbage til Gambia og hjælper nu andre unge til en fremtid der. Af Marie-Louise Arnfast, bestyrelsesmedlem i Gambia Media Support (GAMES) og Mikael Kau, medlem af GAMES og grøn entreprenør. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen har netop bebudet, at regeringen […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *