GENSYN

Et gensyn med et land som jeg forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at jeg kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer mine næsebor.

Af Ditte Weber

August 2023

Lufthavnen spejler strukturen i landet, og efter vi har afleveret et gebyr for at rejse ind i landet til et uniformsklædt skrankepersonale, bliver jeg ledt videre, hvor jeg møder paskontrollen, som loader de forskellige informationer ind på computeren, som han skal bruge for at registrere min ankomst, udnytter jeg øjeblikket til at lukke øjnene.

I lufthavnen bliver vi mødt af vores chauffør, som tager os forbi den håndfuld taxachauffører, der står og fisker efter kunder ved udgangen af lufthavnen.

Banjuls lufthavn er lille, og da vi som nogle af de sidste forlader lufthavnen, lukker og slukker den, indtil næste fly ruller ind og melder sin ankomst.

På vej igennem morgentrafikken træder landet frem, som i min hukommelse. Små forretninger langs den asfalterede hovedvej, hvor alt fra gamle børnecykler til Europas aflagte køleskabe, bliver vasket og stillet frem til skue for potientielle nye købere.

I de små forretninger langs vejen står også sofaarrangemener af den slags, som ville være en stor udfordring at få op ad trappen til tredje sal på Nørrebro. Store polstrede stole i kunstlæder, med brede armlæn og bløde former.

Fra små hytter kan man se livet på stranden udfolde sig. Hår bliver vasket blandt kvinder, som prøver at tage den bedste selfie, mens mænd bruger stranden som en udvidet træningsscene.

De løber i det tunge sand.

Drenge, i et stort aldersspænd, spiller fodbold, inden vandet igen stiger op på stranden og visker deres mål væk igen.

Et yndet sted at tilbringe eftermiddage, dog med risikoen for at ens forældre finder ud af det ved at finde havets salte spor i tindingerne og på armene.

Lars holder ekstra øje med en ung gambiansk mand, som flyder rundt i vandet, men som heldigvis ikke har brug for hjælp. Dog fortæller han, at det ikke er usædvanligt, at folk drukner i det store hav, og familier venter på stranden på, at deres livløse kroppe bliver skyllet op på land.

Havet kræver sine ofre. Om det er her ved Gambia kyst eller i havet, som adskiller Afrika fra Europa. Europa er svaret. Den gyldne mulighed for at blive til noget. Men vejen dertil er farlig, og mange kender unge, som har prøvet.

En eftermiddag mødes jeg med en af mine gamle elever fra min tid i Gambia tilbage i 2015. Vi finder en stol, og jeg byder på en cola. Jeg må rykke tættere på for ikke at blive overdøvet af vandets brusen.

Han fortæller om sin egne overvejelser om vejen til Europa og om de af hans venner, som har prøvet.

Det overrasker mig, at han har gjort så konkrete tanker om selv at tage turen. Selvom han i mine øjne har en strålende karriere og fremtid for sig i landet.

I en verden hvor familier er store og måske rummer tre koner og 30 børn, så er der et stort pres på de unge om, at de skal gribe denne mulighed for at kunne forsørge familien. Hvis man bliver tilbage, så har man bukket under for frygten, og hvis man vender tilbage tomhændet, kun med sår på sjælen, så har man fejlet. I Gambia kan man ikke blive til noget.

Men måske er tiderne ved at skifte.

Jeg har mødt en lyst og en tro på fremtiden. Unge kvinder, som starter små forretningseventyr op, og Gambianere som kommer tilbage fra liv mere nord på.

Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Read More

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Læs om Lars Møllers tur til Gambia, hvor han både holdt kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers), holdt workshop med Organisationen Learning og udviklet ideer til fremtidige projekter.

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *