GENSYN

Et gensyn med et land som jeg forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at jeg kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer mine næsebor.

Af Ditte Weber

August 2023

Lufthavnen spejler strukturen i landet, og efter vi har afleveret et gebyr for at rejse ind i landet til et uniformsklædt skrankepersonale, bliver jeg ledt videre, hvor jeg møder paskontrollen, som loader de forskellige informationer ind på computeren, som han skal bruge for at registrere min ankomst, udnytter jeg øjeblikket til at lukke øjnene.

I lufthavnen bliver vi mødt af vores chauffør, som tager os forbi den håndfuld taxachauffører, der står og fisker efter kunder ved udgangen af lufthavnen.

Banjuls lufthavn er lille, og da vi som nogle af de sidste forlader lufthavnen, lukker og slukker den, indtil næste fly ruller ind og melder sin ankomst.

På vej igennem morgentrafikken træder landet frem, som i min hukommelse. Små forretninger langs den asfalterede hovedvej, hvor alt fra gamle børnecykler til Europas aflagte køleskabe, bliver vasket og stillet frem til skue for potientielle nye købere.

I de små forretninger langs vejen står også sofaarrangemener af den slags, som ville være en stor udfordring at få op ad trappen til tredje sal på Nørrebro. Store polstrede stole i kunstlæder, med brede armlæn og bløde former.

Fra små hytter kan man se livet på stranden udfolde sig. Hår bliver vasket blandt kvinder, som prøver at tage den bedste selfie, mens mænd bruger stranden som en udvidet træningsscene.

De løber i det tunge sand.

Drenge, i et stort aldersspænd, spiller fodbold, inden vandet igen stiger op på stranden og visker deres mål væk igen.

Et yndet sted at tilbringe eftermiddage, dog med risikoen for at ens forældre finder ud af det ved at finde havets salte spor i tindingerne og på armene.

Lars holder ekstra øje med en ung gambiansk mand, som flyder rundt i vandet, men som heldigvis ikke har brug for hjælp. Dog fortæller han, at det ikke er usædvanligt, at folk drukner i det store hav, og familier venter på stranden på, at deres livløse kroppe bliver skyllet op på land.

Havet kræver sine ofre. Om det er her ved Gambia kyst eller i havet, som adskiller Afrika fra Europa. Europa er svaret. Den gyldne mulighed for at blive til noget. Men vejen dertil er farlig, og mange kender unge, som har prøvet.

En eftermiddag mødes jeg med en af mine gamle elever fra min tid i Gambia tilbage i 2015. Vi finder en stol, og jeg byder på en cola. Jeg må rykke tættere på for ikke at blive overdøvet af vandets brusen.

Han fortæller om sin egne overvejelser om vejen til Europa og om de af hans venner, som har prøvet.

Det overrasker mig, at han har gjort så konkrete tanker om selv at tage turen. Selvom han i mine øjne har en strålende karriere og fremtid for sig i landet.

I en verden hvor familier er store og måske rummer tre koner og 30 børn, så er der et stort pres på de unge om, at de skal gribe denne mulighed for at kunne forsørge familien. Hvis man bliver tilbage, så har man bukket under for frygten, og hvis man vender tilbage tomhændet, kun med sår på sjælen, så har man fejlet. I Gambia kan man ikke blive til noget.

Men måske er tiderne ved at skifte.

Jeg har mødt en lyst og en tro på fremtiden. Unge kvinder, som starter små forretningseventyr op, og Gambianere som kommer tilbage fra liv mere nord på.

Kampen for sandheden

anuar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

Read More

Drømmen om Europa

GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med MAJaC kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias unge og bidrage til en mere nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.

Read More

Debat: Dansk-udviklet fødselsapp rulles ud i Gambia

Belæringer om demokrati, kvinders rettigheder og LGBT hjælper ikke i Afrika, fordi det bliver set som kolonialisme. Kan man derimod medvirke til, at noget betydningsfuldt som f.eks. børnefødsler, kan man samtidigt bidrage til, at det lokale styre bliver bedre.

Read More

Opsamling på opsamlingen

Tilbage i januar 2023 var 4 bestyrelsesmedlemmer og vores studentermedhjælper, Marie, i Gambia for at evaluere på GPU-projektet og evaluere på de tredelte partnerskaber mere bredt. Partnerskabet har imidlertid ikke ligget på den lade siden da.

Read More

Bing Bang Bum: GAMES’ fixer er kørt i stykker

Vi samler ind til en ny bil til vores ven og fixer gennem mange år. Støt ham og køb en voucher til afrikanske oplevelser. Det er en supergod investering.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.