Debat: Dansk-udviklet fødselsapp rulles ud i Gambia

En kvinde i 38. uge af sin graviditet med sit 8. barn i den UNICEF-støttede klinik i Ngala, Borno State, Nigeria. Foto: Lynsey Addario/Getty Images Reportage

Af Jes Vestergaard: artikel først publiceret i Globalnyt

Ifølge Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedsstrategi skal EU være Afrikas tætteste samarbejdspartner. Skal det lykkes, må der skabes en række konkrete projekter, der gør en forskel for den almindelige afrikaner.

Oppefra-og-ned belæringer om demokrati, kvinders rettigheder og LGBT hjælper ikke meget. Det bliver set som kolonialisme. Kan man derimod medvirke til, at noget betydningsfuldt som f.eks. børnefødsler gøres bedre, kan man samtidigt bidrage til, at det lokale styre bliver bedre.

Et eksempel er uddannelse og efteruddannelse i fødselshjælp.

Kan lille Danmark hjælpe til på det område?

Ja!

En dansk organisation, Maternity Foundation, har udviklet en FREMRAGENDE app, Safe Delivery. Appen kan downloades gratis på smartphones over hele verden. Den giver fødselshjælpere umiddelbar adgang til opdaterede kliniske guidelines for det daglige arbejde med gravide og fødende. Gennem letforståelige små videoer, handlingskort og medicinlister får fødselshjælperne livreddende informationer og retningslinjer.

Ved hjælp af Safe Delivery-appen tilbyder vi gratis den bedste viden, vi har om fødsler til alle der beskæftiger sig med fødselsforberedelse og fødsler. Udnyttelsen af app’en kræver et træningskursus på en uge, som lokale jordemødre og læger kan varetage, men kurset kræver også finansiering, og det er her udviklingsbistand kan være løsningen.

Problemet er mangel på uddannelse

I Gambia gennemføres ugekurser af to gambiske læger og to gambiske jordemødre. Kurserne er vildt populære, så mange må gå forgæves. Lederen af kurserne er en jordemoder med over 30 års erfaring med fødsler. Hendes ledetråd er: No woman should die giving birth.

I Afrika er det som alle andre steder kvinderne, der føder børn. Men i Afrika er mødredødeligheden i forbindelse med fødsler tårnhøj sammenlignet med Europa.
Det vigtigste for den gravide og fødende er at have adgang til en uddannet jordemoder undervejs. Derved kan de få afhjulpet blodtab, svangerskabsforgiftning, infektioner og komplikationer under fødslen.

Problemet er i høj grad manglen på uddannelse af jordemødre og fødselsassistenter, og præcis her kan Danmark være med – også i den grad.

9 gange så mange mødredødsfald i Afrika

Der er 600 millioner kvinder og piger i Afrika. Tænk om man kunne få mange af dem til at tale pænt om Danmark og EU, blandt andet over for deres ægtefæller, fædre og ledere.

Vi har afprøvet det i Gambia, hvor der er 458 mødredødsfald pr. 100.000 fødsler. FN’s medlemslande har sat som mål at nå ned på 70 dødsfald om året pr. 100.000 fødsler – og det er en velvoksen opgave eftersom der i dag er 531 dødsfald pr. 100.000 generelt i Afrika. Begejstringen for undervisningen er stor både blandt underviserne og kursisterne, og det smitter af på de gravide og fødende.

Rundt om i Afrika har vi kvalificerede undervisere, og vi har allerede undervisningsmaterialet, Safe Delivery-appen.

Kan app-modellen også anvendes på andre områder?

Konkret anvender vi en sundhedsfremme-app i de mindste klasser i skoler i Gambia. Jeg tror også danske apps om kyllingeproduktion og svineavl udviklet i samarbejde med afrikanske farmere kunne fungere godt.

Kombinationen af videnskabsbaseret know how og den lokale faglige viden om sygdomsbekæmpelse, foder og indsigt i den lokale kultur kunne give et bedre afkast end anvendelse af meget dyre udsendte danske konsulenter.

Safe Delivery version 1.0 i Gambia var baseret på danske konsulenter. Version 2.0 er baseret på lokale læger og jordemødre er både bedre og billigere.

Om Jes Vestergaard

Jes Vestergaard er forhenværende planlægningschef i Region Nordjylland og har 10 års erfaring med udviklingsprojekter i Afrika, især i Gambia. Inspireret af sit arbejde dér, har han skrevet bogen, ”Lille Afrika”, som vi tidligere har omtalt i en nyhed. Jes Vestergaard har siden udgivet en engelsk – og udvidet – version af bogen med titlen, ”Between Hopeful and Helpless”.

De to bøger kan købes ved henvendelse til forfatteren: Jesvestergaard@hotmail.com

Jes Vestergaard har ingen relation til Maternity Forundation.

Kampen for sandheden

anuar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

Read More

Drømmen om Europa

GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med MAJaC kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias unge og bidrage til en mere nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.

Read More

Opsamling på opsamlingen

Tilbage i januar 2023 var 4 bestyrelsesmedlemmer og vores studentermedhjælper, Marie, i Gambia for at evaluere på GPU-projektet og evaluere på de tredelte partnerskaber mere bredt. Partnerskabet har imidlertid ikke ligget på den lade siden da.

Read More

GENSYN

Et gensyn med et land som Ditte forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at hun kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer hendes næsebor.

Read More

Bing Bang Bum: GAMES’ fixer er kørt i stykker

Vi samler ind til en ny bil til vores ven og fixer gennem mange år. Støt ham og køb en voucher til afrikanske oplevelser. Det er en supergod investering.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.