Kampen for sandheden

Kebba Jeffang, der er tidligere MAJaC-studerende og nu arbejder på mediet Malagen.

Af Marie Wedderkopp Svane

I januar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

I en taxa satte vi kursen mod mediet Malagen, som holdt til i et beskedent kontor langs en trafikeret vej. De beskriver sig selv som Gambias første medieorganisation for undersøgende journalistik. Det er en non-profit organisation, hvis primære formål er at fremme åbenhed i regeringen og bekæmpe korruption. Navnet “Malagen” har en helt særlig betydning, da det oversættes til “sandheden” på Jola, som er et af de sprog, der tales af etniske grupper i Gambia.

I Gambia, hvor medierne historisk set har stået over for udfordringer som censur og manglende pressefrihed, er navnet “Malagen” meget symbolsk for den bølge af frie medier, der er begyndt at blomstre i landet.

Selvom det er lidt af en kliché, er det nemt for os i Danmark at tage demokratiske værdier som ytringsfrihed og en uafhængig presse for givet. I Gambia mødte jeg dygtige journalister og redaktører, som hver dag arbejder for at fremme åbenhed i regeringen og bekæmpe korruption. Malagen, som opererer som en non-profit organisation i et land, hvor det kan være en udfordring at finde økonomisk støtte, er et glimrende eksempel på den kamp.

At læse om Gambia og dets medieverden er én ting, men at møde de journalister, der kæmper for en lysere fremtid for det gambiske medielandskab, er noget helt andet. Jeg forlod Gambia med en kæmpe respekt for de mange journalister, der kæmper utrætteligt for at bringe sandheden frem i lyset. 

I nedenstående video, kan du se Kebba Jeffang fortælle om Malagen:

Kan vi gøre det attraktivt for unge at blive i Gambia?

Tijan og fem andre unge mødtes i et libysk fængsel under flugten til Europa. De vendte tilbage til Gambia og hjælper nu andre unge til en fremtid der. Af Marie-Louise Arnfast, bestyrelsesmedlem i Gambia Media Support (GAMES) og Mikael Kau, medlem af GAMES og grøn entreprenør. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen har netop bebudet, at regeringen […]

Read More

GAMES moderniserer – ud med generalerne

Af Lars Møller, formand for GAMES Er det ikke lidt gammeldags at sige “generalforsamling”, når det nu er medlemmerne, og ikke generaler, der forsamles? I GAMES moderniserer vedtægterne, giver dem et såkaldt make-over, så de bliver lidt lettere at forstå, med bedre forklaringer og mere tidssvarende ord. For eksempel foreslår bestyrelsen nu at kalde det en “Medlemsforsamling”, når vi holder […]

Read More

“Afbudsrejse” til Gambia

Kan du huske, når vi som unge tog en hurtig beslutning og hoppede på en afbudsrejse med få dages varsel? Hvorfor skulle blive mindre fleksible, impulsive og eventyrlystne med alderen? Kort fortalt, så kan du stadig nå at komme med til Gambia med afgang den 10. Marts. Selvom der faktisk ingen afbud er. Vi er […]

Read More

Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash Af Marianne Frederiksen Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg.  Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også […]

Read More

Drømmen i natflyet

og ofte, når man rejser alene, er det let at få nye venner. I natflyet møder jeg Osman og i stedet for at sove, fortæller vi hinanden, hvorfor vi er på vej til Gambia.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *