Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash

Af Marianne Frederiksen

Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg. 

Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også i Europa og USA.

Krisen kulminerede for alvor den 3. februar, da den siddende præsident Macky Sall udsatte det planlagte præsidentvalg. Det var fastsat til den 25. februar.  Meldingen blev mødt med massive demonstrationer og strejker ført an af blandt andet Senegals offentligt ansatte, herunder skolelærerne. 

Marcky Sall begrundede udsættelsen af valget med, at der var uenighed om kandidatlisten. Men den begrundelse blev ikke accepteret af oppositionen i Senegal eller af de mange folkelige bevægelser, som gik på gaderne for demokratiet. 

Efter flere dage med tåregas og demonstrationer i Dakar, udtalte det Senegalesiske forfatningsråd, at præsidenten ikke egenrådigt kunne udsætte valgdatoen og at han måtte acceptere sin udløbsdato, som er 2. april. 

Pæsident Macky Sall havde ellers bedt parlamentet i Senegal om at forlænge hans periode allerhelst med et år. 

Til stor lettelse for mange senegalesere meldte landets siddende præsident Macky Sall så i sidste uge ud, at den 2. april vil være afslutningen på hans periode, som præsident for den vestafrikanske nation.

“Den 2. april 2024 vil være afslutningen på min embedsperiode som præsident for republikken. Jeg vil gerne have, at den diskussion bliver klart afsluttet,” sagde Sall under et interview på nationalt tv ifølge Reuters.

Meldingen, om at Sall vil respektere, at hans mandat udløber 2. april, kommer efter at landets forfatningsråd, den højeste valgmyndighed, i sidste uge afgjorde, at en 10-måneders udsættelse af valghandlingen er ulovlig.

For at afslutte ugers spændinger, har der været forhandlinger mellem regeringen, forskellige religiøse ledere og civilsamfundsorganisationer om en valgdato 2. juni. 

Men langt hovedparten landets oppositionskandidater har boykottet forhandlinger og skænderiet om en ny valgdato har destabiliseret Senegal.  

Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Read More

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Læs om Lars Møllers tur til Gambia, hvor han både holdt kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers), holdt workshop med Organisationen Learning og udviklet ideer til fremtidige projekter.

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *