Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash

Af Marianne Frederiksen

Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg. 

Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også i Europa og USA.

Krisen kulminerede for alvor den 3. februar, da den siddende præsident Macky Sall udsatte det planlagte præsidentvalg. Det var fastsat til den 25. februar.  Meldingen blev mødt med massive demonstrationer og strejker ført an af blandt andet Senegals offentligt ansatte, herunder skolelærerne. 

Marcky Sall begrundede udsættelsen af valget med, at der var uenighed om kandidatlisten. Men den begrundelse blev ikke accepteret af oppositionen i Senegal eller af de mange folkelige bevægelser, som gik på gaderne for demokratiet. 

Efter flere dage med tåregas og demonstrationer i Dakar, udtalte det Senegalesiske forfatningsråd, at præsidenten ikke egenrådigt kunne udsætte valgdatoen og at han måtte acceptere sin udløbsdato, som er 2. april. 

Pæsident Macky Sall havde ellers bedt parlamentet i Senegal om at forlænge hans periode allerhelst med et år. 

Til stor lettelse for mange senegalesere meldte landets siddende præsident Macky Sall så i sidste uge ud, at den 2. april vil være afslutningen på hans periode, som præsident for den vestafrikanske nation.

“Den 2. april 2024 vil være afslutningen på min embedsperiode som præsident for republikken. Jeg vil gerne have, at den diskussion bliver klart afsluttet,” sagde Sall under et interview på nationalt tv ifølge Reuters.

Meldingen, om at Sall vil respektere, at hans mandat udløber 2. april, kommer efter at landets forfatningsråd, den højeste valgmyndighed, i sidste uge afgjorde, at en 10-måneders udsættelse af valghandlingen er ulovlig.

For at afslutte ugers spændinger, har der været forhandlinger mellem regeringen, forskellige religiøse ledere og civilsamfundsorganisationer om en valgdato 2. juni. 

Men langt hovedparten landets oppositionskandidater har boykottet forhandlinger og skænderiet om en ny valgdato har destabiliseret Senegal.  

Kan vi gøre det attraktivt for unge at blive i Gambia?

Tijan og fem andre unge mødtes i et libysk fængsel under flugten til Europa. De vendte tilbage til Gambia og hjælper nu andre unge til en fremtid der. Af Marie-Louise Arnfast, bestyrelsesmedlem i Gambia Media Support (GAMES) og Mikael Kau, medlem af GAMES og grøn entreprenør. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Mette Frederiksen har netop bebudet, at regeringen […]

Read More

GAMES moderniserer – ud med generalerne

Af Lars Møller, formand for GAMES Er det ikke lidt gammeldags at sige “generalforsamling”, når det nu er medlemmerne, og ikke generaler, der forsamles? I GAMES moderniserer vedtægterne, giver dem et såkaldt make-over, så de bliver lidt lettere at forstå, med bedre forklaringer og mere tidssvarende ord. For eksempel foreslår bestyrelsen nu at kalde det en “Medlemsforsamling”, når vi holder […]

Read More

“Afbudsrejse” til Gambia

Kan du huske, når vi som unge tog en hurtig beslutning og hoppede på en afbudsrejse med få dages varsel? Hvorfor skulle blive mindre fleksible, impulsive og eventyrlystne med alderen? Kort fortalt, så kan du stadig nå at komme med til Gambia med afgang den 10. Marts. Selvom der faktisk ingen afbud er. Vi er […]

Read More

Drømmen i natflyet

og ofte, når man rejser alene, er det let at få nye venner. I natflyet møder jeg Osman og i stedet for at sove, fortæller vi hinanden, hvorfor vi er på vej til Gambia.

Read More

Peter træder ud af bestyrelsen – og fortæller dig, hvorfor du skal træde ind!

Peter skal videre efter to år som bestyrelsesmedlem i GAMES. Her kan du læse om Peters tid i GAMES og måske blive inspireret til, hvorfor du skal være vores næste bestyrelsesmedlem.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *