Demokratisk krise i Senegal

Foto fra Unsplash

Af Marianne Frederiksen

Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg. 

Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også i Europa og USA.

Krisen kulminerede for alvor den 3. februar, da den siddende præsident Macky Sall udsatte det planlagte præsidentvalg. Det var fastsat til den 25. februar.  Meldingen blev mødt med massive demonstrationer og strejker ført an af blandt andet Senegals offentligt ansatte, herunder skolelærerne. 

Marcky Sall begrundede udsættelsen af valget med, at der var uenighed om kandidatlisten. Men den begrundelse blev ikke accepteret af oppositionen i Senegal eller af de mange folkelige bevægelser, som gik på gaderne for demokratiet. 

Efter flere dage med tåregas og demonstrationer i Dakar, udtalte det Senegalesiske forfatningsråd, at præsidenten ikke egenrådigt kunne udsætte valgdatoen og at han måtte acceptere sin udløbsdato, som er 2. april. 

Pæsident Macky Sall havde ellers bedt parlamentet i Senegal om at forlænge hans periode allerhelst med et år. 

Til stor lettelse for mange senegalesere meldte landets siddende præsident Macky Sall så i sidste uge ud, at den 2. april vil være afslutningen på hans periode, som præsident for den vestafrikanske nation.

“Den 2. april 2024 vil være afslutningen på min embedsperiode som præsident for republikken. Jeg vil gerne have, at den diskussion bliver klart afsluttet,” sagde Sall under et interview på nationalt tv ifølge Reuters.

Meldingen, om at Sall vil respektere, at hans mandat udløber 2. april, kommer efter at landets forfatningsråd, den højeste valgmyndighed, i sidste uge afgjorde, at en 10-måneders udsættelse af valghandlingen er ulovlig.

For at afslutte ugers spændinger, har der været forhandlinger mellem regeringen, forskellige religiøse ledere og civilsamfundsorganisationer om en valgdato 2. juni. 

Men langt hovedparten landets oppositionskandidater har boykottet forhandlinger og skænderiet om en ny valgdato har destabiliseret Senegal.  

Mere kritisk journalistik og flere stærke foreninger

Når man er projektleder som Marianne, kan man have en tendens til at nørde sig meget ned i projektdetaljer og glemme at løfte blikket og se på, hvad der ellers sker i og omkring MAJaC. Det er ikke så lidt. Faktisk er dette svært ikke at blive både forpustet og imponeret.

Read More

MAJaC klar med nye kurser

I mange år har MAJaC drømt om at kunne udvide sin undervisning til også at omfatte egentlige kurser i kommunikation, film/fotografi og digital design. Nu er det virkelighed. Med finansiering via projekt UPCIM har MAJaC været i stand til at udvikle tre nye fag.

Read More

Kvinderne og aktivisterne fik politikerne til at tænke sig om

I mange måneder var det usikkert om det ville lykkes at få parlamentet til at ændre holdning om omskæring af kvinder, men efter en stærk kampagne fra en masse civilsamfundsorganisationer, heriblandt anti-FGM-organisationerne, den kvindelige journalistforening WOJaG og mange, mange andre er det fortsat ulovligt i Gambia at omskære piger og kvinder. 

Read More

Hans navn er Tijan, men mange danskere kender ham bedre som Tiger

Hans navn er Tijan, men folk heroppe kalder ham Tiger … Typisk dansk humor med en underforståelse, man skal være dansker for at forstå.

Read More

Tijan fik en ny taxa

Tijan var ovenud lykkelig, da han fandt sin nye bil. Der var ingen grænser for, hvor godt et køb, det var. Bilen havde tilhørt en hollænder, der var på vej hjem, så han var til at prutte med om prisen. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *