Kampen for sandheden

Kebba Jeffang, der er tidligere MAJaC-studerende og nu arbejder på mediet Malagen.

Af Marie Wedderkopp Svane

I januar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

I en taxa satte vi kursen mod mediet Malagen, som holdt til i et beskedent kontor langs en trafikeret vej. De beskriver sig selv som Gambias første medieorganisation for undersøgende journalistik. Det er en non-profit organisation, hvis primære formål er at fremme åbenhed i regeringen og bekæmpe korruption. Navnet “Malagen” har en helt særlig betydning, da det oversættes til “sandheden” på Jola, som er et af de sprog, der tales af etniske grupper i Gambia.

I Gambia, hvor medierne historisk set har stået over for udfordringer som censur og manglende pressefrihed, er navnet “Malagen” meget symbolsk for den bølge af frie medier, der er begyndt at blomstre i landet.

Selvom det er lidt af en kliché, er det nemt for os i Danmark at tage demokratiske værdier som ytringsfrihed og en uafhængig presse for givet. I Gambia mødte jeg dygtige journalister og redaktører, som hver dag arbejder for at fremme åbenhed i regeringen og bekæmpe korruption. Malagen, som opererer som en non-profit organisation i et land, hvor det kan være en udfordring at finde økonomisk støtte, er et glimrende eksempel på den kamp.

At læse om Gambia og dets medieverden er én ting, men at møde de journalister, der kæmper for en lysere fremtid for det gambiske medielandskab, er noget helt andet. Jeg forlod Gambia med en kæmpe respekt for de mange journalister, der kæmper utrætteligt for at bringe sandheden frem i lyset. 

I nedenstående video, kan du se Kebba Jeffang fortælle om Malagen:

Drømmen om Europa

GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med MAJaC kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias unge og bidrage til en mere nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.

Read More

Debat: Dansk-udviklet fødselsapp rulles ud i Gambia

Belæringer om demokrati, kvinders rettigheder og LGBT hjælper ikke i Afrika, fordi det bliver set som kolonialisme. Kan man derimod medvirke til, at noget betydningsfuldt som f.eks. børnefødsler, kan man samtidigt bidrage til, at det lokale styre bliver bedre.

Read More

Opsamling på opsamlingen

Tilbage i januar 2023 var 4 bestyrelsesmedlemmer og vores studentermedhjælper, Marie, i Gambia for at evaluere på GPU-projektet og evaluere på de tredelte partnerskaber mere bredt. Partnerskabet har imidlertid ikke ligget på den lade siden da.

Read More

GENSYN

Et gensyn med et land som Ditte forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at hun kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer hendes næsebor.

Read More

Bing Bang Bum: GAMES’ fixer er kørt i stykker

Vi samler ind til en ny bil til vores ven og fixer gennem mange år. Støt ham og køb en voucher til afrikanske oplevelser. Det er en supergod investering.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.