MAJaC-kursus i mobil-journalistik

På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet.

I en tid, hvor vores mobiltelefoner bliver mere og mere avancerede, får journalister verden over nye muligheder som video-reportere – ude i felten med intet andet udstyr end en smartphone.

Smartphones er udbredte i Gambia, men uden de rigtige teknikker kan mobil-journalistik virke både svært og uoverskueligt.

Lær at skyde
Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) vil gerne gøre det nemmere for journalister og kommunikatører at gribe telefonen og skyde og redigere en video-reportage. Derfor udbød MAJaC i juni to tredages kurser i Mobile Video Reporting.

Kurserne var rettet mod journalister fra trykte medier og fastansatte kommunikationsmedarbejdere og skulle lære deltagerne at:

  • filme og optage lyd uden andet udstyr end en smartphone
  • bruge basale virkemidler kendt fra visuel storytelling
  • redigere video med en smart phone
  • skrive og indtale en voice-over

Behov for basic training
Som GAMES-underviser havde jeg sammensat kurserne, men jeg underviste sammen med MAJaCs trainer Modou Joof.

En lille del af kurset var sat af til, at Modou Joof kunne genopfriske grundlæggende interviewteknik og journalistisk vinkling, men det var tydeligt, at langt de fleste deltagere mangler meget mere undervisning, før de er sikre i selv basale journalistiske værktøjer.

Det betød, at undervisning og vejledning i at lave video-reportage kom til at handle mere om vinkling og mindre om video (kameraindstillinger, lys, lyd, klipning og så videre), end det egentlig var meningen.

Begge kurser sluttede med, at deltagerne planlagde, filmede og redigerede deres egne videoproduktioner. Og det lykkedes – selvom kvaliteten var svingende.

Eftertanker
Jeg havde nok regnet med, at vi kunne nå længere på de tre dage og må erkende, at kurserne var for korte og koncentrerede til, at deltagerne kunne nå at blive vante i teknikkerne. Det kræver mere praktisk erfaring og feedback.

Udgangspunktet taget i betragtning, synes jeg dog, at vi kom langt. Nu håber jeg bare, at de fortsætter med at øve sig.

Under kursusdagene lavede jeg en række video-eksempler om kurset, som deltagerne kunne lade sig inspirere af.

Kvaliteten er ikke den bedste – jeg havde kun en smule tid i pauserne til at filme, interview og redigere – men de fungerede meget godt til at vise deltagerne, hvad der kan lade sig gøre på kort tid og med simpelt udstyr.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy course
download huawei firmware
Premium WordPress Themes Download
udemy course download free

MAJAC kører for fuld damp

Det var fantastisk at opleve dagligdagen på medieakademiet i Gambia – MAJAC eller Media Academy for Journalism and Communication, som det retteligt hedder. Det nye hus summer af aktivitet på begge etager. Nedenunder er Foundation-klassen i gang. Meita Touray underviser, med smil og tørklæde. Meita er en tidligere elev fra det første hold, der tydeligvis […]

Read More

Skidegodt Egon – eller hvad?

GAMES-studieturen bød også på et besøg på ”Skagen Skolen” i det sydvestlige Gambia, hvor en flok driftige nordjyder sikrer mere end 700 gambiske børn en god skolegang. Det blev et møde med en helt anden slags udviklingsbistand end den, GAMES arbejder med. Det er umuligt ikke at blive imponeret af Egon Mejer Kristensen. Han er […]

Read More

Tætpakket studietur

17 deltagere deltog i GAMES studietur til Gambia i november 2018. En evaluering efter turen viste at der var stor tilfredshed med turen, og da vi efterfølgende fra vore partnere i Gambia har hørt, at de var meget glade for den massive repræsentation fra Danmark, herunder den samlede GAMES bestyrelse, må vi konkludere at turen […]

Read More

CISU undersøger effekten af GAMES arbejde

I november var to konsulenter fra CISU, Civilsamfund i Udvikling, i Gambia for et såkaldt tracer study af GAMES’ samarbejde med Gambia Press Union som case. Ordet ”tracer” handler om at spore, og opgaven for konsulenterne Nina Lauritzen og Maria Haahr var netop at undersøge, hvilke spor et langt partnerskab og projektsamarbejde som vores fører […]

Read More

GAMES vil støtte GPU og kvinderne

Siden 2005 har GAMES samarbejdet med Gambia Press Union (GPU) – og det gør vi stadig. Vi har spillet en afgørende rolle i foreningens udvikling – og vil fortsat gerne gøre det. Men da vi… Siden 2005 har GAMES samarbejdet med Gambia Press Union (GPU) – og det gør vi stadig. Vi har spillet en […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *