Seks præsidentkandidater godkendt – 15 afvist

Foto fra GAMES’ tur til Gambia i 2012

Hele 21 forsøgte at stille op til præsidentvalget 4. december. Selv om 15 blev afvist, har gambierne flere kandidater at vælge imellem end nogensinde før.

Af Jesper Heldgaard

Gambias siddende præsident Adama Barrow kommer til at stå over for fem udfordrere ved valget den 4. december, som tegner til at blive det mest åbne i Gambias historie. Det står klart, efter at landets uafhængige valgkommission 6. november annoncerede, at den havde godkendt seks af de i alt 21 kandidater, der havde søgt opstilling.

Blandt de afviste er ingen ’tunge’ navne, men den kvinde, der ønskede at stille op, den uafhængige Marie Sock. Alle er blevet afvist, fordi de ikke levede op til forskellige af de formelle krav, valgloven stiller.

De godkendte kandidater er:

Adama Barrow, der stiller op for sit nye parti, National People’s Party (NPP)

Ousainou Darboe, United Democratic Party (UDP), som Barrow stilled2 op – og blev valgt – for i 2016, men siden forlod. UDP vandt ved valget til Nationalforsamlingen i 2017 absolut flertal med 31 pladser.

Essa M. Faal, uafhængig af partier, chefanklager i den Truth, Reconciliation and Reparations Commission, der har undersøgt de overgreb, der skete under Jammehs styre.

Mama Kandeh, Gambia Democratic Congress (GDC). Han stillede også op i 2016 og fik 17 pct. af stemmerne. Kendt for at bakke op om tidligere præsident Jammeh. GDC har 5 pladser i den siddende nationalforsamling, der blev valgt i 2017.

Abdoulie Ebrima, National Union Party, et lille parti, der ikke har medlemmer i Nationalforsamlingen.

Halifa Sallah, People’s Democratic Organisation for Independence and Socialism (PDOIS). Partiet var en del af den koalition på syv partier, der I 2016 bakkede op om Barrow og fik væltet Jammeh, men opstiller nu sin egen kandidat. PDOIS har 4 pladser i den siddende nationalforsamling og står i øvrigt bag en af Gambias mest kendte og kritiske aviser, Foroyaa.

Jokeren Jammeh: For eller imod Barrow?

I begyndelsen af september annoncerede præsident Barrow og repræsentanter for den tidligere præsident Jammehs parti overraskende en aftale om at støtte Barrows kandidatur. Og Jammehs parti Alliance for Patriotic Reorientation and Construction (APRC) har da heller ikke opstillet en kandidat til valget i december. Men kort efter, at aftalen blev offentliggjort, kundgjorde Jammeh fra sit eksil i Ækvatorialguinea, at han var imod aftalen, der i øvrigt var indgået uden hans accept.

Han undsagde de ledere fra APRC, der indgik aftalen med Jammeh, og fastslog, at det stadig er ham, der styrer partiet. Han opfordrede gambierne til at stemme på en kandidat fra et andet parti, Gambia Alliance for National Unity (GANU). GANU’s kandidat, Sheikh Tijan Hydara, var imidlertid blandt dem, der ikke blev godkendt af valgkommissionen.

Valget i Gambia den 4. december tegner således meget åbent. Det tegner til at blive et opgør mellem Barrow og Darboe fra UDP, hvor Barrows styrke er, at han har haft næsten fem år som præsident til at blive kendt. Omvendt har Darboe et stort og – efter gambiske forhold – velorganiseret parti i ryggen.

Aktivist ved et tilfælde

Et nyt GAMES-medlem tager på sin første frivillige mission til Gambia på fredag. Ditte Rosenkrantz-Theil fortæller her om, hvad rejsen får ud på. Hun vil følge op det det svømmeprojekt, som startede for fem år siden med Sportsjournalisterne og to svømme-organisationer – for at lære gambierne at svømme.

Read More

Mayday fra Gambia

I sommer sendte GAMES formand denne rapport hjem fra Gambia – et nødråb efter endnu flere druknede ud for kysten ved Leybato, hvor mange af de frivillige bor.

Read More

Husk at tilmelde dig det store valgmøde på torsdag den 25. november på Café MellemFolk!

Som du nok ved, inviterer GAMES dig til en spændende valgaften på torsdag den 25. november kl. 19.30 på Café MellemFolk – helt gratis og med stort udbytte. Det bliver en aften, hvor vi i fællesskab stiller skarpt på og prøver at forstå Gambias rejse fra diktatur til demokrati, og hvorfor valget den 4. december […]

Read More

GPU får nyt lederskab

Den nye GPU-præsident, Muhammed MS Bah, er en travl journalist og aktivist. Ved siden af alt det andet, han laver, er han også freelancer for FactCheck Gambia – se mere her: https://factcheckgambia.org/ Fagforeningen Gambia Press Union har valgt en ny leder og en ny bestyrelse på sin kongres den 29. november. I spidsen står tre […]

Read More

Formanden sender nyt fra Sydfronten

To vælgere med børn – hjemme hos min ven, skrædderen Yankuba og hans kone Binte. Det er deres fremtid som er på spil. Af Lars Møller Beretning 1: Torsdag aften tager jeg til Gambia. Kufferten er pakket, så jeg kan tage af sted efter valgmødet på Café MellemFolk, overnatte i toget og flyve næste morgen. […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *