På højskole med CISU

Af Lars Møller, formand for GAMES

I weekenden inviterede CISU sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. 

  • CISU, det er jo vores store støtte og funder i GAMES, ”Civilsamfund i Udvikling”, som forvalter og uddeler mange Danida-millioner til sine medlemmer. 
  • Og medlemmerne, det er GAMES og mange andre civilsamfundsorganisationer, der gør en forskel i udviklingslande, skrøbelige stater og konflikt og katastrofeområder. 

Vi var vel omkring 75 deltagere, der fik både en interessant og sjov weekend. Se selv programmet her: https://fabo.org/cisu/h%C3%B8jskole_2022

Civilsamfund under pres

Fredag aften var Knud Vilby på programmet med et oplæg om ”Civilsamfundet – mellem stat og marked”, som hans seneste også bog hedder. Civilsamfundet er netop samfundets tredje søjle, der får demokratiet til at virke. Det befinder sig netop mellem statsmagtens administration og markedskræfterne – og kommer let under pres. 

Vilby præsenterer et stærkt dansk civilsamfund, som nu er under pres – blandt andet på grund af en svækket politisk deltagelse, men som alligevel er robust med over 150 år på bagen.

Jeg foreslog Vilby at lave en to’er til sin bog, om civilsamfundet i modtagerlandene, hvor presset er større og den normative robusthed er mindre – hvis den overhovedet eksisterer. Men, som han sagde, ville det kræve en større undersøgelse i udvalgte lande. 

Men måske kunne vi gøre det sammen – i CISU? Således at forstå, at for eksempel vi i GAMES kikker på Gambia, mens andre foreninger ser på civilsamfundet i Balkan, Bolivia og Bhutan? Vi skal bare finde en struktur, så kører vi.

Valgfrie workshops

Både formiddag og eftermiddag var valgfrie workshops. Jeg deltog blandt andet i en workshop om, hvordan vi kan blive bedre til at motivere frivillige – det kan du læse mere om i en af de andre nyheder.

Og så holdt jeg selv en workshop: ”Tag ordet! – så andre spidser ører”, og det handlede selvfølgelig om at lære at tale, så lytterne ikke bare høre efter, men også forstår, tænker med, deltager og forhåbentlig handler. En klassisk Møller, hvor jeg også fik lejlighed til at løfte fligen for det, vi laver i GAMES.

Om søndagen var jeg med på en workshop om ”Decolonisation of development cooperation” – altså afkolonisering af udviklingssamarbejdet. Det handler om at gøre op med de spor af kolonialisme, der stadig præger udviklingsarbejdet.

Dekolonisering af ulandshjælpen

Kolonialismen sidder stadig i sproget, fortalte Dr. Emmanuel Kumi, forskningsstipendiat ved University of Ghana. Udfordringen er for eksempel at fatte betydningen af, at Afrika mistede 11 millioner indbyggere i den transatlantiske slavehandel – som Danmark jo var førende i – og hvordan det den dag i dag påvirker samfund og samarbejde. Og samtidig forstå betydningen af ideen om ”Den hvide mands byrde”, der stadig definerer udviklingens retning og samarbejdets roller. 

Vi har et ”White Gaze Problem”, der gør det svært at se andet end White Saviours og Superiority of Westerns Knowledge … Hvad det alt sammen betyder for GAMES og vores partnere, må vi finde ud af. Emmanuel Kumi mener, at vi har brug for både at reflektere – vi skal lave en ny framing af samarbejdet, med nye ord og begreber (BOND UK har lavet en ny ”language template”) – og så skal vi gå strukturerne efter og gennemføre en institutionel afkolonisering.

Håb-baseret kommunikation

Men Emmanuel Kumi talte også om ”hope-based communication”: frem for at fokusere på børns sult, skal vi fokusere på deres styrke. Og han gav selv udtryk for håb:

For klimaforandringerne ændrer måske hele problemkomplekset. For de viser med al tydelighed, at den vækstbaserede udviklingsmodel fra Nord har udspillet sin rolle som rollemodel for udviklingen ikke bare i Syd, men i hele verden. Vi har både i det globale Nord og Syd brug for at finde en ny model for bæredygtig udvikling, sammen.

Vi har i alt for mange år defineret udviklingssamarbejdet som os, der hjælper dem. Nu er det på tide, at vi forstår, at vi har brug for, at de hjælper os med at forstå alt det, vi ikke kan forstå. 

Så venner: Hvad gør vi?

Dr. Emmanuel Kumi, forskningsstipendiat ved University of Ghana

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *