Safety i Gambia

Picnic ved Leybato med GPU – efter en lang dags workshop om GPUs strategi for journalisters sikkerhed. GAMES’ taxachauffør Tijan “Tiger” havde lavet maden.

Af Lars Møller

I juli var GAMES på mission i Gambia, især for at træne sikkerhed med gambiske safety trainers og lave en konkret strategi sammen med partneren GPU, Gambia Press Union.

  • Sammen med GPU og kollegaer har vi udviklet en ”Media Safety Mechanism”, der nu er ved at blive implementeret i de gambiske mediehuse.
  • Samtidigt udviklede vi landsdækkende ”Gambian Safety Mechanism”, baseret på IMS’s erfaringer fra mange andre steder i verden. Arbejdet med at implementere den er så småt gået i gang – og involverer både regeringen og civilsamfundet.

Gode folk i spidsen

I GPUs sekretariat er det safety officer Therese Gomez, der sidder ved roret. Tjek også video-nyhederne ud og hør safety trainer Kebba Jeffang fortælle – han er også bestyrelsesmedlem af GPU.

Men ellers har GPU hyret den erfarne Saikou Jammeh til at lede arbejdet. Han var generalsekretær i GPU, da de kæmpede mod diktatoren Jammeh, og senere, da de vandt. Når han ringer, så tager ministeren telefonen. Det samme gør cheferne for de store civilsamfundsorganisationer – og de sagde ja til at være med!

Det kommer vi til at skrive mere om senere på året.
Her følger blot et lille uddrag fra rapporten med tilhørende meget amatøragtige, men hurtigt lavede grafikker:

GPU decided on the way forward, “Building mechanisms for safety”:

  • To use the coming election as an opportunity to speed up the process of creating safety mechanism. It motives the editors and staff, and it sustains the advocacy efforts towards the government. Then, after the parliamentary elections in April, the mechanisms will be evaluated with the view to make the set-up permanent.
  • To create a Media Safety Mechanism, as a number of in-house safety mechanisms, with an informal network of “Editors for Safety” as its guiding governance, and with GPU serving as support office and connection to the overall Gambian Safety Mechanism”.
  • To create a Civil Safety Mechanism with a broad-based board, and with GPU serving as its the operating arm, monitoring, advocating, pushing the government to protect, investigate and prosecute.
  • To aim for a dual approach, in which the civil safety mechanism’s board participates in the Coordination Committee of a “Gambian safety Mechanism” that includes a governmental safety mechanism.

MEDIA SAFETY MECHANISM:  

MEDIA SAFETY TOOLBOX:

1 Media Safety Mechanism

2 Story Risk Checklist

3 Event Risk Checklist

4 Critical Reporters Checklist

5 Keep the Photographers Safe

6 Standart Operational Procedures SOP’s

7 Safety Plan

8 Contingency Plan

9 Safe Editing Procedures

10 Emergency Response

11 Social Media Safety Guidelines

GAMBIAN SAFETY MECHANISM:

Mere volumen på gambiernes stemmer

En stor del af podcastproduktion foregår i klippe-fasen foran computeren. Af Peder Rasmussen Hos GAMES er vi optaget af, at borgerne i Gambia bliver hørt og har mulighed for at deltage i den demokratiske samtale. Der er brug for gambiernes stemme – ikke mindst nu, hvor præsidentvalget kun er to måneder væk. Det er netop […]

Read More

Valggyser spidser endnu mere til i Gambia

Fra Jespers tur til Gambia i 2012. Forestil dig, at Biden indgik en politisk alliance med Trump. Umuligt? Men noget tilsvarende er lige sket i Gambia. Af Jesper Heldgaard Der er ikke noget at sige til, hvis vælgerne i Gambia er ved at blive temmelig rundtossede over den måde, flere af landets ledende politikere agerer […]

Read More

Tag med CISU på højskole i november

Har du lyst til at være aktiv i GAMES? … Så har vi et enestående tilbud: Tag tre dage på højskole og lær en masse om ulandsarbejde. Det er vores partner og founder CISU (Civilsamfund i Udvikling), der inviterer GAMES og de mange andre medlemsorganisationer på weekend den 12.-14. november 2021 på Brandbjerg Højskole. Mød […]

Read More

Møllers lyn-videoer fra Gambia

Fyraften: Hjemme hos Sang Mendy så vi EM i fodbold og fik juice i rød/hvide farver – lavet af baobab og nogle fine røde blomster. Af Lars Møller Næsten tre uger. Så længe var jeg i Gambia i juli efter mere end halvandet års pause på grund af Corona. Så der var nok at se […]

Read More

GAMES runder 90 medlemmer

Stemningsbillede fra sommeraftenen i GAMES’ ånd. Her er der minikoncert med Troels Buur og Benjamin Kirketerp – den danske halvdel af The Gambia Folk Projekt. Af Lars Møller Det gav 29 nye medlemmer, da GAMES i sommer holdt generalforsamling med afrikansk fest – til tropisk mad og musik, lys sommernat og storskærm til EM. Foreningen […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *