Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Gruppefoto fra HEAT-kursus med Dansk Flygtningehjælp

Af Lars Møller

Fredag tager jeg til Gambia på en fire uger lang dobbeltmission: To uger med Gambia Press Union (GPU) og to uger med medieakademiet MAJaC.

Mine badebukser hænger til tørre sammen med min gule løbetrøje. 

Men jeg skulle måske hellere have vasket min regnfrakke – for det er regntid i Gambia.

Det står ned i stænger, sagde min ven Tijan ”the taxi driver” forleden. Vejene mudrer, og mange steder ligger store røde søer på vejene, så det er umuligt at gætte, om der er en vej nedenunder – eller bare et stort hul.

Taxachaufførerne hader det. Men for myggene er det stillestående vand en fest. De formerer sig, som ingen af dem nogensinde før har gjort. 

Og modsat chaufførerne i gamle biler er de ligeglade med, om temperaturen kommer på 35 eller 40 grader. De vil bare stikke og lægge æg.

En sæk over hovedet

Forleden var jeg på fire dages HEAT-kursus – HEAT for Hazardous Environment Awareness Training.

Det var Dansk Flygtningehjælp, der arrangerede kurset – eller Danish Refugee Council, som de fleste kursister udtalte det. De kom fra humanitære opgaver i Afghanistan, Irak, Sydsudan og andre hotspots.

De otte instruktører – syv soldater og en psykolog – kom med krigserfaringer fra de samme varme lande. Derudover var det statister og ansatte fra Dansk Flygtningehjælp, som alle bidrog til afviklingen af mange øvelser:

– en bilulykke med bevidstløse og katastrofeblødende mennesker – og miner i vejsiden 

– en roadblock, hvor en syg og bevæbnet partisan vil køre med

– en shooter, der angriber et fredeligt møde

– en oprørshær, de kidnapper os alle sammen med strips om håndleddene og en sæk over hovedet.

Og mange andre øvelser, alt sammen gennem en blanding af historier, tips og tools.

Det er sådan et kursus, jeg er på vej ned for at lave for GPU – bl.a. andet sammen med en soldat, en psykolog og et par brandfolk.

Tag ordet! – og lad andre tale

For MAJaC skal jeg træne trænere i at tage ordet – eller public speaking, som de kalder det. Og bagefter skal vi sammen træne kommunikationsfolk fra NGO’er.

Men de skal ikke bare lære at tage ordet. De skal også lære at involvere modtagerne: medlemmerne, borgerne, målgruppen – så de får noget at skulle have sagt. 

Det nuværende MAJaC-projekt handler netop om at vende informationsstrømmen.

Udover de store opgaver har jeg et hav af små opgaver – som jeg kan fortælle nærmere om, når jeg kommer hjem, hvis nogen skulle være interesseret.

PS: Tak til Dansk Journalistforbund, der har har givet 10.000 kr. i tilskud til sikkerhedskurset i Danmark. Forbundet støtter mange freelancere på samme vis… Du kan læse mere her.

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *