Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Gruppefoto fra HEAT-kursus med Dansk Flygtningehjælp

Af Lars Møller

Fredag tager jeg til Gambia på en fire uger lang dobbeltmission: To uger med Gambia Press Union (GPU) og to uger med medieakademiet MAJaC.

Mine badebukser hænger til tørre sammen med min gule løbetrøje. 

Men jeg skulle måske hellere have vasket min regnfrakke – for det er regntid i Gambia.

Det står ned i stænger, sagde min ven Tijan ”the taxi driver” forleden. Vejene mudrer, og mange steder ligger store røde søer på vejene, så det er umuligt at gætte, om der er en vej nedenunder – eller bare et stort hul.

Taxachaufførerne hader det. Men for myggene er det stillestående vand en fest. De formerer sig, som ingen af dem nogensinde før har gjort. 

Og modsat chaufførerne i gamle biler er de ligeglade med, om temperaturen kommer på 35 eller 40 grader. De vil bare stikke og lægge æg.

En sæk over hovedet

Forleden var jeg på fire dages HEAT-kursus – HEAT for Hazardous Environment Awareness Training.

Det var Dansk Flygtningehjælp, der arrangerede kurset – eller Danish Refugee Council, som de fleste kursister udtalte det. De kom fra humanitære opgaver i Afghanistan, Irak, Sydsudan og andre hotspots.

De otte instruktører – syv soldater og en psykolog – kom med krigserfaringer fra de samme varme lande. Derudover var det statister og ansatte fra Dansk Flygtningehjælp, som alle bidrog til afviklingen af mange øvelser:

– en bilulykke med bevidstløse og katastrofeblødende mennesker – og miner i vejsiden 

– en roadblock, hvor en syg og bevæbnet partisan vil køre med

– en shooter, der angriber et fredeligt møde

– en oprørshær, de kidnapper os alle sammen med strips om håndleddene og en sæk over hovedet.

Og mange andre øvelser, alt sammen gennem en blanding af historier, tips og tools.

Det er sådan et kursus, jeg er på vej ned for at lave for GPU – bl.a. andet sammen med en soldat, en psykolog og et par brandfolk.

Tag ordet! – og lad andre tale

For MAJaC skal jeg træne trænere i at tage ordet – eller public speaking, som de kalder det. Og bagefter skal vi sammen træne kommunikationsfolk fra NGO’er.

Men de skal ikke bare lære at tage ordet. De skal også lære at involvere modtagerne: medlemmerne, borgerne, målgruppen – så de får noget at skulle have sagt. 

Det nuværende MAJaC-projekt handler netop om at vende informationsstrømmen.

Udover de store opgaver har jeg et hav af små opgaver – som jeg kan fortælle nærmere om, når jeg kommer hjem, hvis nogen skulle være interesseret.

PS: Tak til Dansk Journalistforbund, der har har givet 10.000 kr. i tilskud til sikkerhedskurset i Danmark. Forbundet støtter mange freelancere på samme vis… Du kan læse mere her.

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Nyt om studieturen i december!

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Vi har fået nyt bestyrelsesmedlem!

Vi er glade for at kunne fortælle, at GAMES har fået nyt bestyrelsesmedlem! Og I kender ham allerede godt. Det er Peter Halkjær, der er gået fra at være vores studentermedhjælper til at være en del af bestyrelsen. Mød ham i denne artikel.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.