GAMES og MAJaC vender informationsstrømmen i Gambia

Valg i Gambia: En vælger har netop afgivet sin stemme. Har han så mere at skulle have sagt? Det nye projekt handler ikke kun om at bruge sin stemme, men også om at blive hørt!

Af Lars Møller

Det er lidt spændende. Vi venter på svar. 

Jeg sidder billedligt talt og trommer nervøst med venstre hånd på bordet. På den højre hånd har jeg krydset fingrene. Det er lidt svært, når man samtidig er ved at skrive en artikel om det.

Vi afventer nervøst, fordi vi har søgt de allersidste penge i puljen, der støtter ”Styrkelse af Civilsamfundets Råderum”. 

Det er Danida, der betaler. Og den Aarhus-baserede paraplyforening CISU (Civilsamfund i Udvikling), der uddeler pengene – hvis projekterne er gode og ellers opfylder betingelserne.

Vi håber, at det er godt nok, det projekt vi har udviklet sammen med vores partnere i Gambia.

… Og det var det. CISU-puljen har tildelt GAMES i alt 439.310,50 kr. og ikke en øre mere til projektet, der skal vende informationsstrømmen i Gambia. Hurra!

Outreach and Bottom-Up
For Danida og CISU er formålet med puljen ”at styrke modstandsdygtige og uafhængige civilsamfund i det globale syd, hvor civilsamfundets råderum er blevet indskrænket og menneskerettighedsovertrædelser og restriktioner som konsekvens af COVID-19-pandemien øges”. 

Vejen til målet er også udlagt i bistandssprog, nemlig ”gennem kapacitetsudvikling og/eller fortalervirksomhed for proaktivt at imødegå overtrædelser, restriktioner og tilbageslag for menneskerettighederne”.

Det projekt, vi søger penge til, skal styrke en tovejs-kommunikation mellem de store folkelige foreninger i hovedstadsområdet og deres medlemmer og målgrupper ude i landet.

“Outreach and Bottom-Up: Expanding the Civic Space” hedder projektet lidt smart. Det betyder på almindeligt dansk: De store rækker ud, de små svarer tilbage – og bliver hørt! 

Vi vender informationsstrømmen. Det handler om at styrke kommunikation og gennemslagskraft – begge veje. 

En halv million kroner
Vi har søgt en halv million kroner, som skal bruges over de næste ni måneder. Vi har sat tre konkrete mål, der understøtter en tovejs informationsstrøm – oppefra og ud – og nedefra og op:

  1. Udvalgte foreninger (de såkaldte civilsamfunds-organisationer) og nærradioer udvikler sammen interaktive radiokoncepter og programmer på lokale sprog.
  2. Foreningerne udvikler platforme på web og sociale medier, der understøtter den samme form for interaktiv kommunikation.
  3. Foreningerne organiserer fjernundervisning og videomøder med lokalforeninger, lokale aktivister og fokusgrupper – for mere dialog og gensidig læring med.

Vigtigt i den demokratiske proces
Nærradioerne kan oversætte budskaberne fra hovedstaden – ikke bare til et stammesprog, men også ved at lave indhold om de lokale forhold. Dermed kan de være med til at sætte en lokal dagsorden.

Gennem nærradioernes fortællinger og programmer får de store foreninger adgang til case-historier og data fra hele landet, som de kan bruge til at sætte dagsordenen nationalt og derved nå ud til de politiske partier, parlamentet, regeringen og andre foreninger. 

Det er vigtigt i den kommende tid, hvor der er en masse på spil:

  • valg til parlamentet 
  • lokalvalg til kommunerne
  • reform af ​​forfatningen
  • lovreformerne 
  • Sandheds- og Forsoningskommissionens anbefalinger, der endnu ikke er fulgt op af handling.

Over 200 aktivister 
Konkret vil MAJaC træne kommunikationsfolk fra 12 foreninger, der arbejder med menneskerettigheder generelt eller repræsenterer specifikke, mindre hørte stemmer i den offentlige debat, såsom fysisk handicappede, unge, bønderne, kvinderne.

De 12 udvalgte medarbejdere eller aktivister vil hver samarbejde med fem andre medarbejdere eller aktivister – hvilket får målgruppen op på 72.

Samtidig samarbejder MAJaC med landets 13 nærradioer (de såkaldte community radios), der producerer på lokale sprog med lokalt uuddannet ansatte og borgerreportere. Her regner vi med, at læringen spreder sig til 1-3 ansatte og 5-7 frivillige fra hvert lokalområde (typisk lærere, sygeplejersker, lokale foreningsfolk, lokale rådgivere inden for landbrug og sundhed, ungdomsledere og kvindeledere) – i alt op til 130 mennesker. 

Dertil kommer alle lytterne!

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde reformerne af medielovgivningen. 

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Read More

Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.