GAMES og MAJaC vender informationsstrømmen i Gambia

Valg i Gambia: En vælger har netop afgivet sin stemme. Har han så mere at skulle have sagt? Det nye projekt handler ikke kun om at bruge sin stemme, men også om at blive hørt!

Af Lars Møller

Det er lidt spændende. Vi venter på svar. 

Jeg sidder billedligt talt og trommer nervøst med venstre hånd på bordet. På den højre hånd har jeg krydset fingrene. Det er lidt svært, når man samtidig er ved at skrive en artikel om det.

Vi afventer nervøst, fordi vi har søgt de allersidste penge i puljen, der støtter ”Styrkelse af Civilsamfundets Råderum”. 

Det er Danida, der betaler. Og den Aarhus-baserede paraplyforening CISU (Civilsamfund i Udvikling), der uddeler pengene – hvis projekterne er gode og ellers opfylder betingelserne.

Vi håber, at det er godt nok, det projekt vi har udviklet sammen med vores partnere i Gambia.

… Og det var det. CISU-puljen har tildelt GAMES i alt 439.310,50 kr. og ikke en øre mere til projektet, der skal vende informationsstrømmen i Gambia. Hurra!

Outreach and Bottom-Up
For Danida og CISU er formålet med puljen ”at styrke modstandsdygtige og uafhængige civilsamfund i det globale syd, hvor civilsamfundets råderum er blevet indskrænket og menneskerettighedsovertrædelser og restriktioner som konsekvens af COVID-19-pandemien øges”. 

Vejen til målet er også udlagt i bistandssprog, nemlig ”gennem kapacitetsudvikling og/eller fortalervirksomhed for proaktivt at imødegå overtrædelser, restriktioner og tilbageslag for menneskerettighederne”.

Det projekt, vi søger penge til, skal styrke en tovejs-kommunikation mellem de store folkelige foreninger i hovedstadsområdet og deres medlemmer og målgrupper ude i landet.

“Outreach and Bottom-Up: Expanding the Civic Space” hedder projektet lidt smart. Det betyder på almindeligt dansk: De store rækker ud, de små svarer tilbage – og bliver hørt! 

Vi vender informationsstrømmen. Det handler om at styrke kommunikation og gennemslagskraft – begge veje. 

En halv million kroner
Vi har søgt en halv million kroner, som skal bruges over de næste ni måneder. Vi har sat tre konkrete mål, der understøtter en tovejs informationsstrøm – oppefra og ud – og nedefra og op:

  1. Udvalgte foreninger (de såkaldte civilsamfunds-organisationer) og nærradioer udvikler sammen interaktive radiokoncepter og programmer på lokale sprog.
  2. Foreningerne udvikler platforme på web og sociale medier, der understøtter den samme form for interaktiv kommunikation.
  3. Foreningerne organiserer fjernundervisning og videomøder med lokalforeninger, lokale aktivister og fokusgrupper – for mere dialog og gensidig læring med.

Vigtigt i den demokratiske proces
Nærradioerne kan oversætte budskaberne fra hovedstaden – ikke bare til et stammesprog, men også ved at lave indhold om de lokale forhold. Dermed kan de være med til at sætte en lokal dagsorden.

Gennem nærradioernes fortællinger og programmer får de store foreninger adgang til case-historier og data fra hele landet, som de kan bruge til at sætte dagsordenen nationalt og derved nå ud til de politiske partier, parlamentet, regeringen og andre foreninger. 

Det er vigtigt i den kommende tid, hvor der er en masse på spil:

  • valg til parlamentet 
  • lokalvalg til kommunerne
  • reform af ​​forfatningen
  • lovreformerne 
  • Sandheds- og Forsoningskommissionens anbefalinger, der endnu ikke er fulgt op af handling.

Over 200 aktivister 
Konkret vil MAJaC træne kommunikationsfolk fra 12 foreninger, der arbejder med menneskerettigheder generelt eller repræsenterer specifikke, mindre hørte stemmer i den offentlige debat, såsom fysisk handicappede, unge, bønderne, kvinderne.

De 12 udvalgte medarbejdere eller aktivister vil hver samarbejde med fem andre medarbejdere eller aktivister – hvilket får målgruppen op på 72.

Samtidig samarbejder MAJaC med landets 13 nærradioer (de såkaldte community radios), der producerer på lokale sprog med lokalt uuddannet ansatte og borgerreportere. Her regner vi med, at læringen spreder sig til 1-3 ansatte og 5-7 frivillige fra hvert lokalområde (typisk lærere, sygeplejersker, lokale foreningsfolk, lokale rådgivere inden for landbrug og sundhed, ungdomsledere og kvindeledere) – i alt op til 130 mennesker. 

Dertil kommer alle lytterne!

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.