Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Journalisten, Yuseff Taylor, blev i starten af juli arresteret, mens hans dækkede en historie, hvor han fandt regeringens udmeldinger “falske og misvisende”.

Af Marie Wedderkopp Svane

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Global HoMM er på nuværende tidspunkt i konflikt med den gambiske regering omkring et stykke jord. Global HoMM har domstolen på sin side, som værende de retmæssige ejere, men den gambiske regering har øremærket jorden til opførelsen af et hotel til OIC-topmødet i 2022 (Organisation of Islamic Cooperation). 

Journalisten Yuseff Taylor har dækket hele forløbet, herunder faktatjekket regeringens udmeldinger om sagen, og han har fundet nogle af regeringens påstande ”falske og vildledende”.

Da Yuseff Taylor forsøgte at forhøre sig om tilbageholdelsen af Global HoMM-repræsentatnerne Nana Fredag Gomez og Lamin Sey på politistationen, anvendte politibetjentene magt for at tvinge ham ud af stationen. Det resulterede i, at hans skjorte blev revet i stykker. Bagefter hev betjentene ham ind i en celle, hvor han sad i fire timer. 

“Gambia Press Union (GPU) fordømmer disse betjentes handlinger, og vi er forfærdet over den uheldige, uendelige tendens med journalister, der bliver overfaldet af sikkerhedspersonale, især politiet,” udtaler GPU’s formand, Muhammed S. Bah.

“Det er en påmindelse om, at selv om ​​ytrings- og pressefriheden er blevet væsentligt forbedret siden 2017, skal der gøres mere for at beskytte rettighederne for journalister, der fortsat bliver udsat for angreb fra sikkerhedsstyrker for simpelthen at udføre deres forfatningsmæssige pligt til at holde regeringen ansvarlig,” sagde Bah.

GPU opfordrer Gambias politistyrke til at være mere tilbageholdende og stoppe den overdrevne magtanvendelse over for journalister, der har et betydeligt mandat til ikke blot at holde regeringen ansvarlig, men også til at fremme befolkningens rettighed til information på et oplyst grundlag. 

“Journalister er ikke fjenden, og vi mener, at grundlovens principper kun kan opretholdes, når journalister får lov til at udføre deres arbejde uden chikane, intimidering og vilkårlige anholdelser,” sagde Joof.

GPU er engageret, klar og villig til fortsat at engagere statslige myndigheder og sikkerhedssektorledere med henblik på at fremme ytrings- og pressefrihed, især når det kommer til journalisters sikkerhed.

Læs hele GPU’s pressemeddelse her (PDF)

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.