Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Journalisten, Yuseff Taylor, blev i starten af juli arresteret, mens hans dækkede en historie, hvor han fandt regeringens udmeldinger “falske og misvisende”.

Af Marie Wedderkopp Svane

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Global HoMM er på nuværende tidspunkt i konflikt med den gambiske regering omkring et stykke jord. Global HoMM har domstolen på sin side, som værende de retmæssige ejere, men den gambiske regering har øremærket jorden til opførelsen af et hotel til OIC-topmødet i 2022 (Organisation of Islamic Cooperation). 

Journalisten Yuseff Taylor har dækket hele forløbet, herunder faktatjekket regeringens udmeldinger om sagen, og han har fundet nogle af regeringens påstande ”falske og vildledende”.

Da Yuseff Taylor forsøgte at forhøre sig om tilbageholdelsen af Global HoMM-repræsentatnerne Nana Fredag Gomez og Lamin Sey på politistationen, anvendte politibetjentene magt for at tvinge ham ud af stationen. Det resulterede i, at hans skjorte blev revet i stykker. Bagefter hev betjentene ham ind i en celle, hvor han sad i fire timer. 

“Gambia Press Union (GPU) fordømmer disse betjentes handlinger, og vi er forfærdet over den uheldige, uendelige tendens med journalister, der bliver overfaldet af sikkerhedspersonale, især politiet,” udtaler GPU’s formand, Muhammed S. Bah.

“Det er en påmindelse om, at selv om ​​ytrings- og pressefriheden er blevet væsentligt forbedret siden 2017, skal der gøres mere for at beskytte rettighederne for journalister, der fortsat bliver udsat for angreb fra sikkerhedsstyrker for simpelthen at udføre deres forfatningsmæssige pligt til at holde regeringen ansvarlig,” sagde Bah.

GPU opfordrer Gambias politistyrke til at være mere tilbageholdende og stoppe den overdrevne magtanvendelse over for journalister, der har et betydeligt mandat til ikke blot at holde regeringen ansvarlig, men også til at fremme befolkningens rettighed til information på et oplyst grundlag. 

“Journalister er ikke fjenden, og vi mener, at grundlovens principper kun kan opretholdes, når journalister får lov til at udføre deres arbejde uden chikane, intimidering og vilkårlige anholdelser,” sagde Joof.

GPU er engageret, klar og villig til fortsat at engagere statslige myndigheder og sikkerhedssektorledere med henblik på at fremme ytrings- og pressefrihed, især når det kommer til journalisters sikkerhed.

Læs hele GPU’s pressemeddelse her (PDF)

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Vi har fået nyt bestyrelsesmedlem!

Vi er glade for at kunne fortælle, at GAMES har fået nyt bestyrelsesmedlem! Og I kender ham allerede godt. Det er Peter Halkjær, der er gået fra at være vores studentermedhjælper til at være en del af bestyrelsen. Mød ham i denne artikel.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.