Mayday fra Gambia

I sommer sendte GAMES formand denne rapport hjem fra Gambia – et nødråb efter endnu flere druknede ud for kysten ved Leybato, hvor mange af de frivillige bor. 

Af Lars Møller

Der var oprør på stranden her til fyraften, da jeg kom hjem fra arbejde. Det har der været siden i går, da fem store skoleelever blev taget af strømmen.
De havde lige været til eksamen på den franske skole, nu skulle de nyde det, i alt 15-20 glade unge mennesker, der badede og legede længere henne af stranden, ved Nanga Nanga.
Understrømmen er stærk, en blev taget, andre hjalp, alle gik i panik. Og ingen kunne svømme.

Fire druknede

En blev reddet, fire druknede. To lig blev bjerget, men de to andre, en pige og en dreng, blev ikke fundet.
Hele eftermiddagen ventede familien og en Røde Kors-bil på stranden neden for Hotel Laybato, i den tro, de ville drive i land her. I aftes, da jeg gik i seng, stod de unge og lyste ud i brændingen med deres telefoner.
Og i morges sad mænd under palmerne og ventede.

Drev i land

Kort efter jeg kom hjem i dag, kom en familie bærende på en pige i trance, en tvillingesøster, som åbenbart i en påvirket tilstand kan skabe kontakt til sin afdøde søster. Sådan tror de i deres stamme, Manjargo.
Måske lykkedes det, for kort efter løb en stor forsamling den modsatte vej, under høje råb, i retning af ulykkens åsted.
Bagefter fulgte et optog på 25 farvestrålende kvinder i et mere roligt tempo.
Og nu siger Aziz, min gode tjenervej, at pigens lig netop er drevet i land henne ved Nanga Nanga.

Hvordan kan de lære at svømme?

De kan ikke svømme, gambierne. Det burde de, med alt det vand.

Vi havde i to år et godt projekt til at lære gambiere at svømme – sammen med sportsjournalisterne, livredderne og en svømmeklub. Det var populært og højt besunget.
Men det var jo slet ikke nok, selv om vi lærte snesevis, måske hundredvis af børn at svømme.
Vi kunne nemlig ikke finde ud af at opskalere det, så vi kunne lære titusindvis at svømme – i havvand og flodvand.
Der er ingen offentlige pools i Gambia, ingen har penge, og de er rædselsslagne for at lære at svømme i havet.
Hvordan vi kan gøre det, går jeg stadig og tygger på.

Har du en idé?

For det er jo helt forfærdeligt.
Fire familier har mistet deres barn. En hel klasse har mistet fire kammerater. Selv pigen, der gør rent på mit værelse, har mistet sine venner.
De siger, der drukner 20 om året på den her strand.
Så er der nogen, der kan kvalificere en gennemførlig idé, så giv lyd. 

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.