Mayday fra Gambia

I sommer sendte GAMES formand denne rapport hjem fra Gambia – et nødråb efter endnu flere druknede ud for kysten ved Leybato, hvor mange af de frivillige bor. 

Af Lars Møller

Der var oprør på stranden her til fyraften, da jeg kom hjem fra arbejde. Det har der været siden i går, da fem store skoleelever blev taget af strømmen.
De havde lige været til eksamen på den franske skole, nu skulle de nyde det, i alt 15-20 glade unge mennesker, der badede og legede længere henne af stranden, ved Nanga Nanga.
Understrømmen er stærk, en blev taget, andre hjalp, alle gik i panik. Og ingen kunne svømme.

Fire druknede

En blev reddet, fire druknede. To lig blev bjerget, men de to andre, en pige og en dreng, blev ikke fundet.
Hele eftermiddagen ventede familien og en Røde Kors-bil på stranden neden for Hotel Laybato, i den tro, de ville drive i land her. I aftes, da jeg gik i seng, stod de unge og lyste ud i brændingen med deres telefoner.
Og i morges sad mænd under palmerne og ventede.

Drev i land

Kort efter jeg kom hjem i dag, kom en familie bærende på en pige i trance, en tvillingesøster, som åbenbart i en påvirket tilstand kan skabe kontakt til sin afdøde søster. Sådan tror de i deres stamme, Manjargo.
Måske lykkedes det, for kort efter løb en stor forsamling den modsatte vej, under høje råb, i retning af ulykkens åsted.
Bagefter fulgte et optog på 25 farvestrålende kvinder i et mere roligt tempo.
Og nu siger Aziz, min gode tjenervej, at pigens lig netop er drevet i land henne ved Nanga Nanga.

Hvordan kan de lære at svømme?

De kan ikke svømme, gambierne. Det burde de, med alt det vand.

Vi havde i to år et godt projekt til at lære gambiere at svømme – sammen med sportsjournalisterne, livredderne og en svømmeklub. Det var populært og højt besunget.
Men det var jo slet ikke nok, selv om vi lærte snesevis, måske hundredvis af børn at svømme.
Vi kunne nemlig ikke finde ud af at opskalere det, så vi kunne lære titusindvis at svømme – i havvand og flodvand.
Der er ingen offentlige pools i Gambia, ingen har penge, og de er rædselsslagne for at lære at svømme i havet.
Hvordan vi kan gøre det, går jeg stadig og tygger på.

Har du en idé?

For det er jo helt forfærdeligt.
Fire familier har mistet deres barn. En hel klasse har mistet fire kammerater. Selv pigen, der gør rent på mit værelse, har mistet sine venner.
De siger, der drukner 20 om året på den her strand.
Så er der nogen, der kan kvalificere en gennemførlig idé, så giv lyd. 

Aktivist ved et tilfælde

Et nyt GAMES-medlem tager på sin første frivillige mission til Gambia på fredag. Ditte Rosenkrantz-Theil fortæller her om, hvad rejsen får ud på. Hun vil følge op det det svømmeprojekt, som startede for fem år siden med Sportsjournalisterne og to svømme-organisationer – for at lære gambierne at svømme.

Read More

Husk at tilmelde dig det store valgmøde på torsdag den 25. november på Café MellemFolk!

Som du nok ved, inviterer GAMES dig til en spændende valgaften på torsdag den 25. november kl. 19.30 på Café MellemFolk – helt gratis og med stort udbytte. Det bliver en aften, hvor vi i fællesskab stiller skarpt på og prøver at forstå Gambias rejse fra diktatur til demokrati, og hvorfor valget den 4. december […]

Read More

GPU får nyt lederskab

Den nye GPU-præsident, Muhammed MS Bah, er en travl journalist og aktivist. Ved siden af alt det andet, han laver, er han også freelancer for FactCheck Gambia – se mere her: https://factcheckgambia.org/ Fagforeningen Gambia Press Union har valgt en ny leder og en ny bestyrelse på sin kongres den 29. november. I spidsen står tre […]

Read More

Formanden sender nyt fra Sydfronten

To vælgere med børn – hjemme hos min ven, skrædderen Yankuba og hans kone Binte. Det er deres fremtid som er på spil. Af Lars Møller Beretning 1: Torsdag aften tager jeg til Gambia. Kufferten er pakket, så jeg kan tage af sted efter valgmødet på Café MellemFolk, overnatte i toget og flyve næste morgen. […]

Read More

Gambia kan få en præsident, der kun bakkes op af hver 5. vælger

Gambias næste præsident kan blive valgt med et meget svagt folkeligt mandat, advarer internationalt anerkendt – og dansk – valgekspert, der anbefaler en ændring af forfatningen. Af Jesper Heldgaard De gambiske vælgere får seks kandidater at vælge imellem ved præsidentvalget den 4. december. Det står fast, efter at valgkommissionen den 6. november meddelte, at den […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *