Mayday fra Gambia

I sommer sendte GAMES formand denne rapport hjem fra Gambia – et nødråb efter endnu flere druknede ud for kysten ved Leybato, hvor mange af de frivillige bor. 

Af Lars Møller

Der var oprør på stranden her til fyraften, da jeg kom hjem fra arbejde. Det har der været siden i går, da fem store skoleelever blev taget af strømmen.
De havde lige været til eksamen på den franske skole, nu skulle de nyde det, i alt 15-20 glade unge mennesker, der badede og legede længere henne af stranden, ved Nanga Nanga.
Understrømmen er stærk, en blev taget, andre hjalp, alle gik i panik. Og ingen kunne svømme.

Fire druknede

En blev reddet, fire druknede. To lig blev bjerget, men de to andre, en pige og en dreng, blev ikke fundet.
Hele eftermiddagen ventede familien og en Røde Kors-bil på stranden neden for Hotel Laybato, i den tro, de ville drive i land her. I aftes, da jeg gik i seng, stod de unge og lyste ud i brændingen med deres telefoner.
Og i morges sad mænd under palmerne og ventede.

Drev i land

Kort efter jeg kom hjem i dag, kom en familie bærende på en pige i trance, en tvillingesøster, som åbenbart i en påvirket tilstand kan skabe kontakt til sin afdøde søster. Sådan tror de i deres stamme, Manjargo.
Måske lykkedes det, for kort efter løb en stor forsamling den modsatte vej, under høje råb, i retning af ulykkens åsted.
Bagefter fulgte et optog på 25 farvestrålende kvinder i et mere roligt tempo.
Og nu siger Aziz, min gode tjenervej, at pigens lig netop er drevet i land henne ved Nanga Nanga.

Hvordan kan de lære at svømme?

De kan ikke svømme, gambierne. Det burde de, med alt det vand.

Vi havde i to år et godt projekt til at lære gambiere at svømme – sammen med sportsjournalisterne, livredderne og en svømmeklub. Det var populært og højt besunget.
Men det var jo slet ikke nok, selv om vi lærte snesevis, måske hundredvis af børn at svømme.
Vi kunne nemlig ikke finde ud af at opskalere det, så vi kunne lære titusindvis at svømme – i havvand og flodvand.
Der er ingen offentlige pools i Gambia, ingen har penge, og de er rædselsslagne for at lære at svømme i havet.
Hvordan vi kan gøre det, går jeg stadig og tygger på.

Har du en idé?

For det er jo helt forfærdeligt.
Fire familier har mistet deres barn. En hel klasse har mistet fire kammerater. Selv pigen, der gør rent på mit værelse, har mistet sine venner.
De siger, der drukner 20 om året på den her strand.
Så er der nogen, der kan kvalificere en gennemførlig idé, så giv lyd. 

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *