Gambia kan få en præsident, der kun bakkes op af hver 5. vælger

Gambias næste præsident kan blive valgt med et meget svagt folkeligt mandat, advarer internationalt anerkendt – og dansk – valgekspert, der anbefaler en ændring af forfatningen.

Af Jesper Heldgaard

De gambiske vælgere får seks kandidater at vælge imellem ved præsidentvalget den 4. december. Det står fast, efter at valgkommissionen den 6. november meddelte, at den kunne godkende seks af de ikke færre end 21 kandidater, der havde søgt om at stille op. Kommissionen afviste således 15 kandidater, fordi de ikke levede op til de formelle krav til opstilling.

Ved valget i 2016 var der blot tre kandidater, og umiddelbart kan det ud fra et demokratisk princip være positivt, at der denne gang bliver dobbelt så mange valgmuligheder. Men det har også en bagside, advarer Jørgen Elklit, tidl. professor ved Aarhus Universitet og internationalt anerkendt ekspert i valg og valgsystemer. Og det er netop Gambias valgsystem, der er årsag til risikoen for at stå med en præsident med et svagt folkeligt mandat:

”Modsat de fleste andre lande – også afrikanske lande – har Gambia et valgsystem med kun én valgrunde. Den, der får flest stemmer ved første valgrunde, vinder ganske enkelt. Hvis der er mange kandidater, kan man altså blive valgt med en ganske beskeden opbakning. Man skal bare have flest stemmer,” forklarer Jørgen Elklit.

”I de fleste andre lande er der en anden valgrunde, hvis ingen af kandidaterne opnår mindst halvdelen af stemmerne i første valgrunde. De to kandidater, der får flest stemmer, går videre til anden runde, hvor det jo så kræver aktiv opbakning fra mindst halvdelen af vælgerne at blive valgt. Det er klart, at det stiller en præsident langt stærkere, end hvis man bliver præsident efter et valg, hvor flertallet af vælgerne har stemt på en anden. Jeg vil derfor stærkt anbefale, at Gambia ændrer sit valgsystem og åbner for anden valgrunde om nødvendigt.”

Lidt dyrere og mere besværligt, men det hele værd

Jørgen Elklit anerkender, at det koster både penge og ekstra arbejde at gennemføre en anden valgrunde. ”Men det er ud fra et demokratisk hensyn det hele værd, for ingen kan være tjent med en præsident, hvis folkelige mandat der kan sættes begrundet spørgsmålstegn ved.”

Jørgen Elklit anbefaler også, at der ved valg til Nationalforsamlingen åbnes mulighed for en anden runde. Også her er det i Gambia sådan, at den, der får flest stemmer i første runde er valgt – uanset om det er med over halvdelen af de afgivne stemmer.

Barrow vandt uden flertal bag sig

Adama Barrow skulle have været ude i en anden valgrunde mod Jammeh, hvis det i 2016 havde været en krav, at man skulle have et flertal af vælgerne bag sig i første runde for at blive valgt. Barrow fik dengang lidt over 43 pct. af stemmerne. Jammeh fik næsten 40 pct., mens den 3., kandidat, Kandeh, der er kendt som en støtte af Jammeh, fik 17 pct. af stemmerne.

Små 20.000 stemmer adskilte Jammeh og Barrow, der blev valgt med 227.708 stemmer, som altså svarede til godt 43 pct., af de afgivne stemmer, men faktisk kun til lidt over hver 4. af de registrerede vælgere. 

Se og hør interview med Jørgen Elklit om hans 3 anbefalinger til en mere demokratisk forfatning i Gambia:

https://www.dropbox.com/s/d9qbtxe4dnplq0i/3%20election%20recommendations%20FINAL01.mp4?dl=0

Filmen er produceret af Bo Illum Jørgensen og Jesper Heldgaard for GAMES.

Om Jørgen Elklit

Jørgen Elklit var i mange år professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og han er internationalt anerkendt ekspert i valg og valgsystemer, som han ikke bare har forsket i, men også arbejdet praktisk med i en lang række lande. Hans internationale karriere som valgrådgiver startede i Nepal i 1990, hvor han var med til at forberede landets første demokratiske valg. Han har siden arbejdet i bl.a. Afghanistan, Bosnien-Herzegovina, Lesotho, China, Kenya, Mauritius, Irak og Mongoliet.

Hans karrieres højdepunkt var I 1994, hvor han som medlem af Sydafrikas uafhængige valgkommission var medansvarlig for dét valg, der markerede Sydafrikas overgang fra apartheid til demokrati.

Tal og fakta om Gambia:

Befolkningstal: Anslås til ca. 2,5 mio.

Antal vælgere: Anslås til ca. 1,1 mio.

Registrerede vælgere: 962.157

Godkendte præsidentkandidater: 6

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.