Bæredygtig svømmeundervisning i Gambia

Ditte underviser i svømning i Gambia

Ditte underviser i svømning i Gambia

Af Ditte Rosenkrantz


10. december vendte jeg hjem fra studie- og inspirationstur til Gambia. Missionen var at få en fornemmelse af landet og dets svømmekultur. Formålet var at finde en måde til at opskalere svømmeundervisningsprojektet Swim for Life Gambia, der er søsat af livreddere, svømmetrænere og nogle sportsjournalister. 

Der viste sig at være meget lidt svømmekultur i Gambia. Forældrene forbyder deres børn at tage til stranden og floden. De, der lærer at svømme, lærer det i smug af sig selv eller af en bror, der smider dem på dybt vand og venter på, at de finder nogle svømmetag, der kan holde deres mund fri af vandet. Svømmeteknikken er derefter… der bruges masser af kræfter, og der mangler ro og flydeteknik. Hvilket er fatalt, for den vigtigste selvredningsteknik er – at bevare roen. 

Da jeg tog afsted, var jeg overbevist om, at den største hindring for, at Gambierne får lært at svømme, var manglende faciliteter. Det er helt sikkert også et problem. Men jeg havde slet ikke tænkt til ende, hvad det vil sige at starte fra scratch med noget. 

Mere effektiv svømmeundervisning

Svømmelærerene i det nuværende projekt prøver sig frem og opbygger stille og roligt erfaring og ekspertise i at undervise i svømning. De går forsigtigt frem med 3-4 elever pr. lærer og 2,5 times undervisning pr. mødegang. Det er helt vildt i dansk optik. Og det var først, da jeg fik regnet på indtægterne og udgifterne det rigtig gik op for mig, hvad der skal til. 

Hvis der skal opbygges en svømmekultur, der kan brede sig, er den nødt til at køre rundt økonomisk. Det gør nuværende projekt slet ikke. Nuværende projekt kører kun, når der er samlet penge ind, hvilket betyder, at projektet står stille rigtig længe. Og det er selvom, der faktisk er en lille egenbetaling, og projektlederen mener, den kan sættes lidt i vejret, uden man mister tilmeldinger. Men svømmelærerne får en relativt god fuld månedsløn for 3 dages arbejde om ugen, hvor de underviser 3-4 elever på 2,5 time, hvor en dansk svømmelærer underviser 10 elever på 30 minutter. 

Det kræver nogle flydemidler at stå med 10 elever ad gangen. Og det kræver en solid uddannelse, så man ved, hvordan man organiserer eleverne og giver dem de rette udfordringer i et sikkert miljø. Når man har lært det, kan man lave svømmeundervisning, der løber rundt.

Uddannelse af svømmelærere

Så uddannelse af svømmelærere er nummer ét. Og så må man bruge de faciliteter, der nu en gang er. Og når man så har en fin forretningsmodel, der løber rundt, med den rette knowhow, så kan man begynde at kigge på faciliteter – et bud er flytbare pools, så man kan nå så mange som muligt og så vidt omkring som muligt.

Indtil der er rejst penge til at uddanne svømmelærere, synes jeg man bør gøre, hvad man kan, for at holde gang i det nuværende projekt og de gode folk, der er omkring det. Når de har 1500 dollars, kan de undervise ca. 30 elever. Og så mangler de materialer, hvilket jeg er sikker på kan samles ind i danske svømmehaller og svømmeklubber. 

Kom og vær med – den 5. februar!

Lørdag den 5. februar kl. 14-17 til stiftende generalforsamling i en ulands-svømmevenskabsforening med fokus på Gambia i Københavnsområdet. Tilmelding kan ske til Mia Helmer Jensen, e-mail mianuogher@gmail.com, tlf. 41821503.

Mia er svømmelærer og uddannet antropolog. Der er brug for god energi, erfaringer, idéer og folk, der har lyst til at lægge et stykke arbejde med fundraising, administration, kommunikation, undervisning. 

Vel mødt!

PS! Tjek også Dittes mange opdateringer fra Gambia ud – video, tekst og billeder – på www.facebook.com/GambiaMediaSupport

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *