Aktivist ved et tilfælde

Et nyt GAMES-medlem tager på sin første frivillige mission til Gambia på fredag. Ditte Rosenkrantz-Theil fortæller her om, hvad rejsen får ud på. Hun vil følge op det det svømmeprojekt, som startede for fem år siden med Sportsjournalisterne og to svømme-organisationer – for at lære gambierne at svømme.

Af Ditte Rosenkrantz-Theil, svømmetræner

Sidste år ved denne tid gik mit firma gennem mange år Corona-konkurs. En velrenommeret svømmeskole med til hundredvis, ja tusindvis, af elever gennem systemet hvert år – i 12 år. Et trygt læringsmiljø, en tryg arbejdsplads – og en god forretning. 

Alle skal lære at svømme. 

Alle danske forældre ved det. Og punger gerne ud for at deres børn får det lært. Desværre kunne forretningen ikke bære det pres der kom fra Corona-restriktionerne. Så jeg blev med ét arbejdsløs efter mange år in service. 

Næsten et helt år er der gået, hvor klorduften, plasken, glade børnestemmer og kontorarbejdet er skiftet ud med dadakdakdakdak på Vestafrikansk djembetrommer, sang, dans og musik, som jeg aldrig har haft tid eller mod til at dyrke. 

Et tilfælde af dimensioner

Derfor var det et tilfælde af dimensioner, da min veninde Maren tagger mig i et Facebook-opslag af Lars Møller om opskalering af svømmeundervisning i Gambia: 

5 børn er druknet i den landsby, jeg arbejder i … skrev han. 

Er det ikke dit projekt, Ditte? Skrev Maren,

Jeg har altid været nysgerrig på, hvorfor mange afrikanere ikke kan svømme. Jeg har forstået, at der er en udbredt opfattelse blandt afrikanere – over hele verden – om at sorte mennesker ikke kan svømme. 

Svømning skal læres

Jeg har selv lært flere sorte mennesker at svømme. Selvfølgelig kan alle mennesker svømme. Men det er ikke et naturligt bevægelsesmønster. Det skal læres. Så hvis der ikke er en svømmekultur, hvor man vokser op, så lærer man altså bare ikke lige at svømme. 

Det er jo fatalt. Folk dør jo ikke mindre i Afrika, end de ville have gjort andre steder, hvis de ikke kunne svømme. Folk mærker, som man kan se af Facebook-opslaget, konsekvenserne af ikke at kunne svømme og det må jo adde op på den kollektive vandskræk. 

Professionelt pirret

Håndtering af vandskræk er mit personlige speciale. Jeg elsker at se udviklingen fra angst og hyperventilerende til rolig og selvberoende i vandet. 

Selvfølgelig er jeg professionelt pirret af udfordringen i Afrika. 

Men jeg er også pirret af udfordringen med at opskalere svømmeundervisningen og det svømme-projekt, som GAMES og organisationen “Swim for life” har sat i søen. 

Jeg ved af egen erfaring, og efter mange år i branchen med internationale kontakter og konferencer, at det er en god forretning at drive svømmeskole. For alle skal lære at svømme. 

Man lærer instinktivt at krybe og kravle og gå, men ikke at svømme. Og mennesker flokkes omkring vand og bosætter sig nær vand. De fleste kan se fornuften i det. Forældre ser nødvendigheden og betaler over hele verden gerne gode penge for at deres børn lærer at svømme.

Grobund for business

Derfor forestiller jeg mig også at middelklassen og overklassen i Afrika må være villige til at betale for svømmeundervisning – før eller siden. 

Og dermed må der være grobund for at lave forretning – før eller siden – hvis man altså kan lave forretning, få nogle penge til at rulle og få lært nogle folk at svømme. 

Så kan de lære nogle flere mennesker at svømme, og flere kan måske drive mere forretning. Og pengene kan finansiere faciliteter og undervisere og uddannelse, som samtidig kan bruges til gratis eller billig undervisning f.eks. i skoleregi. 

Flytbare pools

Jeg har ingen erfaring med Afrika, så jeg aner ikke hvad der helt konkret skal til. Jeg ved at folk, der ikke er vant til vand har godt af trygge rammer med roligt vand. 

Derfor forestiller jeg mig som en start nogle små bitte pools. Helt simple og med ikke særlig meget vand. 

Måske flytbare pools. Jeg forestiller mig, at man kan køre dem fra by til by og tilbyde 14 dages intensiv undervisning hvert sted, og vende tilbage et halvt eller helt år efter. 

Jeg ved det er en effektiv måde at lære at svømme på fordi sidste lektion hele tiden er frisk i hukommelsen. 

Svømmeskoler på Franchise 

Jeg forestiller mig, at man kan stable nogle penge på benene til at uddanne nogle Franchise-tagere, der får stillet kurser og materiel til rådighed, og derefter går ud og skaber nogle penge på at tilbyde svømmeundervisning. 

Gad vide hvad der skal til?

I næste uge tager jeg til Gambia og begynder at lede efter svar på nogle af mine spørgsmål. 

  • Hvordan er man vant til at blive undervist i landet? 
  • Hvordan organiserer man ting? 
  • Hvem kan svømme? 
  • Er der en svømmeklar middel- og overklasse, der har penge i lommerne, der brænder for at sætte gang i en svømmekultur? 
  • Hvordan kan den slags ekstraundervisning passes ind i Gambianernes liv tidsmæssigt? 
  • Ugentligt, intensivt eller hvad? 

Jeg ved ret beset ingenting, så der er tusind spørgsmål. 

Råd og energi med kyshånd

Jeg skal simpelthen hitte ud af, hvordan den erfaring jeg har i at undervise og drive forretning kan omformes og oversættes til gambisk. 

Det bliver nok en knudret og knoklet læreproces. Jeg glæder mig helt vildt. 

Og håber på at det, vi finder ud af kan få sparket en svømmekultur i gang i landet. På en måde der er så effektiv, at den er værd at kopiere til andre lande. 

Råd, erfaringer, indspark og energi modtages med kyshånd.

Venlig hilsen
Ditte Rosenkrantz-Theil
22130886
ditterosenkrantz@gmail.com

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde reformerne af medielovgivningen. 

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Read More

Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.