En million til medieakademiet

Interessen for at arbejde med migration viste sig at være meget stor blandt civilsamfundsorganisationer, da GAMES besøgte MAJaC i august 2023 – og det har ført til det fælles projekt UPCOM, som nu har modtaget støtte fra CISU.

Af Marianne Frederiksen, projektleder på UPCOM

I GAMES går vi og glæder os de her dage. Vi har netop modtaget et tilsagn på én lille million kroner fra CISU til et projekt, som vi skal gennemføre i samarbejde med vores gode partner Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) i Gambia. Projekter hedder: Unlock Potentials to Combat Migration (UPCOM), og håbet er, at vi kan være med til at sikre, at flere unge i Gambia begynder at drømme om en fremtid i Gambia – fremfor at tage The backway to Europe, der er er navnet på den illegale migrationsrute, som består af en tur over Middelhavet i en overfyldt fiskerbåd.

Helt frem til vi modtog bevillingsbrevet fra CISU, var vi usikre på udfaldet af vores ansøgning. Der var nemlig rekordmange ansøgninger til Civilsamfundspuljen, og 10 støtteværdige ansøgninger fik i konsekvens heraf desværre afslag. Men heldigvis ikke GAMES.

Flest unge forlader Gambia
Gambia er blandt de afrikanske lande, som i forhold til befolkningsstørrelse har den største andel unge, der forsøger at tage The Backway til Europa – med alle de risici, som det indebærer. Der er selvfølgelig mange grunde til, at så mange tør tage chancen. Når man spørger de unge selv, er svaret, at de ikke kan se sig selv i fattigdom resten af livet, og at de mangler gode muligheder for at tjene penge til sig selv og deres familier i Gambia. Der mangler jobs og uddannelser.

MAJaC har de sidste år været involveret i flere aktiviteter, der har sat fokus på konsekvenserne af og årsagen til, at så mange unge drømmer sig væk fra Gambia.  Et hold studerende har her i efteråret produceret både dokumentarfilm, nyhedsartikler og podcast om emnet, og potentielle migranter har gennemført et enkelt filmkursus hos MAJaC.  Det er med baggrund i de positive erfaringer, at GAMES og MAJaC besluttede sig for at udvikle et større projekt om emnet.

Flere kurser og nyt stærkt netværk
En af de helt væsentlige aktiviteter i projektet går ud på at skabe et nyt netværk, en egentlig sammenslutning af de civilsamfundsorganisationer i Gambia, som allerede er engagerede i migrationsarbejdet. MAJaC skal fungere som sekretariat for netværket og blandt andet være med til at styrke foreningernes kommunikation ved at uddanne relevante medarbejdere fra de deltagende foreninger.

Derudover skal netværket udvikle fælles aktiviteter og kampagner, der vil kunne engagere unge både lokalt og nationalt samt ændre på deres holdning til migration gennem kurser, arbejdspraktikker og entreprenørskab.

Da GAMES besøgte MAJaC i august måned, viste der sig at være meget stor interesse blandt de mange civilsamfundsorganisationer, bestående af blandt andet hjemvendte migranter og unge aktivister, for at danne et sådant fast netværk, og man syntes, at det var naturligt at MAJaC påtog sig sekretariatsfunktionen.

Derudover blev der efterlyst flere kurser fra MAJaC i blandt andet kommunikation, ligesom MAJaC blev opfordret til at udvikle videre på deres film og fotografikursus. Disse elementer indgår derfor også i projektet.

Et stærkere MAJaC
Med bevillingen på én million kroner er ambitionen også at styrke MAJaC på en række områder. Der vil blive gennemført flere workshops for at supplere medarbejderne med nye kompetencer. Bevillingen giver heldigvis også mulighed for at supplere MAJaCs slidte hardware med nye computere og fotoudstyr.

Projektperioden er på 18 måneder, og vi går for alvor i gang med arbejdet lige efter årsskiftet.

Se MAJaC studerendes egen film om migration her:

Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Read More

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Læs om Lars Møllers tur til Gambia, hvor han både holdt kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers), holdt workshop med Organisationen Learning og udviklet ideer til fremtidige projekter.

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *