En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Af Jesper Heldgaard

Det er glæden over at kunne bidrage til at gøre en synlig forskel for mennesker, der har nogle – efter danske forhold – helt basale behov, der kan dækkes med – efter danske forhold – ganske beskedne midler, der driver fortælleren i Jes Vestergaards nye bog, ”Lille Afrika”. Og det er det samme, der driver Jes Vestergaard selv.

Bogen, som han selv kalder ”en fortælling”, er nemlig hverken fiktion eller fakta, men derimod netop en fortælling inspireret af virkelige hændelser og virkelige personer, heriblandt Jes Vestergaard selv, der er bogens fortæller. Det er hans op- og nedture i arbejdet med at gøre en forskel for mennesker i Gambia siden 2016, vi inviteres med på i ”Lille Afrika”. 

Tilfældigt det blev Gambia
Det er (desværre) ikke så meget, vi i bogen får at vide om bogens fortæller. Jo, det fremgår, at vi har at gøre med en repræsentant for Danmarks ressourcestærke grå guld. En pensioneret ”et eller andet”, der gerne vil bruge noget af den tid og det overskud, han har som pensionist til noget, der giver mening i en stadig mere ulige verden.

Og da han i 2016 render ind i nogle Seniorer Uden Grænser, der planlægger en rejse til Gambia, tager han med og opdager, at her er masser af muligheder for at gøre den forskel, der giver mening for ham. Og så er historien i gang. Det bliver en historie med masser af op- og nedture og forskellige projekter, hvoraf nogen lykkes, andre ikke.

Aha-oplevelser fører til refleksioner
Det bliver – heldigvis – også en fortælling om de venskaber, fortælleren udvikler med de stærke gambiere, han udvikler ’sine’ projekter i et tæt samarbejde med. Og heldigvis også en fortælling fyldt med masser af refleksioner: Om de ubegribelige og urimelige uligheder mellem Syd og Nord. Om dilemmaet mellem på den ene side at komme udefra med ’vores’ løsninger og på den anden side at lytte til lokale ønsker og behov. Om at komme udefra med ønsket om hurtigt at skabe forandring, der risikerer at kortslutte lokale hierarkier og måske give bagslag.

Det er refleksioner og overvejelser, alle, der involverer sig i udviklingsarbejde, støder på. Hvis ikke bør de hurtigst muligt vågne op eller finde på noget andet.

Der bliver også plads til undren over vores hjemlige andedam, Danmark. F.eks. over at så mange brokker sig over politikerne, samtidig med at det kun kræver opbakning fra et dusin personer at blive valgt til lokalformand for et politisk parti eller at blive spidskandidat til byrådsvalget i Aalborg.

Det er også de refleksioner og overvejelser, der gør ”Lille Afrika” til spændende læsning. Fordi de er bundet op på konkrete hændelser og personer og derfor fremstår så klart.

Hvem er den fortæller?
Jeg kunne godt have tænkt mig, at Jes Vestergaard havde spillet sig selv endnu mere på banen i bogen. Jeg blev under læsningen nysgerrig efter at vide, hvad pokker han er for én ham den fortæller, der i flere omgange river uger ud af sin kalender for at tage til Gambia – for egne penge. Og som – når der er kommet endnu et afslag på en møjsommeligt udarbejdet ansøgning fra en eller anden fond – putter sin egen folkepension i et projekt – eller i en gambisk ildsjæl, han bare ikke kan sige nej til.

I bogen oplyses det blot, at Jes Vestergaard er født i 1947, bor i Aalborg og har læst økonomi, dansk og filosofi på universitetet. Heldigvis kunne jeg få min nysgerrighed stillet ved at ringe til forfatteren selv og få at vide, at han forlod det traditionelle arbejdsmarked som 62-årig efter i mange år at have arbejdet som chef for planlægning i det nu nedlagte Nordjyllands Amt. En aftrædelsesordning gav ham mulighed for at bruge sin tid på lystbetonede, men ingenlunde lette udfordringer. Herunder at skrive bøger og gøre en forskel i Gambia.

En sej indsats
Det er imponerende kræfter, bogens fortæller og hans gambiske partnere lægger i de mange forskellige projekter. Det er også ret imponerende, hvad de udretter trods alle mulige og uforudsigelige benspænd og hændelser. Det tjener forfatteren til ære, at ’bedrifterne’ ikke fremstår hverken pralende eller prangende, men mere fortælles med en stille undren over, hvorfor pokker der ikke er flere i vores rige del af verden, der kaster sig ud i at prøve at gøre en forskel, hvor der virkelig er behov for det.

”Lille Afrika” er ikke – og giver sig ikke ud for at være – stor litteratur, men det er en velskrevet og tankevækkende fortælling, og så er det for denne skribent et ekstra plus, at den foregår i Gambia. Men som Jes Vestergaard selv siger, var det tilfældigt, at han havnede i Gambia. Og bogen og de ting, den beskriver, kunne lige så vel have udspillet sig i mange andre lande. Det gør ”Lille Afrika” interessant langt ud over kredsen af Gambia-interesserede. 

Du kan få fat i dit eksemplar her:

https://mellemgaard.dk/shop/17-skoenlitteratur—voksne/3406-lille-afrika/

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *