World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

Foto fra World Press Freedom Day i Gambia 2017

Af Marie Wedderkopp Svane

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde en forbedret medielovgivning. 

I år er FN’s tema for dagen ”Journalism under digital siege” og sætter fokus på de mange måder, hvorpå journalistik er truet af både overvågning, digitalt-medierede angreb på journalister, og hvordan det har konsekvenser for offentlighedens tillid til digital kommunikation. 

Gambiske journalister risikerer at blive digitalt overvåget eller at opleve digital indtrængen på grund af en tidligere lov, indført af den tidligere regering, der tillader ukontrolleret regeringsovervågning af medier. Mens omfanget af regeringens nuværende tekniske overvågningskapaciteter er ukendt, forholder det sig dog sådan, at staten har mulighed for at udøve overvågning, hvis den finder det nødvendigt – hvilket er en stor trussel for ytrings- og pressefriheden. 

“Vi ønsker at minde regeringen om, at det er statens ansvar at garantere journalisters sikkerhed og sikre mediernes mulighed for at udføre deres arbejde uafhængigt og uden indblanding,” fortæller GPU’s formand Muhammed S. Bah i deres pressemeddelelse (pdf)

GPU kræver desuden en databeskyttelseslovgivning, der er afgørende for journalisters sikkerhed:

“Journalister og reportere er nogle gange genstand for misbrug, fornærmelser og trusler mod deres personlige sikkerhed af politiske og ikke-politiske aktører både online og offline på grund af deres arbejde og aktiviteter. Det er vigtigt, at der er standardprocedurer for beskyttelse af deres data og identitet fastlagt i lovgivningen,” udtaler GPU’s generalsekretær Modou S. Joof. 

GPU bruger også dagen til at mindes og hylde ”de gambiske mediers faldne helte”, der har ofret deres liv for de gambiske mediers frihed og har kæmpet for at gøre Gambia et inkluderende og demokratisk land med respekt for menneskerettigheder og værdighed. 

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.