World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

Foto fra World Press Freedom Day i Gambia 2017

Af Marie Wedderkopp Svane

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde en forbedret medielovgivning. 

I år er FN’s tema for dagen ”Journalism under digital siege” og sætter fokus på de mange måder, hvorpå journalistik er truet af både overvågning, digitalt-medierede angreb på journalister, og hvordan det har konsekvenser for offentlighedens tillid til digital kommunikation. 

Gambiske journalister risikerer at blive digitalt overvåget eller at opleve digital indtrængen på grund af en tidligere lov, indført af den tidligere regering, der tillader ukontrolleret regeringsovervågning af medier. Mens omfanget af regeringens nuværende tekniske overvågningskapaciteter er ukendt, forholder det sig dog sådan, at staten har mulighed for at udøve overvågning, hvis den finder det nødvendigt – hvilket er en stor trussel for ytrings- og pressefriheden. 

“Vi ønsker at minde regeringen om, at det er statens ansvar at garantere journalisters sikkerhed og sikre mediernes mulighed for at udføre deres arbejde uafhængigt og uden indblanding,” fortæller GPU’s formand Muhammed S. Bah i deres pressemeddelelse (pdf)

GPU kræver desuden en databeskyttelseslovgivning, der er afgørende for journalisters sikkerhed:

“Journalister og reportere er nogle gange genstand for misbrug, fornærmelser og trusler mod deres personlige sikkerhed af politiske og ikke-politiske aktører både online og offline på grund af deres arbejde og aktiviteter. Det er vigtigt, at der er standardprocedurer for beskyttelse af deres data og identitet fastlagt i lovgivningen,” udtaler GPU’s generalsekretær Modou S. Joof. 

GPU bruger også dagen til at mindes og hylde ”de gambiske mediers faldne helte”, der har ofret deres liv for de gambiske mediers frihed og har kæmpet for at gøre Gambia et inkluderende og demokratisk land med respekt for menneskerettigheder og værdighed. 

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.