World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

Foto fra World Press Freedom Day i Gambia 2017

Af Marie Wedderkopp Svane

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde en forbedret medielovgivning. 

I år er FN’s tema for dagen ”Journalism under digital siege” og sætter fokus på de mange måder, hvorpå journalistik er truet af både overvågning, digitalt-medierede angreb på journalister, og hvordan det har konsekvenser for offentlighedens tillid til digital kommunikation. 

Gambiske journalister risikerer at blive digitalt overvåget eller at opleve digital indtrængen på grund af en tidligere lov, indført af den tidligere regering, der tillader ukontrolleret regeringsovervågning af medier. Mens omfanget af regeringens nuværende tekniske overvågningskapaciteter er ukendt, forholder det sig dog sådan, at staten har mulighed for at udøve overvågning, hvis den finder det nødvendigt – hvilket er en stor trussel for ytrings- og pressefriheden. 

“Vi ønsker at minde regeringen om, at det er statens ansvar at garantere journalisters sikkerhed og sikre mediernes mulighed for at udføre deres arbejde uafhængigt og uden indblanding,” fortæller GPU’s formand Muhammed S. Bah i deres pressemeddelelse (pdf)

GPU kræver desuden en databeskyttelseslovgivning, der er afgørende for journalisters sikkerhed:

“Journalister og reportere er nogle gange genstand for misbrug, fornærmelser og trusler mod deres personlige sikkerhed af politiske og ikke-politiske aktører både online og offline på grund af deres arbejde og aktiviteter. Det er vigtigt, at der er standardprocedurer for beskyttelse af deres data og identitet fastlagt i lovgivningen,” udtaler GPU’s generalsekretær Modou S. Joof. 

GPU bruger også dagen til at mindes og hylde ”de gambiske mediers faldne helte”, der har ofret deres liv for de gambiske mediers frihed og har kæmpet for at gøre Gambia et inkluderende og demokratisk land med respekt for menneskerettigheder og værdighed. 

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Read More

Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år.

Read More

Mission Accomplished: Udpluk fra Lars Møllers treugers mission i Gambia februar-marts 2022

GAMES’ formand Lars Møller har været på treugers mission i Gambia. Efter en lang coronanedlukning var der mange hængepartier, men nu kan vi heldigvis sige ”mission accomplished” til mange af dem. Læs hvor mange gode ting, Lars fik sat flueben ved på sin tur her.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.