Slutter Gambias demokratiske forår den 16. december?
Plakat, der reklamerer med den kommission, der skal/skulle gøre op med fortidens synder
Det var svært at få armene ned, da de gambiske vælgere i december 2016 satte en stopper for 22 års diktatorisk styre under præsident Jammeh. Men nu beskyldes Jammehs afløser for magtmisbrug, og den 16. december er der kaldt til en demonstration, der kan blive afgørende for demokratiets fremtid i Gambia.
Af Jesper Heldgaard
Der var ikke mange, der kendte den dengang 51-årige lokale forretningsmand Adama Barrow, da han ved valget den 1. december 2016 overraskede alle ved at slå sejrssikre Yahya Jammeh. Selv Jammeh blev så overrasket, at hans første reaktion var at acceptere sit valgnederlag og lykønske Barrow med sejren. Det varede dog ikke længe, for allerede kort efter råbte han op om valgsvindel og forsøgte at erklære valget ulovligt. Det medførte så voldsomme folkelige og internationale protester, der blev bakket militært op af ECOWAS, at Jammeh til sidst trak sig, så Adama Barrow under massiv jubel kunne indsættes som ny præsident i januar 2017.
Barrows sejr kom også som en overraskelse, fordi han så at sige kun stillede op på afbud. Jammehs stærkeste modkandidat fra tidligere valg, Ousainou Darboe, var neutraliseret med en fængselsdom, og hans parti, United Democratic Party, måtte i stedet stille med en afløser, og det blev partiets kasserer, Adama Barrow. Det skulle vise sig at blive en fordel at stille med en forholdsvis ukendt og ukontroversiel kandidat, for med den ”ufarlige” Barrow i spidsen lykkedes det at samle hele 7 oppositionspartier bag hans kandidatur og reducere det stemmespild blandt oppositionskandidaterne, der ved tidligere valg havde lettet Jammehs valgsejre. I 2016 var de 43,3 pct. af stemmerne, Barrow opnåede, nok til at slå Jammehs 39,6 pct.
Fra koalition til kollision
Koalitionen mellem de 7 partier hvilede på en klar aftale om, at Barrow, hvis han blev valgt, skulle træde tilbage som præsident efter 3 år og ikke søge genvalg, og Barrow lovede ved sin tiltrædelse højt og helligt, at han ville leve op til aftalen og altså ikke blive siddende de 5 år, som han kan ifølge Gambias forfatning.
Men nu er de 3 år snart gået, og Barrow har ikke blot brudt sit løfte om at træde tilbage og erklæret, at han vil blive siddende hele valgperioden på 5 år. Han har også brudt med sit gamle parti UDP og længe været i fuld gang med at starte sin egen politiske bevægelse Barrow Youth Movement. Den koalition, der var hele fundamentet for Gambias demokratiske forår, er med andre ord brudt sammen.
”De 3 år er gået”-bevægelsen
De første tegn på, at Barrow ville blive siddende ud over de 3 år, viste sig tidligt og har allerede ført til protester og demonstrationer, som styret har slået hårdt ned på med metoder, der bragte mindelser om tiden under Jammeh. Utilfredsheden næres også af adskillige eksempler på korruption og magtmisbrug, der ikke klæder en demokratisk valgt præsident.
Modstanden mod Barrow har samlet sig I den såkaldte “Three Years Jotna”-bevægelse (De 3 år er gået), som har kaldt til massedemonstration den 16. december. Her skal det vise sig, hvor stor modstanden mod Barrow er. Det skal også vise sig, om Barrows styre er parat til at bruge Jammehs metoder til at slå ned på folkelig modstand.
Deyda Hydaras mordere løsladt
Utilfredsheden med Barrow næres også af, at han ikke har vist sig særligt parat til at retsforfølge de skyldige i de mange mord og overgreb, der fandt sted under hans forgænger, herunder mordet på den kritiske redaktør Deyda Hydara tilbage i 2004.
I juli i år indrømmede tidligere løjtnant i Gambias hær, Malick Jatta, under en afhøring i Gambias Sandheds-, forsonings- og erstatningskommission, at det var ham og en berygtet 4-bande kendt som The Junglers, der skød Hydara på ordre fra præsidenten. Alligevel blev Jatta og et par andre ’Junglers’ løsladt i august, efter de havde erklæret sig parate til at samarbejde med anklagemyndigheden. Det medførte voldsomme protester fra de efterladte og mange andre, der udtrykker tvivl om, hvorvidt de skyldige for fortidens massive overgreb vil blive retsforfulgt.
Gambias demokratiske forår er udfordret.
HEAT-kursus i Gambia lykkedes
I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.
Read More
Psykologi motiverer frivillige
Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!
Read More
På højskole med CISU
CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”
Read More
Studieturen til Gambia er udsat
Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023. Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.
Read More
En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!
Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.
Read More
Skriv et svar