Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Af Jesper Heldgaard

Kun lidt over halvdelen af de registrerede næsten 1 million vælgere i Gambia stemte ved parlamentsvalget lørdag den 8. april, der blev en bet for præsident Adama Barrow og hans nye National Patriotic Party (NPP). Ganske vist blev partiet det største i den nye nationalforsamling med 18 valgte, som parlamentet i Gambia officielt hedder. Men det rækker langt fra til et flertal.

Barrow kan lægge seks mandater oveni fra de to partier, der støtter ham: The National Reconciliation Party (NRP) vandt fire mandater, og Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC) vandt to. Og selv om Barrow som præsident har ret til personligt at udnævne fem personer til parlamentet, så rækker de i alt 29 mandater lige præcis ikke til et flertal.

I lyset af, at Barrow vandt præsidentvalget i december med 53 pct. af stemmerne, må det siges at være en skuffelse, der forstærkes af, at NPP slet ikke formåede at vinde nogen mandater i hovedstadsregionen, Banjul.

Barrows tidligere parti vejrer morgenluft

Da Barrow kom til magten i 2017, repræsenterede han Gambias daværende store oppositionsparti, United Democratic Party (UDP), som han siden brød med. UDP noterede en komfortabel valgsejr ved det efterfølgende parlamentsvalg i 2017 med 31 pladser. Selv om partiet nu er godt og vel halveret til 15 mandater og kun det næststørste i parlamentet, så er der ikke langt op til NPP’s 18 mandater. Og UDP kan især glæde sig over at stå stærkt i hovedstadsregionen, Banjul.

Jammeh spøger stadig

The People’s Democratic Organization for Independence and Socialism (PDOIS) vandt to mandater, mens hele 12 valgkredse nu sender uafhængige kandidater til parlamentet. En del af dem er tilknyttet den tidligere diktator Jammehs nye politiske bevægelse.

Jammeh brød før præsidentvalget i december sidste år med sit gamle parti, Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC), da de i efteråret indgik en overraskende alliance med Barrow. En alliance, som Jammeh fra sit eksil i Ækvatorialguinea tog skarp afstand fra. Det har gjort ondt på Jammehs gamle parti, der kun fik valgt to medlemmer ind. Og i Jammehs gamle højborg, Foni-området, vandt uafhængige, men erklærede Jammeh-støttere, flere kredse, mens APRC ikke vandt en eneste.

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *