Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Af Jesper Heldgaard

Kun lidt over halvdelen af de registrerede næsten 1 million vælgere i Gambia stemte ved parlamentsvalget lørdag den 8. april, der blev en bet for præsident Adama Barrow og hans nye National Patriotic Party (NPP). Ganske vist blev partiet det største i den nye nationalforsamling med 18 valgte, som parlamentet i Gambia officielt hedder. Men det rækker langt fra til et flertal.

Barrow kan lægge seks mandater oveni fra de to partier, der støtter ham: The National Reconciliation Party (NRP) vandt fire mandater, og Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC) vandt to. Og selv om Barrow som præsident har ret til personligt at udnævne fem personer til parlamentet, så rækker de i alt 29 mandater lige præcis ikke til et flertal.

I lyset af, at Barrow vandt præsidentvalget i december med 53 pct. af stemmerne, må det siges at være en skuffelse, der forstærkes af, at NPP slet ikke formåede at vinde nogen mandater i hovedstadsregionen, Banjul.

Barrows tidligere parti vejrer morgenluft

Da Barrow kom til magten i 2017, repræsenterede han Gambias daværende store oppositionsparti, United Democratic Party (UDP), som han siden brød med. UDP noterede en komfortabel valgsejr ved det efterfølgende parlamentsvalg i 2017 med 31 pladser. Selv om partiet nu er godt og vel halveret til 15 mandater og kun det næststørste i parlamentet, så er der ikke langt op til NPP’s 18 mandater. Og UDP kan især glæde sig over at stå stærkt i hovedstadsregionen, Banjul.

Jammeh spøger stadig

The People’s Democratic Organization for Independence and Socialism (PDOIS) vandt to mandater, mens hele 12 valgkredse nu sender uafhængige kandidater til parlamentet. En del af dem er tilknyttet den tidligere diktator Jammehs nye politiske bevægelse.

Jammeh brød før præsidentvalget i december sidste år med sit gamle parti, Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC), da de i efteråret indgik en overraskende alliance med Barrow. En alliance, som Jammeh fra sit eksil i Ækvatorialguinea tog skarp afstand fra. Det har gjort ondt på Jammehs gamle parti, der kun fik valgt to medlemmer ind. Og i Jammehs gamle højborg, Foni-området, vandt uafhængige, men erklærede Jammeh-støttere, flere kredse, mens APRC ikke vandt en eneste.

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde reformerne af medielovgivningen. 

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år.

Read More

Mission Accomplished: Udpluk fra Lars Møllers treugers mission i Gambia februar-marts 2022

GAMES’ formand Lars Møller har været på treugers mission i Gambia. Efter en lang coronanedlukning var der mange hængepartier, men nu kan vi heldigvis sige ”mission accomplished” til mange af dem. Læs hvor mange gode ting, Lars fik sat flueben ved på sin tur her.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.