Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Af Jesper Heldgaard

Kun lidt over halvdelen af de registrerede næsten 1 million vælgere i Gambia stemte ved parlamentsvalget lørdag den 8. april, der blev en bet for præsident Adama Barrow og hans nye National Patriotic Party (NPP). Ganske vist blev partiet det største i den nye nationalforsamling med 18 valgte, som parlamentet i Gambia officielt hedder. Men det rækker langt fra til et flertal.

Barrow kan lægge seks mandater oveni fra de to partier, der støtter ham: The National Reconciliation Party (NRP) vandt fire mandater, og Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC) vandt to. Og selv om Barrow som præsident har ret til personligt at udnævne fem personer til parlamentet, så rækker de i alt 29 mandater lige præcis ikke til et flertal.

I lyset af, at Barrow vandt præsidentvalget i december med 53 pct. af stemmerne, må det siges at være en skuffelse, der forstærkes af, at NPP slet ikke formåede at vinde nogen mandater i hovedstadsregionen, Banjul.

Barrows tidligere parti vejrer morgenluft

Da Barrow kom til magten i 2017, repræsenterede han Gambias daværende store oppositionsparti, United Democratic Party (UDP), som han siden brød med. UDP noterede en komfortabel valgsejr ved det efterfølgende parlamentsvalg i 2017 med 31 pladser. Selv om partiet nu er godt og vel halveret til 15 mandater og kun det næststørste i parlamentet, så er der ikke langt op til NPP’s 18 mandater. Og UDP kan især glæde sig over at stå stærkt i hovedstadsregionen, Banjul.

Jammeh spøger stadig

The People’s Democratic Organization for Independence and Socialism (PDOIS) vandt to mandater, mens hele 12 valgkredse nu sender uafhængige kandidater til parlamentet. En del af dem er tilknyttet den tidligere diktator Jammehs nye politiske bevægelse.

Jammeh brød før præsidentvalget i december sidste år med sit gamle parti, Alliance for Patriotic Re-orientation and Construction (APRC), da de i efteråret indgik en overraskende alliance med Barrow. En alliance, som Jammeh fra sit eksil i Ækvatorialguinea tog skarp afstand fra. Det har gjort ondt på Jammehs gamle parti, der kun fik valgt to medlemmer ind. Og i Jammehs gamle højborg, Foni-området, vandt uafhængige, men erklærede Jammeh-støttere, flere kredse, mens APRC ikke vandt en eneste.

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.