Nyt Projekt: Gambia går til valg – vi hjælper med fakta-tjek, podcasts og træning

Foto fra GAMES’ tur til Gambia i 2012. Til valget i år vil GAMES så vidt muligt klæde journalisterne på til misinformation og fake news.

Til december går gamberne til valgurnerne for at vælge præsident for de næste 5 år. Men den demokratiske debat op til valget har ikke de bedste betingelser. Misinformation, fake news og svag tradition for demokrati gør det vanskeligt for gamberne at få et reelt billede af situationen og komme til orde. MAJaC og GAMES har fået knap 500.000 i CISU-støtte til et projekt, der skal hjælpe journalister og CSO’er med at blive skarpere. Har du lyst til at være med?

Af Marie-Louise Arnfast

I 2017 fik Gambia en ny præsident efter 15 års autoritært styre. Den nye præsident Adam Barrow lovede demokratisering og har sat en proces i gang, som har løsnet de repressive forhold og gjort det muligt med en mere åben debat. Men mange af de demokratiske reformer, som Barrow stillede i udsigt, er ikke blevet gennemført. Landet lider fortsat under ekstrem fattigdom og manglende udvikling, og det sender stadigvæk mange på flugt over Middelhavet. Corona-pandemien har ikke gjort situationen bedre med sygdom og udeblevne turister.

Vælgerne har brug for fakta, de kan stole på

Det er i den situation, at gamberne går til valg i december for at vælge ny præsident. Men hvordan foregår valgkampen i et land, hvor mange ikke kan læse og skrive, hvor mange ikke forstår fællessproget engelsk men taler et af de fire stammesprog, hvor de mest brugte medier er landsby-radioer med frivillige medarbejdere, der har begrænset eller ingen journalistisk træning, og hvor de få landsdækkende medier i realiteten kun udkommer i hovedstadsområdet og har få journalister med erfaring i opsøgende og undersøgende journalistik?

Risikoen for misinformation, fake news og manipulation er naturligvis overhængende. Derfor igangsætter MAJaC og GAMES nu et projekt, der skal etablere undervisning i fakta-tjek, produktion af fakta-tjekkede historier og videreformidling af dem gennem CSO’er, medier og landsby-radioer. MAJaC skal levere undervisningen og organisere set-up’et omkring videreformidlingen. GAMES bidrager udover sparring med at sende en kollega ned for at gennemføre et Training of Trainers (TOT) program inden for Fakta-tjek.

Ind med vælgernes dagsorden

I en anden mission fra GAMES underviser en professionel podcaster i produktion af podcasts, der kan distribueres til vælgerne via både smartphones, web og lokale radiostationer. Radio-mediet er utroligt vigtigt i et land med udbredt analfabetisme, og der er begrænset viden om produktion af podcasts i Gambia. MAJaC ønsker derfor at oparbejde kompetence inden for dette område, sådan at man fremadrettet kan undervise i produktion af podcasts.

MAJaC laver tre træningsforløb:

  • Et for et valgnetværk af reportere og redaktører, der skal lave fakta-tjek, podcasts og anden valgdækning.
  • Et for nærradioerne, community radios, der sender til lokalbefolkningen på Gambias mange stammesprog.
  • Og et for kommunikationsfolk fra civilsamfundets NGO’er, der skal styrke foreningernes evne til at bidrage til valgkampen med deres perspektiver.

Vil du give en hånd med det tekniske?

GAMES støtter MAJaC hele vejen. Udover de to missioner vil samarbejdet mellem MAJaC og GAMES foregå via WhatsApp og ZOOM-møder, som vi sammen har opnået gode erfaringer med i Corona-perioden.

Men udstyret i Gambia – herunder konferencefaciliteter – skal udbygges, og har du lyst til at være dansk sparringspartner på det, så hører vi meget gerne fra dig (tag fat i Marie-Louise på: mla@kontekstkommunikation.dk).

Projektet, som vi har døbt SPADE (Strengthening participatory democracy through media and civil society organizations), gennemføres frem til januar 2022, og vi vil løbende informere om det her i nyhedsbrevet.

Kom med til GAMES-fest – med tropisk mad og musik, lys sommernat og storskærm til EM

GAMES inviterer til generalforsamling og fødselsdag! Her kan du finde programmet samt info om tildmelding til arrangementet.

Read More

Nu moderniserer vi GAMES’ vedtægter

GAMES opdaterer vedtægterne – sådan her ser forslaget fra bestyrelsen ud…

Read More

GAMES scorer projekt-hattrick

GAMES har fået bevilling til 3 nye projekter, og vi er ellevilde. Få et kort overblik over dem her.

Read More

Efterlysning: Vil du være med til at udvikle fakta-tjek i Gambia?

VI har brug for din hjælp!
Vil du, eller en du kender, hjælpe GAMES med at indsamle og videreformidle viden om fakta-tjek?

Read More

Nu er det officielt – GAMES skal lave podcast!

GAMES skal lave podcast! Vi har nu fået støtte fra CISU til at gå i gang med vores podcastprojekt. Det glæder vi os til. Men først må vi lytte…

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *