Nyt Projekt: Gambia går til valg – vi hjælper med fakta-tjek, podcasts og træning

Foto fra GAMES’ tur til Gambia i 2012. Til valget i år vil GAMES så vidt muligt klæde journalisterne på til misinformation og fake news.

Til december går gamberne til valgurnerne for at vælge præsident for de næste 5 år. Men den demokratiske debat op til valget har ikke de bedste betingelser. Misinformation, fake news og svag tradition for demokrati gør det vanskeligt for gamberne at få et reelt billede af situationen og komme til orde. MAJaC og GAMES har fået knap 500.000 i CISU-støtte til et projekt, der skal hjælpe journalister og CSO’er med at blive skarpere. Har du lyst til at være med?

Af Marie-Louise Arnfast

I 2017 fik Gambia en ny præsident efter 15 års autoritært styre. Den nye præsident Adam Barrow lovede demokratisering og har sat en proces i gang, som har løsnet de repressive forhold og gjort det muligt med en mere åben debat. Men mange af de demokratiske reformer, som Barrow stillede i udsigt, er ikke blevet gennemført. Landet lider fortsat under ekstrem fattigdom og manglende udvikling, og det sender stadigvæk mange på flugt over Middelhavet. Corona-pandemien har ikke gjort situationen bedre med sygdom og udeblevne turister.

Vælgerne har brug for fakta, de kan stole på

Det er i den situation, at gamberne går til valg i december for at vælge ny præsident. Men hvordan foregår valgkampen i et land, hvor mange ikke kan læse og skrive, hvor mange ikke forstår fællessproget engelsk men taler et af de fire stammesprog, hvor de mest brugte medier er landsby-radioer med frivillige medarbejdere, der har begrænset eller ingen journalistisk træning, og hvor de få landsdækkende medier i realiteten kun udkommer i hovedstadsområdet og har få journalister med erfaring i opsøgende og undersøgende journalistik?

Risikoen for misinformation, fake news og manipulation er naturligvis overhængende. Derfor igangsætter MAJaC og GAMES nu et projekt, der skal etablere undervisning i fakta-tjek, produktion af fakta-tjekkede historier og videreformidling af dem gennem CSO’er, medier og landsby-radioer. MAJaC skal levere undervisningen og organisere set-up’et omkring videreformidlingen. GAMES bidrager udover sparring med at sende en kollega ned for at gennemføre et Training of Trainers (TOT) program inden for Fakta-tjek.

Ind med vælgernes dagsorden

I en anden mission fra GAMES underviser en professionel podcaster i produktion af podcasts, der kan distribueres til vælgerne via både smartphones, web og lokale radiostationer. Radio-mediet er utroligt vigtigt i et land med udbredt analfabetisme, og der er begrænset viden om produktion af podcasts i Gambia. MAJaC ønsker derfor at oparbejde kompetence inden for dette område, sådan at man fremadrettet kan undervise i produktion af podcasts.

MAJaC laver tre træningsforløb:

  • Et for et valgnetværk af reportere og redaktører, der skal lave fakta-tjek, podcasts og anden valgdækning.
  • Et for nærradioerne, community radios, der sender til lokalbefolkningen på Gambias mange stammesprog.
  • Og et for kommunikationsfolk fra civilsamfundets NGO’er, der skal styrke foreningernes evne til at bidrage til valgkampen med deres perspektiver.

Vil du give en hånd med det tekniske?

GAMES støtter MAJaC hele vejen. Udover de to missioner vil samarbejdet mellem MAJaC og GAMES foregå via WhatsApp og ZOOM-møder, som vi sammen har opnået gode erfaringer med i Corona-perioden.

Men udstyret i Gambia – herunder konferencefaciliteter – skal udbygges, og har du lyst til at være dansk sparringspartner på det, så hører vi meget gerne fra dig (tag fat i Marie-Louise på: mla@kontekstkommunikation.dk).

Projektet, som vi har døbt SPADE (Strengthening participatory democracy through media and civil society organizations), gennemføres frem til januar 2022, og vi vil løbende informere om det her i nyhedsbrevet.

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Vi har fået nyt bestyrelsesmedlem!

Vi er glade for at kunne fortælle, at GAMES har fået nyt bestyrelsesmedlem! Og I kender ham allerede godt. Det er Peter Halkjær, der er gået fra at være vores studentermedhjælper til at være en del af bestyrelsen. Mød ham i denne artikel.

Read More

GPU’s formand er nu en del af internationalt ligestillingsråd

Nu sidder Gambia Press Unions (GPU) formand, Muhammed S. Bah, med ved bordet, når International Federation of Journalists’ (IFJ) ligestillingsråd guider projekter og politikker, der vedrører køn.

Read More

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.