Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Fra WOJAG’s første generalforsamling i 10 år. Mere end 85 kvinder mødte op og deltog engageret i diskussionen om organisationens fremtid. Foto: Binta Bah

Af Marie Wedderkopp Svane 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år. WOJAG blev etableret i 2010 for at fremme og støtte kvinders rettigheder i mediebranchen, men har ikke haft meget aktivitet, da der kun har siddet én i bestyrelsen indtil for ganske nyligt. 

Men det skulle være nok, tænkte Binta Bah, en ung kvindelig journalist og underviser på medieakademiet MAJaC. Hun gik sammen med fire andre kvindelige journalister for at skabe bedre vilkår for organisationen. Nu er den gamle bestyrelse væltet, de har haft deres første generalforsamling i 10 år, og ikke mindst har de fået 150 nye medlemmer på blot én uge. 

Bestyrelsen i WOJAG bestod før af en enkelt kvinde, der i tæt samarbejde med GPU (Gambia Press Union) drev organisationen. Bestyrelsesmedlemmet havde ikke lige så store visioner for WOJAG, som Binta Bah og de andre kvindelige journalister, og derfor var det svært for dem at få foretaget ændringer. Derudover fandt Binta Bah det også problematisk, at GPU var så meget indover, eftersom det er en organisation, der primært er ledet af mænd: 

”Vi kvinder vil repræsentere os selv, stå for vores egne rettigheder og kæmpe for vores egne anliggender.”

Men grundet det dårlige samarbejde og lave aktivitet i WOJAG, havde mange kvinder meldt sig ud af organisationen. Derudover fortæller Binta Bah, at de fleste kvinder i mediebranchen slet ikke har haft kendskab til organisationen. Det første, der var på dagsordenen for forandring, var derfor at skaffe nye medlemmer.

150 nye medlemmer på én uge

Og her gik det Binta Bah og de andre kvinders vej, for næstformanden i GPU blev for nyligt byttet ud med næstforkvinden, Isatou Keita. Hun er journalist og har længe ønsket udvikling for WOJAG. GPU donerede derfor et medlemskab til de første 100 medlemmer. Og det var noget, der satte gang i organisationen, fortæller Binta Bah: 

”Vi havde ikke forventet, at vi ville nå 100 medlemmer. Men vi endte helt op på 150 nye medlemmer på under en uge. Det var helt fantastisk.”

Da jeg spurgte Binta, hvorfor hun troede, de havde haft så stor succes – så hurtigt, var svaret klart:

”Det viser, at der er stort et behov for, at kvinderne i branchen repræsenterer sig selv. Der er flere eksempler på, at der ikke er ligestilling i mediebranchen. En rapport fra GPU viser, at der er stor forskel på mænd og kvinder, når man sammenligner på parametre som løn, stillingsbetegnelse og behandling på arbejdspladsen, hvor der også er tilfælde med seksuel chikane.”

De nye medlemmer var på demokratiskvis med til at nominere og stemme på en ny bestyrelse, der i dag består af fem unge journalister. Efterfølgende kunne WOJAG endelig holde deres første generalforsamling i 10 år, og det var en stor succes, ifølge den nye forkvinde i WOJAG, Annette Anta Camara:

”Vi har alle ventet på en generalforsamling, så det var en kæmpe sejr. Det var interessant, engagerende og meget oplysende,” fortæller hun. 

Der var mere end 85 deltagere, og de diskuterede WOJAG’s forhistorie og kiggede på udkast til organisationens vedtægter. 

”WOJAG’s næste skridt er at arbejde videre med – og få vedtaget – vedtægterne og organisere endnu en generalforsamling. Vi skal rebrande vores image og blive aktive på vores sociale medier, så vi kan engagere flere kvinder i mediebranchen,” fortæller forkvinden Annette Anta Camara. 

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde reformerne af medielovgivningen. 

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Read More

Mission Accomplished: Udpluk fra Lars Møllers treugers mission i Gambia februar-marts 2022

GAMES’ formand Lars Møller har været på treugers mission i Gambia. Efter en lang coronanedlukning var der mange hængepartier, men nu kan vi heldigvis sige ”mission accomplished” til mange af dem. Læs hvor mange gode ting, Lars fik sat flueben ved på sin tur her.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.