Gambia udråbt som international klimaduks

Civil Society Actions til COP26, 11. november 2021 – FOTO: Klara Worth

International tænketank kalder Gambia verdens mest klimaambitiøse land.

Af Jesper Heldgaard

Forud for det store klimatopmøde, COP26, der foregår de første to uger af november i Glasgow, har den internationale tænketank Climate Action Tracker lavet en analyse af 40 landes klimaindsatser. Den konkluderer, at kun et enkelt land har en national plan, der lever op til målsætningen om at holde den globale temperaturstigning under halvanden grad. Og dét land er såmænd Gambia. Det skriver Globalnyt https://globalnyt.dk/content/den-globale-klimaindsats-er-langt-fra-maal-men-hvem-skal-goere-mere  

Gambia har afleveret sin første klimaplan til FN, og den rummer visioner om mere vedvarende energi, skovbevaring og forbedrede komfurer, så der bliver fældet mindre skov til at fyre op under madlavning. I alt vil det medføre en reduktion af Gambias udledninger, der svarer til 55 procent i 2025. 

Paris-aftalen fra 2015 blev vedtaget i 2015 og forpligtede alle lande til at lave nationale planer for, hvordan de vil bidrage til at holde de globale temperaturstigninger nede. Men arbejdet med at reducere de klimaskadelige udledninger globalt er stort set ikke begyndt endnu. Det viser adskillige undersøgelser. Senest har FN’s Miljøprogram beregnet, at de klimaplaner, som landene har forpligtet sig på under den globale klimaaftale, vil føre til en global temperaturstigning på hele 2,7 grader i år 2100.  

Men her skiller Gambia sig altså ud – på den positive måde. Det skal tilføjes, at Climate Tracker ikke har Danmarks klimaplan med i sin analyse, der har set på EU-landene under ét.

Climate Trackers Gambia-opgørelse kan studeres nærmere her: https://climateactiontracker.org/countries/gambia/

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *