Gambia udråbt som international klimaduks

Civil Society Actions til COP26, 11. november 2021 – FOTO: Klara Worth

International tænketank kalder Gambia verdens mest klimaambitiøse land.

Af Jesper Heldgaard

Forud for det store klimatopmøde, COP26, der foregår de første to uger af november i Glasgow, har den internationale tænketank Climate Action Tracker lavet en analyse af 40 landes klimaindsatser. Den konkluderer, at kun et enkelt land har en national plan, der lever op til målsætningen om at holde den globale temperaturstigning under halvanden grad. Og dét land er såmænd Gambia. Det skriver Globalnyt https://globalnyt.dk/content/den-globale-klimaindsats-er-langt-fra-maal-men-hvem-skal-goere-mere  

Gambia har afleveret sin første klimaplan til FN, og den rummer visioner om mere vedvarende energi, skovbevaring og forbedrede komfurer, så der bliver fældet mindre skov til at fyre op under madlavning. I alt vil det medføre en reduktion af Gambias udledninger, der svarer til 55 procent i 2025. 

Paris-aftalen fra 2015 blev vedtaget i 2015 og forpligtede alle lande til at lave nationale planer for, hvordan de vil bidrage til at holde de globale temperaturstigninger nede. Men arbejdet med at reducere de klimaskadelige udledninger globalt er stort set ikke begyndt endnu. Det viser adskillige undersøgelser. Senest har FN’s Miljøprogram beregnet, at de klimaplaner, som landene har forpligtet sig på under den globale klimaaftale, vil føre til en global temperaturstigning på hele 2,7 grader i år 2100.  

Men her skiller Gambia sig altså ud – på den positive måde. Det skal tilføjes, at Climate Tracker ikke har Danmarks klimaplan med i sin analyse, der har set på EU-landene under ét.

Climate Trackers Gambia-opgørelse kan studeres nærmere her: https://climateactiontracker.org/countries/gambia/

MAJaC’s Managing Director off to London for 8-week Fellowship Programme

Mr. Sang Mendy who is The Managing Director of the Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) is currently in London to attend the Chevening Africa Media Freedom Fellowship (CAMFF) programme.

Read More

World Press Freedom Day: GPU kræver nye medielove

I anledningen af den internationale dag for pressefrihed opfordrer Gambia Press Union (GPU) den gambiske regering til at fremskynde reformerne af medielovgivningen. 

Read More

Media Run varmer op til efter ramadanen

Media Run Challenge, der normalt samler 50-100 løbende journalister hveranden lørdag morgen kl. 8.00.

Read More

Parlamentsvalg i Gambia blev en lussing til præsidenten

18 ud af 53 pladser. Så ringe var udbyttet ved parlamentsvalget i Gambia den 8. april for præsident Adama Barrows parti, der nu bliver nødt til at række ud til andre partier. Og det er måske slet ikke så dårligt.

Read More

Kvindelige journalister sejrer og vækker journalistorganisation til live 

Kvindelige journalister vækker WOJAG (The Women Journalists Association of The Gambia) til live, efter organisationen har været i dvale de sidste 12 år.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.