Gambia udråbt som international klimaduks

Civil Society Actions til COP26, 11. november 2021 – FOTO: Klara Worth

International tænketank kalder Gambia verdens mest klimaambitiøse land.

Af Jesper Heldgaard

Forud for det store klimatopmøde, COP26, der foregår de første to uger af november i Glasgow, har den internationale tænketank Climate Action Tracker lavet en analyse af 40 landes klimaindsatser. Den konkluderer, at kun et enkelt land har en national plan, der lever op til målsætningen om at holde den globale temperaturstigning under halvanden grad. Og dét land er såmænd Gambia. Det skriver Globalnyt https://globalnyt.dk/content/den-globale-klimaindsats-er-langt-fra-maal-men-hvem-skal-goere-mere  

Gambia har afleveret sin første klimaplan til FN, og den rummer visioner om mere vedvarende energi, skovbevaring og forbedrede komfurer, så der bliver fældet mindre skov til at fyre op under madlavning. I alt vil det medføre en reduktion af Gambias udledninger, der svarer til 55 procent i 2025. 

Paris-aftalen fra 2015 blev vedtaget i 2015 og forpligtede alle lande til at lave nationale planer for, hvordan de vil bidrage til at holde de globale temperaturstigninger nede. Men arbejdet med at reducere de klimaskadelige udledninger globalt er stort set ikke begyndt endnu. Det viser adskillige undersøgelser. Senest har FN’s Miljøprogram beregnet, at de klimaplaner, som landene har forpligtet sig på under den globale klimaaftale, vil føre til en global temperaturstigning på hele 2,7 grader i år 2100.  

Men her skiller Gambia sig altså ud – på den positive måde. Det skal tilføjes, at Climate Tracker ikke har Danmarks klimaplan med i sin analyse, der har set på EU-landene under ét.

Climate Trackers Gambia-opgørelse kan studeres nærmere her: https://climateactiontracker.org/countries/gambia/

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.