Formanden sender nyt fra Sydfronten

To vælgere med børn – hjemme hos min ven, skrædderen Yankuba og hans kone Binte. Det er deres fremtid som er på spil.

Af Lars Møller

Beretning 1: Torsdag aften tager jeg til Gambia. Kufferten er pakket, så jeg kan tage af sted efter valgmødet på Café MellemFolk, overnatte i toget og flyve næste morgen.

Mens medierne boltrer sig i nyheder fra Østfronten mod Belarus tager jeg ned til Sydfronten, hvor Gambia topper listen over migranter på vej mod Danmark.

Lige nu står landet i et vadested, i en valgkamp om Gambias fremtid. Det er det første frie valg i Gambia, så der er ikke så mange erfaringer med at få det hele til at gå rigtigt for sig.

Ligesom der i den første valgperiode som demokrati ikke var nogen erfaringer med at regere landet i en demokratisk koalition. Eller med at opbygge en demokratisk administration. Mange ting er første gang.

Hvor ligger fremtiden?

Hvordan valget går er med til at bestemme, om migranternes søgen mod Europa fortsætter, vokser eller aftager – og om de gambiske vælgere efterfølgende møder landets fremtid med optimisme eller pessimisme.

GAMES arbejde i Gambia handler overordnet om præcis det tema, men konkret handler min rejse om mange andre ting.

Først og fremmest skal jeg arbejde med journalisternes sikkerhed, når de dækker valg, demonstrationer og magtfulde mennesker – hele det safety program, vi nu har arbejdet med i nogle år, som er støttet af både International Media Support og CISU.

Gambia ved en korsvej – her efter en vindfælde blokerede vejen under en nylig windstorm. Dem er der kommet flere af med klimaforandringerne.

Følg med i valget

Derudover skal jeg arbejde med den nye bestyrelse i fagforeningen Gambia Press Union, med deres partnere i civilsamfundet og med medieakademiets election network og fact-check program.

Og så vil jeg selvfølgelig følge med i valgkampen frem til valget den 4. december – og i dagene derefter.

Du er velkommen til at følge med i det hele på Facebook.com/GambiaMediaSupport. Jeg har nemlig lovet vores redaktør Sofie Holbek at sende små opdateringer hjem i de par uger, jeg er afsted.

Gambisk journalist får revet skjorte itu efter vilkårlig anholdelse 

Gambisk journalist og chefredaktør, Yuseff Taylor, blev i starten af juli vilkårligt anholdt og sigtet for ”at hindre en politibetjent i at udføre sit arbejde”. Han blev tilbageholdt på politistationen i fire timer, efter han angiveligt forsøgte at rapportere om to anholdelser af Naneh Freda Gomez og Lamin Sey, der arbejder for den medicinske velgørenhedsorganisation, Global Home of Medical Mission (Global HoMM). 

Read More

Vil du med på studietur til Gambia 6. til 13. december?

Som nævnt inviterer GAMES på studietur til Gambia. Nu er der flere informationer, så læs med og kom med på en spændende og lærerig tur!

Read More

Sikkerhedskursus rammer tv-avisen

Vi var i tv-avisen i går – i GRTS, Gambias svar på DR. Historien handlede om sikkerhed for journalister, et fire dages HEAT-kursus – Hazadous Environment Awareness Training – som jeg har arbejdet på den sidste måneds tid.

Read More

Vil du med på studietur til Gambia i december?

Planlægningen af en ny studietur til Gambia skrider frem. Vi arbejder på, at den skal ligge fra den 6. til den 13. december 2022.

Read More

Public speaking for civile og bootcamp med soldater, krig og ballade

Formand Lars Møller skal til Gambia og dele sine erfaringer og viden på bedste training-of-trainers manér! Det involverer en sæk over hovedet, strips om håndledende, og så noget med at lade andre tale.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.