Formanden sender nyt fra Sydfronten

To vælgere med børn – hjemme hos min ven, skrædderen Yankuba og hans kone Binte. Det er deres fremtid som er på spil.

Af Lars Møller

Beretning 1: Torsdag aften tager jeg til Gambia. Kufferten er pakket, så jeg kan tage af sted efter valgmødet på Café MellemFolk, overnatte i toget og flyve næste morgen.

Mens medierne boltrer sig i nyheder fra Østfronten mod Belarus tager jeg ned til Sydfronten, hvor Gambia topper listen over migranter på vej mod Danmark.

Lige nu står landet i et vadested, i en valgkamp om Gambias fremtid. Det er det første frie valg i Gambia, så der er ikke så mange erfaringer med at få det hele til at gå rigtigt for sig.

Ligesom der i den første valgperiode som demokrati ikke var nogen erfaringer med at regere landet i en demokratisk koalition. Eller med at opbygge en demokratisk administration. Mange ting er første gang.

Hvor ligger fremtiden?

Hvordan valget går er med til at bestemme, om migranternes søgen mod Europa fortsætter, vokser eller aftager – og om de gambiske vælgere efterfølgende møder landets fremtid med optimisme eller pessimisme.

GAMES arbejde i Gambia handler overordnet om præcis det tema, men konkret handler min rejse om mange andre ting.

Først og fremmest skal jeg arbejde med journalisternes sikkerhed, når de dækker valg, demonstrationer og magtfulde mennesker – hele det safety program, vi nu har arbejdet med i nogle år, som er støttet af både International Media Support og CISU.

Gambia ved en korsvej – her efter en vindfælde blokerede vejen under en nylig windstorm. Dem er der kommet flere af med klimaforandringerne.

Følg med i valget

Derudover skal jeg arbejde med den nye bestyrelse i fagforeningen Gambia Press Union, med deres partnere i civilsamfundet og med medieakademiets election network og fact-check program.

Og så vil jeg selvfølgelig følge med i valgkampen frem til valget den 4. december – og i dagene derefter.

Du er velkommen til at følge med i det hele på Facebook.com/GambiaMediaSupport. Jeg har nemlig lovet vores redaktør Sofie Holbek at sende små opdateringer hjem i de par uger, jeg er afsted.

HEAT-kursus i Gambia lykkedes

I juli afholdt Lars et sikkerhedskursus for journalister i Gambia. I juli var jeg i Gambia for at lave et såkaldt HEAT-kursus for journalister. Altså et kursus i Hostile eller Hazardous Environment Awareness Training. Et af de der kurser, hvor deltagerne bliver beskudt, angrebet, bortført, afhørt, taget til fange og forulykker på andre måder.

Read More

Psykologi motiverer frivillige

Lars har været på højskole med CISU. Her lærte han psykologiske redskaber til at skabe motivation og engagement hos frivillige. Læs om hans spændende erfaringer her!

Read More

På højskole med CISU

CISU inviterede sine medlemmer på højskoleweekend på Askov Højskole. Læs her, hvad Lars tog med sig af erfaringer om civilsamfundet, kolonialismen og “The White Gaze Problem”

Read More

Studieturen til Gambia er udsat

Den planlagte studietur til Gambia i december er desværre udsat på ubestemt tid, da Spies har aflyst alle afgange til Gambia frem til oktober 2023.  Vi vender snarest tilbage med en ny plan! Alle tilmeldte er kontaktet.

Read More

En ny bog fra Gambia på dansk? Ja, minsandten. Værd at læse? Absolut!

Det er langt fra hverdagskost, at der kommer en ny, dansk bog, hvor fortællingen udspiller sig i Gambia. Og når bogen, ”Lille Afrika”, så ovenikøbet er spændende læsning, så er det bare med at få fat i et eksemplar.  

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *