Formanden sender nyt fra Sydfronten

To vælgere med børn – hjemme hos min ven, skrædderen Yankuba og hans kone Binte. Det er deres fremtid som er på spil.

Af Lars Møller

Beretning 1: Torsdag aften tager jeg til Gambia. Kufferten er pakket, så jeg kan tage af sted efter valgmødet på Café MellemFolk, overnatte i toget og flyve næste morgen.

Mens medierne boltrer sig i nyheder fra Østfronten mod Belarus tager jeg ned til Sydfronten, hvor Gambia topper listen over migranter på vej mod Danmark.

Lige nu står landet i et vadested, i en valgkamp om Gambias fremtid. Det er det første frie valg i Gambia, så der er ikke så mange erfaringer med at få det hele til at gå rigtigt for sig.

Ligesom der i den første valgperiode som demokrati ikke var nogen erfaringer med at regere landet i en demokratisk koalition. Eller med at opbygge en demokratisk administration. Mange ting er første gang.

Hvor ligger fremtiden?

Hvordan valget går er med til at bestemme, om migranternes søgen mod Europa fortsætter, vokser eller aftager – og om de gambiske vælgere efterfølgende møder landets fremtid med optimisme eller pessimisme.

GAMES arbejde i Gambia handler overordnet om præcis det tema, men konkret handler min rejse om mange andre ting.

Først og fremmest skal jeg arbejde med journalisternes sikkerhed, når de dækker valg, demonstrationer og magtfulde mennesker – hele det safety program, vi nu har arbejdet med i nogle år, som er støttet af både International Media Support og CISU.

Gambia ved en korsvej – her efter en vindfælde blokerede vejen under en nylig windstorm. Dem er der kommet flere af med klimaforandringerne.

Følg med i valget

Derudover skal jeg arbejde med den nye bestyrelse i fagforeningen Gambia Press Union, med deres partnere i civilsamfundet og med medieakademiets election network og fact-check program.

Og så vil jeg selvfølgelig følge med i valgkampen frem til valget den 4. december – og i dagene derefter.

Du er velkommen til at følge med i det hele på Facebook.com/GambiaMediaSupport. Jeg har nemlig lovet vores redaktør Sofie Holbek at sende små opdateringer hjem i de par uger, jeg er afsted.

Aktivist ved et tilfælde

Et nyt GAMES-medlem tager på sin første frivillige mission til Gambia på fredag. Ditte Rosenkrantz-Theil fortæller her om, hvad rejsen får ud på. Hun vil følge op det det svømmeprojekt, som startede for fem år siden med Sportsjournalisterne og to svømme-organisationer – for at lære gambierne at svømme.

Read More

Mayday fra Gambia

I sommer sendte GAMES formand denne rapport hjem fra Gambia – et nødråb efter endnu flere druknede ud for kysten ved Leybato, hvor mange af de frivillige bor.

Read More

Husk at tilmelde dig det store valgmøde på torsdag den 25. november på Café MellemFolk!

Som du nok ved, inviterer GAMES dig til en spændende valgaften på torsdag den 25. november kl. 19.30 på Café MellemFolk – helt gratis og med stort udbytte. Det bliver en aften, hvor vi i fællesskab stiller skarpt på og prøver at forstå Gambias rejse fra diktatur til demokrati, og hvorfor valget den 4. december […]

Read More

GPU får nyt lederskab

Den nye GPU-præsident, Muhammed MS Bah, er en travl journalist og aktivist. Ved siden af alt det andet, han laver, er han også freelancer for FactCheck Gambia – se mere her: https://factcheckgambia.org/ Fagforeningen Gambia Press Union har valgt en ny leder og en ny bestyrelse på sin kongres den 29. november. I spidsen står tre […]

Read More

Gambia kan få en præsident, der kun bakkes op af hver 5. vælger

Gambias næste præsident kan blive valgt med et meget svagt folkeligt mandat, advarer internationalt anerkendt – og dansk – valgekspert, der anbefaler en ændring af forfatningen. Af Jesper Heldgaard De gambiske vælgere får seks kandidater at vælge imellem ved præsidentvalget den 4. december. Det står fast, efter at valgkommissionen den 6. november meddelte, at den […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *