Konsulenten kom, så – og overgav sig

Gambia gjorde stort indtryk på Lisbet, da hun besøgte landet for første gang som konsulent på GPU-projektet

Af Jesper Heldgaard

Efter den mere (men som sædvanligt ikke særligt) formelle del af generalforsamlingen gik ordet til Lisbet Fich, der har stået for den evaluering af GPU-projektet, vi fik gennemført sidste år. Da vi kontaktede Lisbet i maj sidste år for at høre, om hun ville påtage sig opgaven, anede hun intet om GAMES og GPU, og hun havde – trods arbejde og rejser i masser af andre lande, også afrikanske – aldrig været i Gambia før. Så vi havde inviteret Lisbet til at fortælle – ikke om evalueringen, men om hendes første møde med Gambia, GAMES og vore partnere. Og det kom der nogle tankevækkende refleksioner ud af.

På trods af at Lisbets første tur til Gambia fandt sted på det værst tænkelige tidspunkt, i de alt for varme og våde sommermåneder, som har det med at fremkalde maveproblemer, så er Lisbet ramt af et moderat til stærkt tilfælde af Gambia-begejstring. Lisbet fortæller, at det der overraskede hende mest var, at:

Gambia er så lille og overskueligt et land, som man ret hurtigt føler, man kan overskue, og hvor det synes muligt at gøre en forskel. Gambia har et skønt tilnavn ’The Smiling Coast of Africa’, og gambierne lever virkelig op til dét navn ved at være så umiddelbare, positive og ærligt smilende. Det gør én glad, og man bliver smittet. 

Gambia kæmpede sig ud af et mangeårigt diktatur i 2016, og siden har den politiske kamp i Gambia for demokrati og menneskerettigheder bølget frem og tilbage. GPU har været en aktiv forkæmper gennem alle årene – og har ofte betalt en høj pris – for dette, men er fortsat konstant på tæerne i kampen for frie medier. Det afføder respekt – for GPU, for de enkelte journalister og for deres venner i Danmark. 

Gambia er blandt verdens fattigste lande og modtager generelt ikke meget udviklingsbistand. Derfor synes civilsamfundsorganisationer og medier ikke særligt socialiseret ind i hele magtstrukturen og kulturen omkring bistand, donorer og forvaltning af bevillinger. Der er en stolthed og en værdighed blandt civilsamfundsaktivister og forandringsagenter, som overrasker, når man kommer som konsulent udefra for første gang – og som giver stof til eftertanke, når man bare føler sig totalt ignoreret, når samtalepartnerne spiller efter andre spilleregler end forventet.

”Gambia og gambierne gør indtryk, og de har inspireret til noget indre rengøring i mig selv i forhold til, hvor meget min egen adfærd og min måde at interagere med organisationer og mennesker jeg møder er mærket og formet af bistandens historiske magtstrukturer og relationskultur. Alt i alt har mødet med Gambia været en spændende, sund og inspirerende proces.”    

Mere kritisk journalistik og flere stærke foreninger

Når man er projektleder som Marianne, kan man have en tendens til at nørde sig meget ned i projektdetaljer og glemme at løfte blikket og se på, hvad der ellers sker i og omkring MAJaC. Det er ikke så lidt. Faktisk er dette svært ikke at blive både forpustet og imponeret.

Read More

MAJaC klar med nye kurser

I mange år har MAJaC drømt om at kunne udvide sin undervisning til også at omfatte egentlige kurser i kommunikation, film/fotografi og digital design. Nu er det virkelighed. Med finansiering via projekt UPCIM har MAJaC været i stand til at udvikle tre nye fag.

Read More

Kvinderne og aktivisterne fik politikerne til at tænke sig om

I mange måneder var det usikkert om det ville lykkes at få parlamentet til at ændre holdning om omskæring af kvinder, men efter en stærk kampagne fra en masse civilsamfundsorganisationer, heriblandt anti-FGM-organisationerne, den kvindelige journalistforening WOJaG og mange, mange andre er det fortsat ulovligt i Gambia at omskære piger og kvinder. 

Read More

Hans navn er Tijan, men mange danskere kender ham bedre som Tiger

Hans navn er Tijan, men folk heroppe kalder ham Tiger … Typisk dansk humor med en underforståelse, man skal være dansker for at forstå.

Read More

Tijan fik en ny taxa

Tijan var ovenud lykkelig, da han fandt sin nye bil. Der var ingen grænser for, hvor godt et køb, det var. Bilen havde tilhørt en hollænder, der var på vej hjem, så han var til at prutte med om prisen. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *