GPU har sat slutspurten ind

Af Jesper Heldgaard

Vores mangeårige partner i Gambia, Gambia Press Union (GPU), rykker for alvor. Det sker efter nogle år, hvor det ikke har været nogen hemmelighed, at vores samarbejde med GPU har været udfordret: Af store udskiftninger i GPU’s bestyrelse og ledelse og af COVID-19, der satte en midlertidig stopper for rejser til Gambia. Den gensidige tillid, fortrolighed og deling af informationer, der er forudsætninger for et konstruktivt samarbejde, var slidt.

Vi vidste det jo godt, og den eksterne evaluering, vi fik lavet i 2022, sørgede for, at svesken kom på disken, så vi alle, GPU, MAJaC og GAMES, blev nødt til at gøre noget – hver for sig og sammen. Og det gjorde vi. Fem repræsentanter for GAMES tog til Gambia i januar og deltog bl.a. i et tre-dages retreat med repræsentanter for både GPU og MAJaC. Og under ledelse af konsulent Lisbet Fich, der også stod i spidsen for evalueringen. Og det ser ud til at have hjulpet.

I forbindelse med retreatet fik vi aftalt endnu en forlængelse af det CISU-støttede GPU-projekt, der blev indledt helt tilbage i 2019, og vi fik aftalt, hvordan der målrettet skulle sættes ind på de forhold, evalueringen kastede et kritisk lys på. Vi fik også aftalt, at det er GPU, der skal tage teten i opfølgningen, ikke GAMES.

Så langt så godt. Men så gik der en rum tid, uden at vi rigtigt hørte noget. Var alt i Gambia nu gået i stå? Vi skrev, ringede og rykkede. Og så – den 18. maj, desværre to dage efter GAMES-generalforsamlingen – kom der en email fra Modou Joof, direktøren i GPU. Og sikke en email – med hele 12 vedhæftede og meget informative og opløftende filer.

Årsrapport på 44 sider 

En af de mange positive ting var, at de mange filer ikke var udarbejdet ’bare’ for at afrapportere til GAMES. Nej, de var fremstillet til det årsmøde, GPU holdt i slutningen af april. 

Blandt godbidderne var GPU’s årsrapport for 2022 på hele 44 sider, der fortæller om imponerende mange aktiviteter, heraf mange GAMES/CISU-støttede. Der var også rimeligt detaljerede regnskaber for både MAJaC og GPU, og vel at mærke regnskaber for HELE de to organisationers virksomhed i 2022. Det er noget, vi, CISU og evalueringen har efterlyst længe, og som nu pludselig er der.

Nu kan vi se, hvad MAJaC og GPU får af støtte, ikke bare fra GAMES/CISU, men også fra andre donorer. Vi kan se, hvor mange penge MAJaC tjener på studerendes egenbetaling. Og det er faktisk ganske opløftende. MAJaC fik flere penge ind på den konto i 2022, end MAJaC modtog i GAMES/CISU-støtte.

Regnskaberne giver et indblik i en masse forhold, vi hidtil har savnet, og de er også udtryk for en åbenhed, vi også har efterlyst. Så det er bare et af flere tegn, der signalerer, at GPU agerer på evalueringen og på de handleplaner, vi sammen blev enige om på retreatet.

Du kan læse GPU’s egen omtale af årsmødet på Facebook her.

GPU-MAJaC-konflikt synes løst

Et andet godt tegn er, at meget peger på, at de samarbejdsproblemer, der også har været imellem GPU og MAJaC, synes at være om ikke overstået, så i klar bedring. MAJaC og GPU samarbejder nu om fælles og forbedrede systemer for regnskaber og for arkivering. 

Og de to organisationer har i fuld enighed fornyet deres hidtidige samarbejdsaftale, Memorandum of Understanding. Hidtil har GPU argumenteret for, at GPUs kontrol over MAJaC skulle styrkes, mens MAJaC – bakket op af GAMES – har holdt på, at MAJaCs hidtidige autonomi skulle fastholdes, og at samarbejdet mellem dem skulle forbedres, så de sammen kunne opnå bedre synergi. Og det har GPU – med den nye aftale – taget til sig.

Et stykke vej endnu

Det CISU-støttede projekt løber frem til og med august i år, så der er endnu nogle måneder til at nå i land med de aftalte aktiviteter. Og selv om mange ting ser bedre ud end tidligere, så er der stadig udfordringer. Den største er vel nok den, som det samlede GPU-regnskab for 2022 afslører, nemlig at GPU er MEGET afhængig af GAMES/CISU-støtte og derfor skal arbejde hårdt for at finde andre indtægter.

I 2022 udgjorde støtten fra Danmark mere end halvdelen af GPU’s samlede omsætning. Den støtte forsvinder med udgangen af august.

Vil du med til CISU’s højskoleweekend?

Der er rigtig mange medlemsorganisationer, og der er rigtig mange spændende udviklinger i verden, som vi kan følge sammen og blive klogere på. CISU forbereder workshops og arrangementer inden for fire tråde, som I kan væve sammen, som I vil.

Read More

Konsulenten kom, så – og overgav sig

Gambia gjorde stort indtryk på Lisbet, da hun besøgte landet for første gang som konsulent på GPU-projektet Af Jesper Heldgaard Efter den mere (men som sædvanligt ikke særligt) formelle del af generalforsamlingen gik ordet til Lisbet Fich, der har stået for den evaluering af GPU-projektet, vi fik gennemført sidste år. Da vi kontaktede Lisbet i […]

Read More

Generalforsamling midt i et vadestad

Af Jesper Heldgaard Optakten til generalforsamlingen i GAMES den 16. maj KUNNE have været bedre: Et par dage inden generalforsamlingen modtog vi en nedslående besked fra CISU om, at vores ambitiøse, flerårige projekt i samarbejde med Medieakademiet for Journalistik og Kommunikation (MAJaC) havde fået afslag (se særlig artikel om dét). Kort forinden havde vi også […]

Read More

Øv, vi fik afslag! 😊

Vi søgte 4.2 mio. kr. – til et projekt, der skulle begynde 17. maj og slutte tre et halvt år senere, den 15. oktober 2026. Vi fik afslag den 12. maj. Og den 16. maj sad vi med lange næser og vidste dårligt nok, hvad vi skulle sige …

Øv, øv … og skideværemeddet,nuervialleredepåvejvidere!

Read More

Highlights fra MAJAC week

MAJaC afholdt for andet år i træk MAJaC Week, der skulle fejre akademiets succes. Fejringen fandt sted fra d. 13.-15. marts med et hav af forskellige aktiviteter lige fra poetry slam til tovtrækning. De startede eventet ud med en MAJaC march, debatter, poetry slam og live musik. Dag to var dedikeret til sportens verden, hvor […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.