GPU har sat slutspurten ind

Af Jesper Heldgaard

Vores mangeårige partner i Gambia, Gambia Press Union (GPU), rykker for alvor. Det sker efter nogle år, hvor det ikke har været nogen hemmelighed, at vores samarbejde med GPU har været udfordret: Af store udskiftninger i GPU’s bestyrelse og ledelse og af COVID-19, der satte en midlertidig stopper for rejser til Gambia. Den gensidige tillid, fortrolighed og deling af informationer, der er forudsætninger for et konstruktivt samarbejde, var slidt.

Vi vidste det jo godt, og den eksterne evaluering, vi fik lavet i 2022, sørgede for, at svesken kom på disken, så vi alle, GPU, MAJaC og GAMES, blev nødt til at gøre noget – hver for sig og sammen. Og det gjorde vi. Fem repræsentanter for GAMES tog til Gambia i januar og deltog bl.a. i et tre-dages retreat med repræsentanter for både GPU og MAJaC. Og under ledelse af konsulent Lisbet Fich, der også stod i spidsen for evalueringen. Og det ser ud til at have hjulpet.

I forbindelse med retreatet fik vi aftalt endnu en forlængelse af det CISU-støttede GPU-projekt, der blev indledt helt tilbage i 2019, og vi fik aftalt, hvordan der målrettet skulle sættes ind på de forhold, evalueringen kastede et kritisk lys på. Vi fik også aftalt, at det er GPU, der skal tage teten i opfølgningen, ikke GAMES.

Så langt så godt. Men så gik der en rum tid, uden at vi rigtigt hørte noget. Var alt i Gambia nu gået i stå? Vi skrev, ringede og rykkede. Og så – den 18. maj, desværre to dage efter GAMES-generalforsamlingen – kom der en email fra Modou Joof, direktøren i GPU. Og sikke en email – med hele 12 vedhæftede og meget informative og opløftende filer.

Årsrapport på 44 sider 

En af de mange positive ting var, at de mange filer ikke var udarbejdet ’bare’ for at afrapportere til GAMES. Nej, de var fremstillet til det årsmøde, GPU holdt i slutningen af april. 

Blandt godbidderne var GPU’s årsrapport for 2022 på hele 44 sider, der fortæller om imponerende mange aktiviteter, heraf mange GAMES/CISU-støttede. Der var også rimeligt detaljerede regnskaber for både MAJaC og GPU, og vel at mærke regnskaber for HELE de to organisationers virksomhed i 2022. Det er noget, vi, CISU og evalueringen har efterlyst længe, og som nu pludselig er der.

Nu kan vi se, hvad MAJaC og GPU får af støtte, ikke bare fra GAMES/CISU, men også fra andre donorer. Vi kan se, hvor mange penge MAJaC tjener på studerendes egenbetaling. Og det er faktisk ganske opløftende. MAJaC fik flere penge ind på den konto i 2022, end MAJaC modtog i GAMES/CISU-støtte.

Regnskaberne giver et indblik i en masse forhold, vi hidtil har savnet, og de er også udtryk for en åbenhed, vi også har efterlyst. Så det er bare et af flere tegn, der signalerer, at GPU agerer på evalueringen og på de handleplaner, vi sammen blev enige om på retreatet.

Du kan læse GPU’s egen omtale af årsmødet på Facebook her.

GPU-MAJaC-konflikt synes løst

Et andet godt tegn er, at meget peger på, at de samarbejdsproblemer, der også har været imellem GPU og MAJaC, synes at være om ikke overstået, så i klar bedring. MAJaC og GPU samarbejder nu om fælles og forbedrede systemer for regnskaber og for arkivering. 

Og de to organisationer har i fuld enighed fornyet deres hidtidige samarbejdsaftale, Memorandum of Understanding. Hidtil har GPU argumenteret for, at GPUs kontrol over MAJaC skulle styrkes, mens MAJaC – bakket op af GAMES – har holdt på, at MAJaCs hidtidige autonomi skulle fastholdes, og at samarbejdet mellem dem skulle forbedres, så de sammen kunne opnå bedre synergi. Og det har GPU – med den nye aftale – taget til sig.

Et stykke vej endnu

Det CISU-støttede projekt løber frem til og med august i år, så der er endnu nogle måneder til at nå i land med de aftalte aktiviteter. Og selv om mange ting ser bedre ud end tidligere, så er der stadig udfordringer. Den største er vel nok den, som det samlede GPU-regnskab for 2022 afslører, nemlig at GPU er MEGET afhængig af GAMES/CISU-støtte og derfor skal arbejde hårdt for at finde andre indtægter.

I 2022 udgjorde støtten fra Danmark mere end halvdelen af GPU’s samlede omsætning. Den støtte forsvinder med udgangen af august.

Sæt kryds i kalenderen til generalforsamling i GAMES – det kan blive den sidste 😲

Sæt kryds i kalenderen til et af årets højdepunkter. Som sædvanligt i ’klublokalerne’ hos Lars i Graven, med efterfølgende spisning fulgt op af et eller andet socialt, som vi finder på.

Read More

GPU-projektet sluttede med fest og farver – efter mere end fire år

Aldrig før har GAMES fået så god feedback på en afsluttende rapport. Efter et til tider kaotisk forløb kom vi mere end godt i mål sammen med vores partner Gambia Press Union  (GPU): Projektet endte som en stor succes.

Read More

Mød vores nye aktivister

Vi har fået tre engagerede mennesker ombord, som skal hjælpe GAMES i mål med vigtige projekter. Til venstre ser du Marianne, midtfor Mikael og til højre Hans Jørgen. Lær dem at kende her!

Read More

Jul: Giv en hånd til Tijan

Eller giv en gave herhjemme: En tur i Tijans nye bil. GAMES frivillige samler ind vil vores ven og fixer – taxachaufføren Tijan, som har fulgt os over 20 år.

Read More

Smid shorts og solhat i rygsækken og tag med til Gambia

Vil du med til Gambia 10. – 17. marts 2024 og opleve, hvordan vores kollegaer på gambiske medier kæmper for at fastholde og udbygge det unge demokrati i det lille vestafrikanske land? 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.