GPU har sat slutspurten ind
Af Jesper Heldgaard
Vores mangeårige partner i Gambia, Gambia Press Union (GPU), rykker for alvor. Det sker efter nogle år, hvor det ikke har været nogen hemmelighed, at vores samarbejde med GPU har været udfordret: Af store udskiftninger i GPU’s bestyrelse og ledelse og af COVID-19, der satte en midlertidig stopper for rejser til Gambia. Den gensidige tillid, fortrolighed og deling af informationer, der er forudsætninger for et konstruktivt samarbejde, var slidt.
Vi vidste det jo godt, og den eksterne evaluering, vi fik lavet i 2022, sørgede for, at svesken kom på disken, så vi alle, GPU, MAJaC og GAMES, blev nødt til at gøre noget – hver for sig og sammen. Og det gjorde vi. Fem repræsentanter for GAMES tog til Gambia i januar og deltog bl.a. i et tre-dages retreat med repræsentanter for både GPU og MAJaC. Og under ledelse af konsulent Lisbet Fich, der også stod i spidsen for evalueringen. Og det ser ud til at have hjulpet.
I forbindelse med retreatet fik vi aftalt endnu en forlængelse af det CISU-støttede GPU-projekt, der blev indledt helt tilbage i 2019, og vi fik aftalt, hvordan der målrettet skulle sættes ind på de forhold, evalueringen kastede et kritisk lys på. Vi fik også aftalt, at det er GPU, der skal tage teten i opfølgningen, ikke GAMES.
Så langt så godt. Men så gik der en rum tid, uden at vi rigtigt hørte noget. Var alt i Gambia nu gået i stå? Vi skrev, ringede og rykkede. Og så – den 18. maj, desværre to dage efter GAMES-generalforsamlingen – kom der en email fra Modou Joof, direktøren i GPU. Og sikke en email – med hele 12 vedhæftede og meget informative og opløftende filer.
Årsrapport på 44 sider
En af de mange positive ting var, at de mange filer ikke var udarbejdet ’bare’ for at afrapportere til GAMES. Nej, de var fremstillet til det årsmøde, GPU holdt i slutningen af april.
Blandt godbidderne var GPU’s årsrapport for 2022 på hele 44 sider, der fortæller om imponerende mange aktiviteter, heraf mange GAMES/CISU-støttede. Der var også rimeligt detaljerede regnskaber for både MAJaC og GPU, og vel at mærke regnskaber for HELE de to organisationers virksomhed i 2022. Det er noget, vi, CISU og evalueringen har efterlyst længe, og som nu pludselig er der.
Nu kan vi se, hvad MAJaC og GPU får af støtte, ikke bare fra GAMES/CISU, men også fra andre donorer. Vi kan se, hvor mange penge MAJaC tjener på studerendes egenbetaling. Og det er faktisk ganske opløftende. MAJaC fik flere penge ind på den konto i 2022, end MAJaC modtog i GAMES/CISU-støtte.
Regnskaberne giver et indblik i en masse forhold, vi hidtil har savnet, og de er også udtryk for en åbenhed, vi også har efterlyst. Så det er bare et af flere tegn, der signalerer, at GPU agerer på evalueringen og på de handleplaner, vi sammen blev enige om på retreatet.
Du kan læse GPU’s egen omtale af årsmødet på Facebook her.
GPU-MAJaC-konflikt synes løst
Et andet godt tegn er, at meget peger på, at de samarbejdsproblemer, der også har været imellem GPU og MAJaC, synes at være om ikke overstået, så i klar bedring. MAJaC og GPU samarbejder nu om fælles og forbedrede systemer for regnskaber og for arkivering.
Og de to organisationer har i fuld enighed fornyet deres hidtidige samarbejdsaftale, Memorandum of Understanding. Hidtil har GPU argumenteret for, at GPUs kontrol over MAJaC skulle styrkes, mens MAJaC – bakket op af GAMES – har holdt på, at MAJaCs hidtidige autonomi skulle fastholdes, og at samarbejdet mellem dem skulle forbedres, så de sammen kunne opnå bedre synergi. Og det har GPU – med den nye aftale – taget til sig.
Et stykke vej endnu
Det CISU-støttede projekt løber frem til og med august i år, så der er endnu nogle måneder til at nå i land med de aftalte aktiviteter. Og selv om mange ting ser bedre ud end tidligere, så er der stadig udfordringer. Den største er vel nok den, som det samlede GPU-regnskab for 2022 afslører, nemlig at GPU er MEGET afhængig af GAMES/CISU-støtte og derfor skal arbejde hårdt for at finde andre indtægter.
I 2022 udgjorde støtten fra Danmark mere end halvdelen af GPU’s samlede omsætning. Den støtte forsvinder med udgangen af august.
Kvinderne og den manglende synlighed
Ambitionerne fejler ikke noget, når Banna Sabally og Meita Touray sætter sig i spidsen for nye projekter i MAJaC. De er begge faste undervisere på akademiet og har de sidste otte måneder været projektledere på YouMiLi (Young Women’s Media Info Literacy Initiative). Af Marianne Frederiksen Projektet har som mål at skabe et frit, uafhængigt og mangfoldigt medielandskab […]
Read More
Liv og lemmer – en overspringøvelse: Om at være eller ikke være lemmer
Af Lars Møller, forperson Da jeg slog lemmer op i den store Ordbog over det danske sprog, var den første betydning af lem en lille dør – som i kattelem. Og I vil se til medlemsforsamlingen, at jeg stadig har en kattelem, selvom min kat, den 18-årige Micio, døde sidste år. Den anden betydning af lem er langt mere omfattende, og den handler […]
Read More
For 150 kr. – liv og lemmer: 80 dejlige medlemmer gør det igen!
Af Lars Møller, medlem På medlemsfronten sker der tre ting i 2025:• Der kommer flere aktivister. Det arbejder vi på. Det kan du høre mere om på medlemsforsamlingen.• Der kommer flere medlemmer. Det kan du læse mere om nedenfor.• Vi får styr på vores opkrævning af kontingent, så det aldrig sker igen, at der går […]
Read More
En aften med liv og lemmer: Kom til medlemsforsamling i GAMES
Der skulle nok have stået: En aften med liv og medlemmer, fyr og flamme, gør dog noget, løb for livet, brug dog tiden, elsk hinanden. Gør dog noget, uret tikker, hjertet banker, hele verden fra forstanden. Af Lars Møller, forperson for GAMES, på valg For det er første gang, at vi alle i GAMES mødes […]
Read More
Julegaveregn over de gambiske medier – Årets prisuddeling var en fest for god og modig journalistik
(Derfor: Giv en god historie i julegave! Ved at give et medlemskab til en, så måske kunne finde på at læse en nyhed som den her, er du med til at oplyse om alt det fede, de og vi laver i Gambia).
Read More