GENSYN
Et gensyn med et land som jeg forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at jeg kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer mine næsebor.
Af Ditte Weber
August 2023
Lufthavnen spejler strukturen i landet, og efter vi har afleveret et gebyr for at rejse ind i landet til et uniformsklædt skrankepersonale, bliver jeg ledt videre, hvor jeg møder paskontrollen, som loader de forskellige informationer ind på computeren, som han skal bruge for at registrere min ankomst, udnytter jeg øjeblikket til at lukke øjnene.
I lufthavnen bliver vi mødt af vores chauffør, som tager os forbi den håndfuld taxachauffører, der står og fisker efter kunder ved udgangen af lufthavnen.
Banjuls lufthavn er lille, og da vi som nogle af de sidste forlader lufthavnen, lukker og slukker den, indtil næste fly ruller ind og melder sin ankomst.
På vej igennem morgentrafikken træder landet frem, som i min hukommelse. Små forretninger langs den asfalterede hovedvej, hvor alt fra gamle børnecykler til Europas aflagte køleskabe, bliver vasket og stillet frem til skue for potientielle nye købere.
I de små forretninger langs vejen står også sofaarrangemener af den slags, som ville være en stor udfordring at få op ad trappen til tredje sal på Nørrebro. Store polstrede stole i kunstlæder, med brede armlæn og bløde former.
Fra små hytter kan man se livet på stranden udfolde sig. Hår bliver vasket blandt kvinder, som prøver at tage den bedste selfie, mens mænd bruger stranden som en udvidet træningsscene.
De løber i det tunge sand.
Drenge, i et stort aldersspænd, spiller fodbold, inden vandet igen stiger op på stranden og visker deres mål væk igen.
Et yndet sted at tilbringe eftermiddage, dog med risikoen for at ens forældre finder ud af det ved at finde havets salte spor i tindingerne og på armene.
Lars holder ekstra øje med en ung gambiansk mand, som flyder rundt i vandet, men som heldigvis ikke har brug for hjælp. Dog fortæller han, at det ikke er usædvanligt, at folk drukner i det store hav, og familier venter på stranden på, at deres livløse kroppe bliver skyllet op på land.
Havet kræver sine ofre. Om det er her ved Gambia kyst eller i havet, som adskiller Afrika fra Europa. Europa er svaret. Den gyldne mulighed for at blive til noget. Men vejen dertil er farlig, og mange kender unge, som har prøvet.
En eftermiddag mødes jeg med en af mine gamle elever fra min tid i Gambia tilbage i 2015. Vi finder en stol, og jeg byder på en cola. Jeg må rykke tættere på for ikke at blive overdøvet af vandets brusen.
Han fortæller om sin egne overvejelser om vejen til Europa og om de af hans venner, som har prøvet.
Det overrasker mig, at han har gjort så konkrete tanker om selv at tage turen. Selvom han i mine øjne har en strålende karriere og fremtid for sig i landet.
I en verden hvor familier er store og måske rummer tre koner og 30 børn, så er der et stort pres på de unge om, at de skal gribe denne mulighed for at kunne forsørge familien. Hvis man bliver tilbage, så har man bukket under for frygten, og hvis man vender tilbage tomhændet, kun med sår på sjælen, så har man fejlet. I Gambia kan man ikke blive til noget.
Men måske er tiderne ved at skifte.
Jeg har mødt en lyst og en tro på fremtiden. Unge kvinder, som starter små forretningseventyr op, og Gambianere som kommer tilbage fra liv mere nord på.
Kvinderne og den manglende synlighed
Ambitionerne fejler ikke noget, når Banna Sabally og Meita Touray sætter sig i spidsen for nye projekter i MAJaC. De er begge faste undervisere på akademiet og har de sidste otte måneder været projektledere på YouMiLi (Young Women’s Media Info Literacy Initiative). Af Marianne Frederiksen Projektet har som mål at skabe et frit, uafhængigt og mangfoldigt medielandskab […]
Read More
Liv og lemmer – en overspringøvelse: Om at være eller ikke være lemmer
Af Lars Møller, forperson Da jeg slog lemmer op i den store Ordbog over det danske sprog, var den første betydning af lem en lille dør – som i kattelem. Og I vil se til medlemsforsamlingen, at jeg stadig har en kattelem, selvom min kat, den 18-årige Micio, døde sidste år. Den anden betydning af lem er langt mere omfattende, og den handler […]
Read More
For 150 kr. – liv og lemmer: 80 dejlige medlemmer gør det igen!
Af Lars Møller, medlem På medlemsfronten sker der tre ting i 2025:• Der kommer flere aktivister. Det arbejder vi på. Det kan du høre mere om på medlemsforsamlingen.• Der kommer flere medlemmer. Det kan du læse mere om nedenfor.• Vi får styr på vores opkrævning af kontingent, så det aldrig sker igen, at der går […]
Read More
En aften med liv og lemmer: Kom til medlemsforsamling i GAMES
Der skulle nok have stået: En aften med liv og medlemmer, fyr og flamme, gør dog noget, løb for livet, brug dog tiden, elsk hinanden. Gør dog noget, uret tikker, hjertet banker, hele verden fra forstanden. Af Lars Møller, forperson for GAMES, på valg For det er første gang, at vi alle i GAMES mødes […]
Read More
Julegaveregn over de gambiske medier – Årets prisuddeling var en fest for god og modig journalistik
(Derfor: Giv en god historie i julegave! Ved at give et medlemskab til en, så måske kunne finde på at læse en nyhed som den her, er du med til at oplyse om alt det fede, de og vi laver i Gambia).
Read More