Gambia indgår aftaler om eksport af arbejdskraft

Der er mange måder at løse “migrationskrisen” i Gambia på. Mens MAJaC opretter flere studiepladser og samler NGO’erne i et nyt netværk, indgår den gambiske regering aftaler med Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Spanien.

Af projektleder Marianne Frederiksen

Kritikere af aftalerne siger, at der er tale om udsigtsløse aftaler, der kun er til fordel for modtagerlandene. Der mangler nemlig billig, ufaglært arbejdskraft til henholdsvis stadionbyggerier, vejanlæg og tomatmarker.

I Gambia er der en massiv mangel på jobs og få muligheder for fremtiden. Regeringen har netop fremlagt finansloven for 2025. Ikke mindre end 29% af budgettet skal bruges til at tilbagebetale udenlandsk gæld. Det er desværre ikke helt ualmindeligt for fattige afrikanske lande.

Derfor er der ingen tvivl om, at det nok skal lykkes at eksportere arbejdskraft til oliestaterne og til Spanien, der mangler arbejdskraft på linje med mange andre lande i Europa.

Cirkulær migration
Aftalen mellem Spanien og Gambia, består – måske ikke overraskende – af flere elementer, der alle handler om migration. 

Overskriften på aftalen er cirkulær migration. Det betyder, at de gambiske mænd og kvinder indgår aftaler om tidsbegrænsede ansættelser i Spanien og skriver under på, at de rejser frivilligt tilbage til Gambia, når kontrakten udløber.

Aftalen blev underskrevet i begyndelsen af november i forbindelse med et spansk statsbesøg i Gambia. Af aftalen fremgår det, at den er indgået direkte mellem de to lande, og at det drejer sig om at skaffe sæsonbestemt arbejdskraft – altså typisk til det spanske landbrug.  

Og i modsætning til arbejdskraften til oliestaterne, vil der ikke blive oprettet private bureauer, men rekrutteringen vil blive varetaget direkte af den gambiske arbejdsmarkedsstyrelse.

På den måde vil man forsøge at sikre sig, at der bliver indgået “lovlige, menneskeretslige” aftaler.

Det bliver spændende at følge, om aftalen i fremtiden viser sig at blive et godt bud på cirkulær migration, hvor Spanien i forhold til migration har valgt at gå enegang i EU.

Stor søgning til MAJaCs studiepladser
En anden – og lige så relevant model – er at skabe flere muligheder i Gambia.

Da MAJaC med støtte fra project Unlock potential to combat irregular migration inviterede Gambias unge til at søge om optagelse på en af de 32  åbne studiepladser, kom der næste 300 ansøgninger.

Fra Mariannes besøg hos MAJaC i oktober måned, hvor hun havde lejlighed til at deltage i undervisningen af de nye studerende.

Så mens regeringerne i Spanien og Gambia forhandlede, havde MAJaC ekstra travlt med at screene de mange ansøgninger og optage studerende til de to nye uddannelser; film og fotografi og digital design. 

Ansøgerne blev vurderet på baggrund af sprogkundskaber, motivation og risikoen for, at ansøger ville vælge at tage bagvejen til Europa. Kønsfordelingen blandt ansøgerne var 48 % mænd og 52 % kvinder. 

Kurserne er godt i gang og curriculum har vist sig at være veltilrettelagt. Der er indlagt løbende feedback i MAJaCs undervisning, og responsen har været god.

Nyt netværk
Faktisk har UPCIM projektet tre spor. Der er også etableret et særligt uddannelsesforløb for udvalgte NGO’er.  Her har MAJaC inviteret kommunikationsmedarbejderne fra foreninger, der arbejder med migration til at deltage i et ni måneders træningsforløb.

Formålet er at dele viden og udveksle ideer og på sigt etablere fælles initiativer og advocacy kampagner.

Håbet er, at MAJaC kan bidrage til at opbygge kapacitet på migrationsområdet og være med til at udvikle et fast netværk, hvor NGO’erne koordinerer deres arbejde og derigennem undgår for mange overlap og bliver i stand til at tale med en stemme i forhold til Gambias officielle migrationspolitik.

Netværket har mødtes flere gange i løbet af efteråret og er nu etableret med en struktur og mødeplan.

Og deltagerne har lovet hinanden, at de vil søsætte de første fælles initiativer i starten af 2025.

Kvinderne og den manglende synlighed

Ambitionerne fejler ikke noget, når Banna Sabally og Meita Touray sætter sig i spidsen for nye projekter i MAJaC. De er begge faste undervisere på akademiet og har de sidste otte måneder været projektledere på YouMiLi (Young Women’s Media Info Literacy Initiative). Af Marianne Frederiksen Projektet har som mål at skabe et frit, uafhængigt og mangfoldigt medielandskab […]

Read More

Liv og lemmer – en overspringøvelse: Om at være eller ikke være lemmer

Af Lars Møller, forperson Da jeg slog lemmer op i den store Ordbog over det danske sprog, var den første betydning af lem en lille dør – som i kattelem. Og I vil se til medlemsforsamlingen, at jeg stadig har en kattelem, selvom min kat, den 18-årige Micio, døde sidste år. Den anden betydning af lem er langt mere omfattende, og den handler […]

Read More

For 150 kr. – liv og lemmer: 80 dejlige medlemmer gør det igen!

Af Lars Møller, medlem På medlemsfronten sker der tre ting i 2025:• Der kommer flere aktivister. Det arbejder vi på. Det kan du høre mere om på medlemsforsamlingen.• Der kommer flere medlemmer. Det kan du læse mere om nedenfor.• Vi får styr på vores opkrævning af kontingent, så det aldrig sker igen, at der går […]

Read More

En aften med liv og lemmer: Kom til medlemsforsamling i GAMES

Der skulle nok have stået: En aften med liv og medlemmer, fyr og flamme, gør dog noget, løb for livet, brug dog tiden, elsk hinanden. Gør dog noget, uret tikker, hjertet banker, hele verden fra forstanden. Af Lars Møller, forperson for GAMES, på valg For det er første gang, at vi alle i GAMES mødes […]

Read More

Julegaveregn over de gambiske medier – Årets prisuddeling var en fest for god og modig journalistik

(Derfor: Giv en god historie i julegave! Ved at give et medlemskab til en, så måske kunne finde på at læse en nyhed som den her, er du med til at oplyse om alt det fede, de og vi laver i Gambia).

Read More