Drømmen om Europa

Foto: Buba i dokumentaren Home Again af den gambiske instruktør Babucarr Manka. Dokumentaren skildrer hjemvendte gambiere, der har overlevet en søkatastrofe i forsøget på at nå drømmen om Europa. Du kan se dokumentaren nederst i artiklen.

Af Marianne Frederiksen

Næsten hver eneste uge er de europæiske medier fyldt med hjerteskærende billeder af synkende både med mennesker –  ofte  unge mænd, der drømmer(te) om et bedre liv i Europa.

Mange af migranterne kommer fra Vestafrika, heriblandt Gambia, som er et af de lande i verden, der har flest illegale migranter i forhold til befolkningens størrelse. 

Derfor har GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med vores faste partner i Gambia – Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias  unge og bidrage til en mere  nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.  

Med støtte fra CISU har vi netop afsluttet et 3 måneders projekt med titlen ”Innovate to combat  emigration”. Det korte projekt har tjent som en pilot på, om det vil være muligt at skabe en platform for civilsamfundsorganisationer i Gambia, som allerede er engagerede i migrationsproblematikken. Med det korte projekt ønskede vi at undersøge, om der er interesse for at skabe fælles aktiviteter og kampagner, der vil kunne engagere unge og ændre på deres holdning til migration gennem kurser og praktikpladser, samt gennem fælles kampagner. 

Nyt projekt: Drømmen om Gambia

I august måned besøgte vi derfor vores partnere i Gambia og deltog i flere spændende workshops, ligesom vi fik mulighed for at mødes med nogle af de migranter, som havde forsøgt ”the backway” uden held. I besøget deltog Lars Møller, Poul Tang, Ditte Weber og skribenten.

Der var stor opbakning blandt de mange civilsamfundsorganisationer  bestående af blandt andet hjemvendte migranter og unge aktivister, til at styrke samarbejdet og skabe fælles kampagner og arbejde sammen om nye aktiviteter.  Og der var allerede mange gode eksempler på initiativer, som fortjente mere information og større udbredelse. 

Organisationerne efterlyste derfor flere kurser fra MAJaC  i blandt andet kommunikation, ligesom MAJaC blev opfordret til at udvikle videre på deres film og fotografikursus, der netop har været  oprettet som et tilbud til hjemvendte migranter.  

Fordi Gambia er et hotspot for illegal migration, er alle de internationale organisationer til stede i Gambia.  Vi havde lejlighed til at mødes med flere af dem og blev bekræftet i behovet for at styrke samarbejdet mellem de allerede engagerede civilsamfunds-organisationer.

Derfor har vi i samarbejde med MAJaC udarbejdet et nyt projekt med en finansiering på knap en million, som vi håber at CISU finder støtteværdigt.  Projektet bygger videre på de erfaringer, vi fik med os fra besøget i august måned og vil forhåbentligt være med til at få flere unge til at drømme om en fremtid i Gambia frem for i Europa. 

En af MAJaCs tidligere elever, har produceret denne dokumentar, som skildrer livet blandt unge hjemvendte migranter. Filmen har vundet flere priser og er absolut værd at se.

DOKUMENTAR: Home Again af instruktør, Babucarr Manka.

Kampen for sandheden

anuar var jeg så heldig som studentermedhjælper hos GAMES at besøge Gambia, hvor hovedformålet var et retreat med vores samarbejdspartnere. Men det var også en unik chance for mig, der for første gang besøgte landet, at dykke ned i Gambia’s medieverden. Med kamera og lydudstyr gik vi på opdagelse og besøgte flere forskellige medieorganisationer.

Read More

Debat: Dansk-udviklet fødselsapp rulles ud i Gambia

Belæringer om demokrati, kvinders rettigheder og LGBT hjælper ikke i Afrika, fordi det bliver set som kolonialisme. Kan man derimod medvirke til, at noget betydningsfuldt som f.eks. børnefødsler, kan man samtidigt bidrage til, at det lokale styre bliver bedre.

Read More

Opsamling på opsamlingen

Tilbage i januar 2023 var 4 bestyrelsesmedlemmer og vores studentermedhjælper, Marie, i Gambia for at evaluere på GPU-projektet og evaluere på de tredelte partnerskaber mere bredt. Partnerskabet har imidlertid ikke ligget på den lade siden da.

Read More

GENSYN

Et gensyn med et land som Ditte forlod for små otte år siden. Dog ligger det ikke længere tilbage, end at hun kan genkalde alle minderne og stederne, så snart landets duft rammer hendes næsebor.

Read More

Bing Bang Bum: GAMES’ fixer er kørt i stykker

Vi samler ind til en ny bil til vores ven og fixer gennem mange år. Støt ham og køb en voucher til afrikanske oplevelser. Det er en supergod investering.

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.