Demokratisk krise i Senegal
Foto fra Unsplash
Af Marianne Frederiksen
Senegal er det eneste land på det vestafrikanske fastland, der aldrig har oplevet et kup, og i øvrigt heller aldrig tidligere har udsat et valg.
Også derfor er de sidste måneders politiske krise i Senegal fulgt tæt – ikke kun af naboerne i det lille land Gambia, men også i Europa og USA.
Krisen kulminerede for alvor den 3. februar, da den siddende præsident Macky Sall udsatte det planlagte præsidentvalg. Det var fastsat til den 25. februar. Meldingen blev mødt med massive demonstrationer og strejker ført an af blandt andet Senegals offentligt ansatte, herunder skolelærerne.
Marcky Sall begrundede udsættelsen af valget med, at der var uenighed om kandidatlisten. Men den begrundelse blev ikke accepteret af oppositionen i Senegal eller af de mange folkelige bevægelser, som gik på gaderne for demokratiet.
Efter flere dage med tåregas og demonstrationer i Dakar, udtalte det Senegalesiske forfatningsråd, at præsidenten ikke egenrådigt kunne udsætte valgdatoen og at han måtte acceptere sin udløbsdato, som er 2. april.
Pæsident Macky Sall havde ellers bedt parlamentet i Senegal om at forlænge hans periode allerhelst med et år.
Til stor lettelse for mange senegalesere meldte landets siddende præsident Macky Sall så i sidste uge ud, at den 2. april vil være afslutningen på hans periode, som præsident for den vestafrikanske nation.
“Den 2. april 2024 vil være afslutningen på min embedsperiode som præsident for republikken. Jeg vil gerne have, at den diskussion bliver klart afsluttet,” sagde Sall under et interview på nationalt tv ifølge Reuters.
Meldingen, om at Sall vil respektere, at hans mandat udløber 2. april, kommer efter at landets forfatningsråd, den højeste valgmyndighed, i sidste uge afgjorde, at en 10-måneders udsættelse af valghandlingen er ulovlig.
For at afslutte ugers spændinger, har der været forhandlinger mellem regeringen, forskellige religiøse ledere og civilsamfundsorganisationer om en valgdato 2. juni.
Men langt hovedparten landets oppositionskandidater har boykottet forhandlinger og skænderiet om en ny valgdato har destabiliseret Senegal.
Kvinderne og den manglende synlighed
Ambitionerne fejler ikke noget, når Banna Sabally og Meita Touray sætter sig i spidsen for nye projekter i MAJaC. De er begge faste undervisere på akademiet og har de sidste otte måneder været projektledere på YouMiLi (Young Women’s Media Info Literacy Initiative). Af Marianne Frederiksen Projektet har som mål at skabe et frit, uafhængigt og mangfoldigt medielandskab […]
Read More
Liv og lemmer – en overspringøvelse: Om at være eller ikke være lemmer
Af Lars Møller, forperson Da jeg slog lemmer op i den store Ordbog over det danske sprog, var den første betydning af lem en lille dør – som i kattelem. Og I vil se til medlemsforsamlingen, at jeg stadig har en kattelem, selvom min kat, den 18-årige Micio, døde sidste år. Den anden betydning af lem er langt mere omfattende, og den handler […]
Read More
For 150 kr. – liv og lemmer: 80 dejlige medlemmer gør det igen!
Af Lars Møller, medlem På medlemsfronten sker der tre ting i 2025:• Der kommer flere aktivister. Det arbejder vi på. Det kan du høre mere om på medlemsforsamlingen.• Der kommer flere medlemmer. Det kan du læse mere om nedenfor.• Vi får styr på vores opkrævning af kontingent, så det aldrig sker igen, at der går […]
Read More
En aften med liv og lemmer: Kom til medlemsforsamling i GAMES
Der skulle nok have stået: En aften med liv og medlemmer, fyr og flamme, gør dog noget, løb for livet, brug dog tiden, elsk hinanden. Gør dog noget, uret tikker, hjertet banker, hele verden fra forstanden. Af Lars Møller, forperson for GAMES, på valg For det er første gang, at vi alle i GAMES mødes […]
Read More
Julegaveregn over de gambiske medier – Årets prisuddeling var en fest for god og modig journalistik
(Derfor: Giv en god historie i julegave! Ved at give et medlemskab til en, så måske kunne finde på at læse en nyhed som den her, er du med til at oplyse om alt det fede, de og vi laver i Gambia).
Read More