Kvinderne og aktivisterne fik politikerne til at tænke sig om

Foto: Jadwiga Figula

Af Marianne Frederiksen

Omskæring af piger og kvinder, er en menneskefjendsk praksis, som desværre stadig foregår i flere afrikanske lande.

I Gambia har det været ulovligt siden 2015, men så i foråret 2024 blev et flertal af parlamentets medlemmer enige om, at kvindelig omskæring var en vigtig kulturel praksis i Gambia.

Derfor skulle det igen gøres lovligt.  

I mange måneder var det usikkert om det ville lykkes at få parlamentet til at ændre holdning, men efter en stærk kampagne fra en masse civilsamfundsorganisationer, heriblandt anti-FGM-organisationerne, den kvindelige journalistforening WOJaG og mange, mange andre er det fortsat ulovligt i Gambia at omskære piger og kvinder. 

MAJaC blandede sig også i debatten for, som direktør Sang Mendy udtaler:  ”We stand for democracy throug high-quality journalism traing, but we do not limit ourselfes to training, but are also involved in advocacy for human rights”. 

Forskning og facts
I forbindelse med kampagnen mod omskæring, blev de seneste forskningsresultater og en række facts, samlet i en rapport, som indgik i politikernes beslutningsgrundlag. Og konklusionen var klar. Omskæring er ødelæggende for piger og kvinders helbred og i strid med flere internationale konventioner. 

Er du interesseret i mere baggrund, læs mere på MAJaC’s Facebook og på faktatjeksmediet factcheckgambia.org.

Mere kritisk journalistik og flere stærke foreninger

Når man er projektleder som Marianne, kan man have en tendens til at nørde sig meget ned i projektdetaljer og glemme at løfte blikket og se på, hvad der ellers sker i og omkring MAJaC. Det er ikke så lidt. Faktisk er dette svært ikke at blive både forpustet og imponeret.

Read More

MAJaC klar med nye kurser

I mange år har MAJaC drømt om at kunne udvide sin undervisning til også at omfatte egentlige kurser i kommunikation, film/fotografi og digital design. Nu er det virkelighed. Med finansiering via projekt UPCIM har MAJaC været i stand til at udvikle tre nye fag.

Read More

Hans navn er Tijan, men mange danskere kender ham bedre som Tiger

Hans navn er Tijan, men folk heroppe kalder ham Tiger … Typisk dansk humor med en underforståelse, man skal være dansker for at forstå.

Read More

Tijan fik en ny taxa

Tijan var ovenud lykkelig, da han fandt sin nye bil. Der var ingen grænser for, hvor godt et køb, det var. Bilen havde tilhørt en hollænder, der var på vej hjem, så han var til at prutte med om prisen. 

Read More

Medlemsforsamling med højt til himlen og god dialog

Solen skinnede. Grillen var glødende, og stemningen lige så varm. GAMES’ medlemsforsamling under åben himmel i Lars’ kolonihave i maj havde lokket 12 medlemmer ud i det fri og to deltog online. Så knap 20% af alle medlemmer deltog i medlemsforsamlingen!

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *