Drømmen om Europa

Foto: Buba i dokumentaren Home Again af den gambiske instruktør Babucarr Manka. Dokumentaren skildrer hjemvendte gambiere, der har overlevet en søkatastrofe i forsøget på at nå drømmen om Europa. Du kan se dokumentaren nederst i artiklen.

Af Marianne Frederiksen

Næsten hver eneste uge er de europæiske medier fyldt med hjerteskærende billeder af synkende både med mennesker –  ofte  unge mænd, der drømmer(te) om et bedre liv i Europa.

Mange af migranterne kommer fra Vestafrika, heriblandt Gambia, som er et af de lande i verden, der har flest illegale migranter i forhold til befolkningens størrelse. 

Derfor har GAMES besluttet sig for at undersøge, om vi i samarbejde med vores faste partner i Gambia – Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) kan være med til at skabe flere muligheder for Gambias  unge og bidrage til en mere  nuanceret fortælling om de mange negative aspekter af ”the backway”, som turen over Middelhavet også kaldes.  

Med støtte fra CISU har vi netop afsluttet et 3 måneders projekt med titlen ”Innovate to combat  emigration”. Det korte projekt har tjent som en pilot på, om det vil være muligt at skabe en platform for civilsamfundsorganisationer i Gambia, som allerede er engagerede i migrationsproblematikken. Med det korte projekt ønskede vi at undersøge, om der er interesse for at skabe fælles aktiviteter og kampagner, der vil kunne engagere unge og ændre på deres holdning til migration gennem kurser og praktikpladser, samt gennem fælles kampagner. 

Nyt projekt: Drømmen om Gambia

I august måned besøgte vi derfor vores partnere i Gambia og deltog i flere spændende workshops, ligesom vi fik mulighed for at mødes med nogle af de migranter, som havde forsøgt ”the backway” uden held. I besøget deltog Lars Møller, Poul Tang, Ditte Weber og skribenten.

Der var stor opbakning blandt de mange civilsamfundsorganisationer  bestående af blandt andet hjemvendte migranter og unge aktivister, til at styrke samarbejdet og skabe fælles kampagner og arbejde sammen om nye aktiviteter.  Og der var allerede mange gode eksempler på initiativer, som fortjente mere information og større udbredelse. 

Organisationerne efterlyste derfor flere kurser fra MAJaC  i blandt andet kommunikation, ligesom MAJaC blev opfordret til at udvikle videre på deres film og fotografikursus, der netop har været  oprettet som et tilbud til hjemvendte migranter.  

Fordi Gambia er et hotspot for illegal migration, er alle de internationale organisationer til stede i Gambia.  Vi havde lejlighed til at mødes med flere af dem og blev bekræftet i behovet for at styrke samarbejdet mellem de allerede engagerede civilsamfunds-organisationer.

Derfor har vi i samarbejde med MAJaC udarbejdet et nyt projekt med en finansiering på knap en million, som vi håber at CISU finder støtteværdigt.  Projektet bygger videre på de erfaringer, vi fik med os fra besøget i august måned og vil forhåbentligt være med til at få flere unge til at drømme om en fremtid i Gambia frem for i Europa. 

En af MAJaCs tidligere elever, har produceret denne dokumentar, som skildrer livet blandt unge hjemvendte migranter. Filmen har vundet flere priser og er absolut værd at se.

DOKUMENTAR: Home Again af instruktør, Babucarr Manka.

Gambisk aktivist er en af de hundrede vigtigste personer i verden på sundhedsområdet

Magasinet TIME udpeger hvert år hundrede personer med mest indflydelse, og i år er den gambianske aktivist er med på listen.

Read More

Omskæring af kvinder bliver måske lovligt i Gambia

Sang Mendy, direktør på MAJaC, kæmper i samarbejde med flere organisationer om at forslaget om lovliggørelse af kvindelig omskæring ikke bliver en realitet. Af Rasmus Stouby Medieakademiet MAJaC forsøger med hjælp fra GAMES at rejse penge til en kampagne, som skal bekæmpe et forslag om lovliggørelse af kvindelig omskæring. I 2015 blev det ulovliggjort i […]

Read More

En hæsblæsende tur i MAJaC’s lærende organisation

Læs om Lars Møllers tur til Gambia, hvor han både holdt kursus i at undervise (TOT, Training of Trainers), holdt workshop med Organisationen Learning og udviklet ideer til fremtidige projekter.

Read More

Gambia goes to Roskilde

Gambia skal da med på Roskilde – om ikke i år, så næste år! Vil du være med til at få det til at ske?

Read More

Husk generalforsamlingen – og kom med P8 Jazz til Gambia

Tidspunktet for den årlige generalforsamling nærmer sig – torsdag den 16. maj. Og i år jazzer vi generalforsamlingen op sammen med DR P8 Jazz. DR’s jazzfolk har nemlig været i Gambia en hel måned her i foråret og sendt adskillige programmer undervejs. Selvfølgelig mest om og med musik, men også om forholdene i Gambia. 

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *