Vibeke vil blive savnet i Gambia! 

Mindeord for Vibeke Rask Grøn:

Af Lars Møller, formand for Gambia Media Support (GAMES).

Vores gode ven og kollega, journalist Vibeke Rask Grøn, døde kort før pinse efter en hjerneblødning. 62 år.
Vibeke var mange ting, mange steder i verden – og de sidste 10 år har hun været en uvurderlig kraft i den danske NGO Gambia Media Support (GAMES). Med sit store Afrika-kendskab og sin brede erfaring som journalist meldte hun sig i 2010 under fanerne som frivillig i vores kollega-til-kollega projekt i Gambia

Klasselærer i Gambia
Hun var med i den gruppe af klasselærere, der midt under et voldeligt og undertrykkende diktatur var med til at opbygge landets første journalistuddannelse. Den blev siden til Media Academy for Journalism and Communication (MAJAC) – hvor flere af lærerne og direktøren i dag er hendes tidligere studerende.

”Hun elskede at dele og at coache mig og alle andre på akademiet. Hun har været en stor hjælp for os alle og for hele medieudviklingen i Gambia”, siger akademiets direktør, Sang Mendy.

”Jeg mindes hendes sidste besøg, da hun gav mig og vores undervisere et training of trainers-kursus. Vi lærte først på kurset, og bagefter coachede hun hver enkelt af os. Vibeke var en fantastisk kvinde, og vi vil savne hende som vores partner”.

Gik viralt på Facebook
Da nyheden om Vibekes død nåede Gambia, gik det amok på Facebook, hvor den ene efter den anden stadig mindes hende med rørende beskeder:
– Hvil i fred, Vibeke, vi skylder dig en masse
– Hvilket stort tab for MAJAC, hun var i den grad en stor inspirationskilde for os alle
– Du vil altid være en vigtig del af det, vi er blevet til
– Du var en forunderlig og rar lærer
– Tak for al den viden og færdigheder, du bibragte os på akademiet.
– Nu, hvor jeg er gået i hendes fodspor og selv underviser i journalistik, håber jeg at kunne inspirere mine studerende, ligesom hun inspirerede os
Og det var bare i Gambia …

Over hele Afrika
Vibeke har sat sine spor i mange afrikanske lande, og ofte i nogle af de vanskeligste lande at arbejde i

Som uddannet agronom og journalist har hun arbejdet med unge på landet i Uganda, hun har arbejdet med ildsjæle ude i landsbyerne i Senegal, og hun arbejdede som kommunikationsrådgiver for tre NGO’er i det borgerkrigshærgede Sydsudan. Indimellem nåede hun også at gøre en forskel i det konfliktramte Somalia og være gæstelærer på universitetet i det mere fredelige Tanzania.

Engageret lokalt
Også herhjemme vil hun være savnet, ikke bare i medieverdenen, men også hvor hun har boet og engageret sig. Hun er født på Bornholm, hvor hun også indledte sin professionelle karriere som journalist.
De seneste mange år har hun boet i Dollerup Bakker ved Viborg, hvor hun var formand for Beboerforeningen Dollerup Bakker og ellers arbejdede hun hårdt for sin store hobby, islandske heste.
Professionelt arbejdede hun som journalist for otte lokale landboforeninger i Landbo Midt Øst.

En kritisk journalist
I Gambia Media Support har vi haft glæde af hende som en grundig, engageret og kritisk journalist. Fra sin tid i Danmarks Radio var hun let at genkende med sin let syngende bornholmske dialekt.
Hun var først på Bornholms Tidende, så på DR Bornholm og siden i DR Holstebro, som nyhedsjournalist på DR Udland, på DR 2 og Deadline. Vibeke arbejdede i en del år som freelancer, bl.a. som EU-journalist i Bruxelles, som radiojournalist og som landbrugsjournalist.

En viking af hjertet
Nogle gange havde hun travlt, andre gange ikke, men hun var altid parat til en ulønnet mission til Gambia – eller til et af de mange lærermøder, vi holdt om alt, hvad der skulle til for at lave en formaliseret erhvervsuddannelse i journalistik.

Jeg husker et af møderne, der absolut måtte foregå ude på Moesgaard Museum, hvor vi traf Vibeke som Midgårds-viking til det årlige træf. Vi sad på pinde og lavede eksamensplaner, Vibeke i en gråmeleret kjole af hør eller uld, til lyden af bragende sværd fra et større slag inde i skoven. Vibeke, vor kollega, ven og viking – du vil blive savnet også her.

Vibeke Rask Grøn blev bisat fra Dollerup Kirke.

Vibekes minde lever videre

Vibeke er savnet ikke bare i Gambia, men langt ud over det danske land. Vibeke blev bisat fra Dollerup Kirke, hvor familie, venner, naboer og kollegaer mødt op i et antal, så mange måtte stå uden for den smukke kirke.

Bagefter gik og kørte vi i noget, der lignede et optog, gennem Dollerup Bakker, forbi Vibekes hjem, og hen til fælleshuset, hvor der var gravøl, taler og et meget rart samvær med mange mennesker.

Mange aviser
Ovenstående mindeord nåede langt ud over GAMES’ egen hjemmeside.
At det kom i Viborg Stifts Folkeblad og Bornholms Tidende er næppe overraskende. Men også Politiken bragte det, foruden en række aviser fra de områder i Midt- og Østjylland, hvor Vibeke arbejdede med de lokale landbrugsforeninger: Herning Folkeblad, Århus Stiftstidende, Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad og Horsens Folkeblad.

Globalt
I Uganda, hvor Vibeke også arbejdede, vakte nyheden om hendes død stor sorg blandt hendes kollegaer dernede. Og mindeordet fandt også vej til Global Nyt: https://globalnyt.dk/content/mindeord-vibeke-rask-groen

Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy paid course
download coolpad firmware
Free Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=

Nytårshilsen fra MAJaC

Belated Merry Christmas and a prosperous 2020 in advance
I wish to express my heartfelt gratitude to you all. It was great working with you. 2019 has been a wonderful but challenging year for us. The year under review saw MAJaC grew from a small to a big institution housing close to 200 students, majority of whom are women, want-to-become and a few untrained media practitioners. The year also saw a rise in the number of teaching staff and the formation a student union to look into the welfare of students and complement management’s efforts.

Read More

Sikkerhed for gambiske journalister

Gambia Press Union laver en stor indsats for at styrke journalisters sikkerhed. I november var jeg i Gambia for at lave training of trainers inden for det, der kaldes Safety Training for Journalists – sikkerhedskurser for journalister. Og det gik over al forventning!

Read More

Slutter Gambias demokratiske forår den 16. december?

Det var svært at få armene ned, da de gambiske vælgere i december 2016 satte en stopper for 22 års diktatorisk styre under præsident Jammeh. Men nu beskyldes Jammehs afløser for magtmisbrug, og den 16. december er der kaldt til en demonstration, der kan blive afgørende for demokratiets fremtid i Gambia.

Read More

Kæmpe-skulderklap til GPU og GAMES

Af Jesper Heldgaard Har GAMES’s arbejde igennem mere end 10 år i Gambia gjort en forskel? Ja, lyder den klare konklusion i et nyt studie, der er særdeles opmuntrende læsning.Henover vinteren 2018-19 har GAMES og vores gambiske partnere Gambia Press Union (GPU) og Media Academy for Journalism and Communication (MAJaC) været til eksamen. Civilsamfund i […]

Read More

CISU-project kick-startet under stor opmærksomhed.

Af Per RoholtUnder stor opmærksomhed blev GPU og GAMES fælles projekt, GPU as a trade union and advocate – for members, media and democracy, officielt kick-startet den 28. juni. Ved festligheden, der blev holdt på det eksklusive Hotel Senegambia, deltog den gambianske informationsminister, Ebrima Silah, repræsentanter for den samlede gambianske presse og ikke mindst en […]

Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *