Skidegodt Egon – eller hvad?

GAMES-studieturen bød også på et besøg på ”Skagen Skolen” i det sydvestlige Gambia, hvor en flok driftige nordjyder sikrer mere end 700 gambiske børn en god skolegang. Det blev et møde med en helt anden slags udviklingsbistand end den, GAMES arbejder med.

Det er umuligt ikke at blive imponeret af Egon Mejer Kristensen. Han er egentlig fra Hadsund, men har boet mange år i Skagen. Han er tidligere tømrer og FORD-forhandler og nu pensionist, men stadig et omvandrende energibundt. Vi møder ham på den lokale skole i landsbyen Sambuyan i det sydvestlige Gambia, hvor foreningen Skagen Skolen – som Egon er næstformand for – betaler for mere end 700 børns skolegang.

Lokummer og vandforsyning
Egon er på et af sine jævnlige besøg på skolen og som sædvanligt i arbejdstøjet. Han er her nemlig for at lave noget: lokummer, skolemøbler, vandforsyning, you name it. Egon klarer det. Hans engagement i stedet, i skolen, i børnene, der drøner rundt omkring os, i lærerne – i det hele – er tydeligt. Det samme er hans – godt nok jysk underspillede stolthed – over, hvad han og de mange andre frivillige fra Skagen Skolen har udrettet i Gambia. Men det slører nu ikke hans blik for de udfordringer, arbejdet også byder på: ”Jeg låser containeren med værktøj, når jeg tager hjem til Danmark. Ellers forsvinder det,” fortæller han.

Jeg studser. Ligesom jeg gør det, da jeg møder et par andre frivillige fra Skagen Skolen, der er på vej ud i landsbyen med en trillebør fyldt med hvide poser, hver med 2 kg ris, der skal deles ud blandt de lokale. Det er lidt af en kontrast til den måde, GAMES arbejder på. Vi (det bilder vi os i hvert fald ind) gør ikke ting FOR folk, men støtter vore gambiske partnere til selv at gøre tingene. Den tilgang tror jeg ikke, Egon har tålmodighed til.

Dårlig bistand?
Men er det så dårlig bistand, Skagen Skolen leverer i Gambia? Det får vi en gevaldig diskussion om i den skramlede, grønne bus på de ujævne veje på vej hjem til hotellet. Ja, mener jeg, i hvert fald ud fra alle de erfaringer, der gennem årene er samlet op om, hvad god bistand er. Men andre protesterer: ”Det kan da aldrig gøre skade at sikre flere hundrede børn en ordentlig skolegang og at etablere en sundhedsklinik, hvor mødre kan føde under betryggende forhold?”

De har jo ret. Selvfølgelig kan det ikke det. Alligevel overgiver jeg mig ikke. Det er de mange bivirkninger af Skagen Skoles arbejde, der er problemet. Først og fremmest at det nok engang signalerer til gambierne, at vejen til succes går over at skaffe sig en rig donor, og dermed svækker det initiativ, der er den allervigtigste drivkraft for reel udvikling.

Folkelighed i top
At Egons og de mange andre frivillige danskeres engagement i den gambiske landsbys ve og vel er ægte og smittende, lader besøget ingen i tvivl om. Og skulle Skagen Skolen dyste med GAMES om danskernes indsamlingsvilje ved en Danmarks-indsamling, er der ikke ingen tvivl om, hvem der ville trække det længste strå. Skagen Skolen har et væld af sponsorer, og mange af de sponsorbørn, der udloddes på foreningens hjemmeside, har allerede fundet danske sponsorer.

Mit ærinde er ikke at lange ud efter Skagen Skolen. Den gode vilje er ægte. Skagen Skolen dokumenterer, at danskernes vilje til at hjælpe er imponerende og opmuntrende – ikke mindst i en tid, hvor uviljen mod ’de fremmede’ fylder så meget i medier og debat. Tænk, hvis vi kunne inspirere hinanden: At GAMES kunne lære af Skagen Skolens succes med at omsætte danskernes vilje til at hjælpe til konkret handling. Og Skagen Skolen kunne blive inspireret af GAMES’s fokus på at styrke vore partnere.

For det er vel ikke sådan, at danskere kun vil støtte de fattige, hvis der er danskere i førersædet derude, hvor indsatsen skal gøre gavn?

www.svf-skagenskolen.dk

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download redmi firmware
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free

MAJAC kører for fuld damp

Det var fantastisk at opleve dagligdagen på medieakademiet i Gambia – MAJAC eller Media Academy for Journalism and Communication, som det retteligt hedder. Det nye hus summer af aktivitet på begge etager. Nedenunder er Foundation-klassen i gang. Meita Touray underviser, med smil og tørklæde. Meita er en tidligere elev fra det første hold, der tydeligvis […]

Read More

Tætpakket studietur

17 deltagere deltog i GAMES studietur til Gambia i november 2018. En evaluering efter turen viste at der var stor tilfredshed med turen, og da vi efterfølgende fra vore partnere i Gambia har hørt, at de var meget glade for den massive repræsentation fra Danmark, herunder den samlede GAMES bestyrelse, må vi konkludere at turen […]

Read More

MAJaC-kursus i mobil-journalistik

På to kurser lærte gambiske journalister og kommunikatører at fortælle historier med deres smartphone. Kurset var populært blandt deltagerne, men niveauet var lavere end forventet. I en tid, hvor vores mobiltelefoner bliver mere og mere avancerede, får journalister verden over nye muligheder som video-reportere – ude i felten med intet andet udstyr end en smartphone. […]

Read More

CISU undersøger effekten af GAMES arbejde

I november var to konsulenter fra CISU, Civilsamfund i Udvikling, i Gambia for et såkaldt tracer study af GAMES’ samarbejde med Gambia Press Union som case. Ordet ”tracer” handler om at spore, og opgaven for konsulenterne Nina Lauritzen og Maria Haahr var netop at undersøge, hvilke spor et langt partnerskab og projektsamarbejde som vores fører […]

Read More

GAMES vil støtte GPU og kvinderne

Siden 2005 har GAMES samarbejdet med Gambia Press Union (GPU) – og det gør vi stadig. Vi har spillet en afgørende rolle i foreningens udvikling – og vil fortsat gerne gøre det. Men da vi… Siden 2005 har GAMES samarbejdet med Gambia Press Union (GPU) – og det gør vi stadig. Vi har spillet en […]

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *